Tapuda Düşük Beyan Cezası İçin İşlemlere Başladı, Para Cezası Yağacak

TAPU
TAPU

Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri konut satış rakamlarının rekor kırması ile beraber harekete geçti. Tapuda düşük, eksik beyan denetimleri başlıyor.

TAPUDA EKSİK BEYAN EDENE PARA CEZASI KESİLECEK!

Tapuda eksik beyan tespiti özellikle de konut kredisi çekerek ev alan kişileri ilgilendirmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bankaların konut kredisi ödemeleri ile tapu işlemlerindeki beyan edilen rakamları karşılaştırmakta, bankadan daha yüksek konut kredisi çekmesine rağmen tapuda rayiç bedel üzerinden işlem gösteren kişileri kolaylıkla tespit edebilmektedir.

Örneğin; 200 bin lira konut kredisi kullanarak ev alan bir kişinin tapuda 50 bin lira rayiç bedel üzerinden tapu harcı ödemesi halinde hem eksik kalan 150 bin liralık bölüm için tapu harcı hem de 200 bin lira üzerinden vergi usulsüzlük cezası ödemesi tahsil edilmektedir.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 0.64 /0.74 konut kredisi kampanyası sonrası kredili konut satışları başta olmak üzere tapu işlemleri banka kayıtları ve para hareketleri üzerinden tek tek incelenecek. Tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermek yönteme ile daha az tapu harcı ödeyen kişilere vergi usulsüzlük cezası kesilecek hem de eksik beyan edilen tapu harcı farkı tahsil edilecek.

Ev alırken, konut, daire, arsa, dükkan, işyeri arsa satışı yaparken eksik beyan ile düşük tapu harcı ödeyen mükellefler vergi dairelerine izaha çağrılacak.

Artan konut satış rakamları üzerine konuyu değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz “Türkiye’de genelde taşınmazların değeri belediye rayicinin biraz üzerinde, gerçek değerinin ise altında gösterilerek satılıyor. Bu hep tehlikeli bir satıştır. İki tehlikesi vardır.

Birincisi, Maliye bu şekilde yapılan satışların peşine düşüyor; hem aradaki fark kadar harcı alıyor hem de ceza kesiyor.

İkincisi, satıcının üçüncü kişilere veya bankalara borcu var ise ve siz tapuyu çok düşük bedelle satın alırsanız bu satış ‘muvazaalı’ diye iptal olabiliyor.

Türkiye’de değerlenme sistemi getirildi ama ertelendi. Yürürlüğe girene kadar ‘Harçtan kurtarıyorum’ diyerek, ‘20 bin yerine 3-5 bin lira ödeyeyim’ diyerek, evinizi riski atmayın” uyarısında bulunarak gerçek değer üzerinden beyanda bulunulmasını tavsiye etti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*