Kemal Kılıçdaroğlu’nun Karşısına İki Rakip Çıkıyor

Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı hafta sonu Ankara’da yapılacak. Aytuğ Atıcı’dan sonra İlhan Cihaner’in de Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkıyor. Parti Meclisi yarışında ise muhalif grupların Kılıçdaroğlu tarafından hazırlanacak anahtar/maymuncuk listeyi delebilmek için Muharrem İnce ile İlhan Cihaner destekçileriyle görüştüğü iddia ediliyor.

”İKTİDAR KURULTAYI”

CHP’de şubat ayında yapılması planlanan ancak corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen büyük kurultay bu hafta sonu Ankara’da gerçekleşecek. CHP’nin kurultayı pandemi nedeniyle bir ilkler kurultayı da olacak. Kurultay, corona virüsü salgını nedeniyle CHP tarihinde ilk kez kapalı bir mekanda değil, yarı açık Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Delegeler, parti yönetimi, parti tarafından kurultayın düzenlenmesinde görevlendirilenler ve gazeteciler dışında kimse kültür merkezine alınmayacak. Odeon dışına kurulacak dev ekranlarla, isteyenlerin kurultayı canlı olarak izlemesine imkan sağlanacak. Genel Merkez yetkilileri, oturma düzeninden, giriş çıkışlara kadar pandemiye ilişkin tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

CHP, kurultayın 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesindeki parti yönetimini belirleyecek olması nedeniyle, sloganını ‘iktidar kurultayı’ olarak belirledi.

Kurultayın ilk gününde Genel Başkanlık için seçim yapılacak. Mevcut CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına şu ana kadar sadece eski milletvekili Aytuğ Atıcı aday olarak çıkacağını açıkladı.

26. Dönem Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “İmza vererek bizi yarışa sokmak kurultay delegelerinin, CHP’yi iktidar yapmak hepimizin sorumluluğu” diyor.

Ancak parti tüzüğü gereği genel başkanlık adaylığı için toplam delegenin yüzde 5’inin imza vermesi gerekiyor. Aytuğ Atıcı’nın bu imzaları toplayarak resmen aday olup olamayacağı kurultay günü belli olacak.

Atıcı’nın dışında yine eski milletvekillerinden, halen CHP PM üyesi olan İlhan Cihaner’in de aday olduğunu açıkladı.

Parti içindeki “Gelecek İçin Biz” grubunun başını eski milletvekili İlhan Cihaner çekiyor.

CHP Kurultayı’nda PM seçimleri çarşaf listeyle yapılacak. CHP tüzüğünde yapılan son değişiklikle, PM adayı olmak isteyenlerin en az 10 delegenin imzasını alması gerekiyor. Yeni koyulan bu kurala rağmen yine PM’yi oluşturan 52 kişi ile 8 kişilik Bilim Kurulu için yüzlerce aday çıkması bekleniyor. CHP’nin çarşaf listeyle yaptığı PM seçimlerinde bugüne kadar aday sayısı hiç 500’ün altına düşmedi.

Çarşaf liste üzerinden yapılan seçimlerde bugüne kadar hem genel başkan, hem de muhalifler seçim günü PM sayısı kadar anahtar listeler yayınladılar. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 52 kişilik PM listesi için bugüne kadar hep 104 kişilik geniş bir anahtar liste yayınlayıp, delegeye bu liste içinden seçme şansı tanımıştı.

Hafta sonu yapılacak kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nun yine 104 kişilik geniş anahtar liste mi, yoksa 52 kişilik ve delege tarafından maymuncuk olarak nitelendirilen liste mi yayınlayacağı ise bilinmiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*