En Çok Konut Satışı Yapılan İller

En Cok Konut Satisi Yapilan Iller
En Cok Konut Satisi Yapilan Iller

İnşaat maliyetleri dolar kurunda yaşanan dalgalanma nedeni ile sürekli olarak yükselirken konut stokunu eritmek için sıfır konutlara uzun süredir sınırlı oranlarda zam yapılıyordu veya yapılmıyordu, enflasyon karşısında konutların fiyatları zorlanıyordu. Konut stokunun tamamen tüketilmesi ile yeni maliyetlerle üretilecek konutlar için ne yazık ki fiyatların aynı olmasını beklemek mümkün değil.

2019 yılının ilk 7 ayında en çok konut satışı yapılan ilk 10 ili

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Gaziantep ve Adana olurken, 2020 yılı aynı döneminde en çok konut satışı gerçekleşen iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Konya oldu. 2019 yılından farklı olarak Kocaeli’nin yerini Adana, Gaziantep’in yerini Kocaeli ve Adana’nın yerini ise Tekirdağ aldı

Konut satışları ekonomi için önemli bir ivme

Rakamsal sonuçlara baktığımızda 2020 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 854 bin 126 adet konut satıldı. İki yılı kıyasladığımızda bu yıl 2019 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40,5 oranında artış yaşandı. 2019 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 2018 yılı aynı dönemini kıyaslayacak olursak yaklaşık yüzde 21,0 oranında düşüş yaşanmıştı. Haziran itibariyle başlayan kampanya ile konut satışlarının bu seneyi 1.400.000 dolaylarında kapatacağını düşünüyoruz.

Son 3 senedir düşen konut satış rakamları nedeni ile konut stoku sorunu ile mücadele eden inşaat sektörü Haziran ayında başlatılan düşük faizli konut kredisi kampanyası ile temmuz ayı sonu itibariyle stoku eritti. Hatta o kadar eritti ki satmayı düşünmeyenler de satmaya karar verdi. Her zaman söylediği kadar yüksek bir stok olmadığını da görmüş olduk bu vesile ile konut fiyatlarında talep ve arz dengesi şaşınca fiyatlar arttı. Uzun zamandır satılamayan ev stokları hızla erimeye başladı, bu da arz edenin fiyatları yukarı çekmesine sebep oldu. Bölgesel değerlendirmelerde özellikle İstanbul’da yüzde 10-25 arası artış tespit ediyoruz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*