
Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelikte yapılacak değişikliklerle emlak piyasasında suni fiyat artışları da önlenecek. Bu kapsamda taşınmaz ticareti bilgi sistemi kurulacak, imar, zemin etüdü, bina yaşı başta olmak üzere satılan konutların künyesi çıkarılacak. Eksper değeri bu kriterler dikkate alınarak objektif şekilde belirlenecek. Kiralama ve satışlarda komisyon oranlarına standart gelirken her önüne gelen konut satışı yapamayacak. Sahibinden değil de ticaretini yapanlara elektronik ortama kayıt zorunluluğu gelecek.
KISA SÜREDE YÜRÜRLÜKTE
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, söz konusu düzenlemenin de kısa sürede yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi. İnternetteki sahte ilanlar kaldırılacak, belgesiz işletmeler bu platformlara ilan veremeyecek. Yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı çalışan kişilerle iş yapan, komisyon paylaşan emlakçıya 10 katına kadar ceza kesilebilecek.
Kiralama ve satışlarda komisyon oranlarına standart gelirken, her önüne gelen konut satışı yapamayacak. Komisyoncu ve mal sahipleri arasındaki sözleşmeler netleştirilecek. Sahibinden değil de ticaretini yapanlara elektronik ortama kayıt zorunluluğu gelecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ikinci el taşıt piyasasındaki tedbirlere benzer tedbirlerin konut piyasasında alınmasına yönelik çalışmanın son aşamaya geldiğini, kısa sürede yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.