Döviz Fiyatlarının Artışı Gayrimenkulde Fiyat Artışına Sebeb Oldu

Insaat sektoru
Insaat sektoru

Türkiye de yapılan ticari faaliyetler, inşaat maliyetleri, üretimler yaşamsal ihtiyaçlar yurtdışı bağlantılı olmasından dolayı dövizin artmasıyla genel olarak her üretime zamlar geldi, bu durumdan dolayı gayrimenkul sahipleri de kur artışlarına oranla zamlar yaptı.

Dolar, Euro döviz deki yukarı yükseliş, ihracatı daha kazançlı ve karlı bir hale getirirken ithalatı pahalı bir hale getirmektedir. Fakat dış satımda kullanılan ithal malları ile ihracata giden ithal mallarının da fiyat artış etkisini dikkate alırsak durum içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Türkiye’de var olan ana ithalat kalemlerinin petrol ve enerji ürünleri olduğunu baz alırsak içinde bulunduğumuz bu dönemde döviz artışının bir müddet sonra zamanla büyüyüp maliyetlere yansıması gözlenecektir.

Prokule Türkiye Gayrimenkul Yetkilisi Gökhan Gürlek kur’un yukarı doğru yükselişi Türk turizminde ülkemize yoğunlukla gelmekte olan yabancı turistler için ucuzlaması ve/veya yabancı uyruklu insanlara satılan konutların kısa dönem içerisinde daha fiyatlı hale gelmesi gibi gözlemlenen  olumlu etkileri de var olmakta dedi.

Dünya Ülkeleri’nin ihracat hacimlerinin farklı olması Türkiye’nin ithalat ihracatında EURO ve USD nin etkilerinin ayrı ayrı olduğunu da baz aldığımızda  içinden çıkılmaz bir hal aldığımızı söyleyebiliriz.

İNŞAAT MALİYETLERİ DÖVİZE BAĞLIMIDIR?

Prokule Türkiye Gayrimenkul yetkilisi Gökhan Gürlek bazı kaynaklar inşaat maliyetlerinin %80 dövize bağlı olduğunu söylemekteler, enerjinin  ve girdilerin bir kısmının da ithalata bağlı olması sebebiyle maliyetler tabi ki etkilenecektir dedi. Fakat düşünüldüğünün aksine konut fiyatlarının USD birimi ile etkileşim hali düşüktür. Konut maliyetlerinin ana girdisi olan toprak “Arsa Maliyeti” döviz oranına bağlı değildir.

Aynı şekilde işçilik maliyetini de ele alırsak bu da yine döviz  göstergesine bağlı değildir. Hafriyat, ince ve kaba inşaat malzemelerinin tümü dövize bağlı değildir. Bunların içinde yerli ve dövizli girdiler yer almaktadır. İşçilik, kar payı, kira, çimento, kum gibi.. Bu sebepledir ki dövizde ki yükseliş inşaat maliyetlerine yansıyacak hale gelene kadar etkisi azalmakta diyerek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*