Hayalet Şehir ”Maraş” 46 Yıl Sonra Halka Açılıyor

Kibris Baris Harekati
Kibris Baris Harekati

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 46 yıl sonra bugün açılıyor ‘hayalet şehir’ Kapalı Maraş’ın sahil ve kıyı bölümünde temizlik çalışması başlatıldı. İş makineleriyle caddelerde temizlik çalışmaları yapıldı.

Maraş, Yeşil Hat bölgesinde yer alıyor. Maraş’ın sivillerin kullanımına 46 yıldır izin verilmiyor. Kıbrıs’ta da bu sorunun çözümü için bir Taşınmaz Mal Komisyonu kurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin Maraş konusunda KKTC’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır. Maraş’ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. KKTC büyüdükçe, zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır” dedi.

MARAŞ NEDEN KAPALI VE NEDEN ÖNEMLİ?

1974’te Kıbrıs adası ikiye bölünmeden hemen önce Gazimağusa kentinin bir kıyı beldesi olan Maraş, Akdeniz’in en önemli tatil merkezlerinden biri olarak görülüyordu. Öyle ki yıldızı parlayan Maraş’ın ismi Beyrut ile yan yana anılır duruma gelmişti.

1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nın son gününün de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Maraş, daha sonra yapılan anlaşmalar çerçevesinde yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş’ta savaş öncesi dönemde Türklere ait birçok araziye, Rum yönetimi tarafından el konularak Rumlara ve İngilizlere verildiği iddia ediliyordu.

Halihazırda girişin yasak olduğu Maraş’ta sadece Birleşmiş Milletler’e ait bir bina bulunuyor. Bu binanın yaklaşık 400 metre ilerisinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir orduevi bulunuyor.

2016 öncesinde kentte ziyarete açık olan yer Maraş İkon Kilisesi’ydi ancak kilise de 2016 yılından itibaren ziyarete kapatıldı.

Annan Planı’na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk’lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedilince, bu gerçekleşmedi.

Erdoğan da Maraş’ın açılmasının birçok yeri rahatsız edeceğini ifade ederek “Ama bugüne kadar hep Kıbrıs’taki Türkler sabretti, biz sabrettik ama bu sabrın karşılığını alamadık. Ada’daki Kıbrıs Türkleri’nin beş asırlık varlığını kaldırmaya yönelik bir dönemde bu gelişmenin olması anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türkü’ne ödetilmek istendiğini ifade eden Erdoğan, “Maraş da bu çözümsüzlüğün bir parçasıdır. Kıbrıs’ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık” diye sözlerini sürdürdü.

Son yapılan AB zirvesinde Kıbrıs Türk halkının yine yok sayıldığını vurgulayan Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan Doğu Akdeniz Konferansı’nda da Kıbrıs Türkü mutlaka hak ettiği şekilde temsil edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ın Kapalı Maraş’ı açma kararına Kıbrıs Rumları, Yunanistan ve Birleşmiş Milletler’den (BM) tepki geldi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, RIK televizyonuna yaptığı açıklamada, “verilen kararın tüm BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini ve kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Maraş’ın açılmasını BM Güvenlik Konseyi kararlarının “büyük bir ihlali” olarak değerlendirdi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*