Galata Kulesi Ziyarete Açıldı

Galata Kulesi
Galata Kulesi

İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Galata Kulesi’nin restorasyonu tamamlandı. Açılış için düzenlenen etkinlikte ünlü şarkıcı Zeynep Bastık konser verdi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte ışık gösterileri düzenlendi.

Tarihi kültürel varlıklar içerisinde bulunan Galata Kulesi’nin restorasyonuna haziran ayında başlandı. Tarihi yapıya sonradan eklenen tüm bölümler kaldırıldı. Kule sadece müze ve gezi amaçlı kullanıma açıldı. 1960’lı yıllarda restore edilirken duvar boşlukları beton malzemeyle doldurulduğu tespit edilen Galata Kulesi’nde, 38 santimetre kalınlığında beton dolgular sökülerek orijinal malzemeyle tamir edildi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA YAPILDI

Törende konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kulenin açılışını İstanbul’un kurtuluş günü olarak belirlenen 6 Ekim gibi özel bir günde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kulenin bir önceki restorasyonunun 1967’de tamamlandığına işaret ederek, “O zaman kule, çok farklı bir işlevle sınıflandırılmıştı. Yeme, içme ve eğlence ağırlıklı bir işleve sahipti ve günümüz açısından da kabul edilebilir bir işleve sahip değildi.” dedi.

Bakanlık olarak yapının İstanbul’un cazibe noktası olduğunu da göz önünde tuttuklarına dikkati çeken Nuri Ersoy, şöyle devam etti:

“Yapının işlevini müze, kalıcı ve geçici sergi alanları olarak tekrar yapılandırdık ve bundan sonra Galata Kulesi sadece cazibe merkezi olarak değil, İstanbul’un diğer değerli kültür varlıklarına yönlendirme merkezi olarak da kullanılacak. İçindeki müzeyi, kuleden baktığınız zaman İstanbul’un gözlemleyebildiğiniz değerli binalarını, noktalarını ayrıca detaylı olarak tanıtan bir müze olarak planladık. İstanbul’un tarihi çok çok eski. Kulenin içinde aynı zamanda İstanbul’un o eski tarihinden itibaren Cumhuriyet tarihine kadar gelişini de gösteren bir sergi alanı da var.”

Bakan Nuri Ersoy, kulede ayrıca İstanbul’un ve Türkiye’nin anlamlı günlerinin tanıtılacağı, belgelendirileceği geçici bir sergi alanının da yer alacağını aktararak, “Bugün mesela 6 Ekim, bu hafta İstanbul’un kurtuluşuyla ilgili bir sergi, daha 29 Ekim’le, 10 Kasım’la ve 29 Mayıs gibi daha birçok İstanbul ve Türkiye’mizin özel günlerinin anlam ve önemini anlatan sergileri halkımızla buluşturacağız” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*