Konut Satışı ve Kiralanmasında 4 Şart Geliyor

Konut Satışı ve Kiralanmasında Şart Geliyor
Konut Satışı ve Kiralanmasında Şart Geliyor

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri için almaları gereken yetki belgesi süresi 31 Ağustos 2020 tarihinde doluyor. Yetki belgesi olmayanlar ise emlakçılık yapamayacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyurulmuştu. Yeni bir erteleme kararı çıkmadığı takdirde taşınmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüğe girmiş olarak kabul edilecek. Buna göre emlak işletmelerinin 31 Ağustos 2020’ye kadar yetki belgelerini almaları gerekecek. Yetki belgesi olmayanlar ise emlakçılık yapamayacak.

  • Şimdiye kadar 3’te 1’i oranında başvuru yapılan belgenin yanı sıra m2, mezuniyet, 12 aya kadar çalışma şartı da aranacak.
  • Sahte ve yanıltıcı ilanlardan internet siteleri de sorumlu olacak.
  • Birden fazla aynı ilanda sadece yetki alanın ilanı yayında kalacak.
  • Belgesiz kayıt dışı bu işi yapmaya devam edenlere ise 10 bin TL ve 10 katına kadar ceza gündeme gelebilecek.

RUHSAT ZORUNLULUĞU GELİYOR

Bakanlık personeli teftişiyle yapılan inceleme sonrasında yetki belgesi verilmesi şeklindeki uygulamada pandemi süreci ile birlikte değişikliğe gidildi, ruhsat yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile emlakçıların da belediyeden ruhsat alması ve bu ruhsat ile yetki belgesi için başvuru yapması gündemde. Bu uygulama ile bakanlık artık belediyeden alınan ruhsat üzerinden ilgili kişinin yetki belgesini sisteme yükleyecek.

5 Haziran 2018 yılından önce açılmış olan, odaya ve sicile kayıtlı bir emlakçılık eğitimi almış emlakçının ofis m2’sine bakılmadığını yeni düzenlemedeki m2 şartının bu tarihten sonra açılan ofisler için geçerli.

5 Haziran sonrası için açılacak ofislerde m2 şartının 30 m2’den 20 m2’ye indirildi, 20 m2’nin baz alınacağını ancak her bir danışman için ise 5 m2 ilavenin olması istenecek. Düzenleme ile bu işi yapanların artık en az lise mezunu olacak, 100 saatlik emlakçılık eğitimi alacağını ve kişinin de mesleki yeterlilik sınavlarına katılarak belge almasının zorunlu olacak.

Kayıtdışı bu işi yapanların sayısının ülke genelinde 500 bin civarında ve düzenlemeni yürürlüğe girmesiyle birlikte bu kişilerin emlakçılık yapamayacak, ”İlk baskı tapu ve internet sitelerinden gelecek. Artık yetki belgesi olmadan internet sitelerine ilan girişi yapılamayacak. Eğer sahibinden ilan veriliyorsa o kişiden de vekalet veya tapu istenecek”

1 Eylül’de uygulanmaya alınması planlanan düzenleme ile sahte ilanlara yönelik de dikkat çeken adım atılıyor. İnternet sitelerine yüklenen sahte ve yanıltıcı ilanlardan portal yetkililerinin sorumlu olacak, düzenleme ile sahte ve yanıltıcı ilanın site sorumluları tarafından kaldırılmaması halinde söz konusu kişiler hakkında da işlem yapılabikecek. Aynı ilanın birden fazla kişi tarafından girilmesi halinde ise, yönetmeliğin onunla ilgili de bir kısıtlama getirdi ve mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzalamış ise onun ilanının sadece yayında olacak.

TAPUDA DA YENİ DÖNEM

Tapu işlemlerine yönelik ise; şu anda yetki belgesi alan kişilerin bakanlık tarafından sisteme işlendiğini ve yayımlanmaya başlandı, online olarak yapılan başvuru portalına emlakçı bölümü konuldu bu butonun ise 1 Eylül itibariyle devreye alınacağını ve bir emlakçının yetki belgesi olması halinde web tapu üzerinden işlem yapabilecek.

100 BİN TL’YE KADAR CEZA

Yetki belgesiz kayıt dışı olarak bu işi yapmayı sürdürenler için ise yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak, ceza oranlarının ise 3 bin TL’den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL’ye kadar çıktığını ve ilgili bakanlığın bu cezaları 10 katına kadar uygulanacak. Kayıt dışı emlakçıya bir ceza kesilirken onunla iş yapan emlakçıya ise en az 2-3 katı ceza kesilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*