Karaburunlular RES Projesini Anayasa Mahkemesi’ne Götürecek

Karaburunlular RES Projesini Anayasa
Karaburunlular RES Projesini Anayasa

Karaburun Yaylaköy’deki Karaburun RES Projesinin kapasite artışı ile ilgili Karaburun Yurttaş Davacılarının açtığı ve İzmir 3. İdare Mahkemesinin ÇED olumlu kararını iptal ettiği proje için, Danıştay 6. Dairesi’nin iptal kararını bozma ve davanın temyiz yolu kapatılmak suretiyle reddine karar vermesi üzerine, Karaburun Yurttaş Davacıları süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

HUKUK MÜCADESİ 5 YILDIR SÜRÜYOR

Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’ini (252 km²) tek başına kaplayan LODOS Elektrik Üretim A.Ş’ye ait “Karaburun RES Projesi”ne karşı yürütülen hukuk mücadelesinin 5.yılına girdiğini ifade eden Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar;

“Lodos Elektrik Üretim A.Ş “Karaburun RES” kapasite artışı projesinin planlarını(ÇED Olumlu) iptal kararına ve Mart 2019’da ilan edilen Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi ÖÇKB ilanına rağmen uygulamaya devam etmiştir. ÖÇKB ilanı sonrası hızla ve vahşice, bir kısmı da ormanlık arazi olan bir alanda önce arazi temizliği ve sonra da inşaat faaliyetini yürütmüştür. Aynı dönemde alana dikilen türbinler parçalanmış, üstü alel acele kapatılmıştır. Pandemi sebebiyle yaşlı nüfusun yoğun olduğu Yaylaköy’de insanlar evlere hapsolmuşken Lodos firması harıl harıl çalışmaya devam etmiştir. RES’ler; tüm köylere, tüm Yarımada’ya hızla yayılıyor. Tamamlanan RES’lerde kapasite artış talepleri devam ediyor. Yeni ölçüm direkleri yeni RES’lerin habercisi. Yarımadanın yüzde 71’i RES’lere kiralanmış durumda. Akdağ’ın kapladığı yüzde 13’lük alan çıktığında Karaburun’da; Kuş’a, Keçi’ye, Arı’ya, insana yüzde 16’lık bir alan kalmaktadır. T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÖÇKB ilanıyla yüzde 16’yı mı koruyacaktır. Biz Karaburunlu yurttaşlar olarak; yarımadamızın doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, koruyarak/ kalkınma ilkesini hiçe sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı, bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız ve her türlü yasal hakkımızı, dün olduğu gibi bugün de kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*