Vergi Affı Ne Zaman Başlayacak, Hangi Borçları Kapsayacak?

Vergi affi
Vergi affi

Milyonlarca vatandaşı borçtan kurtaracak yapılandırma düzenlemesi komisyondan geçti. 31 Ağustos 2020 öncesindeki tüm borçlar kapsama alınacak, faizler silinecek, borçlar taksitlere bölünüp kolayca ödenecek.

1.Adım Başvuru: Başvuru yıl sonuna kadar yapılacak

2. Adım hesaplama: Peşin ödemede faizin yüzde 90’ı silinecek

3. Adım taksitler: Borcu isteyen 18 taksite bölecek. Ödemeler 36 ayda yapılacak

4. Adım Ödeme: Ödemeler prim için Ocak vergi için Şubat ayında başlayacak

HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Emlak vergisi, gümrük vergisi, tüm idari para cezaları, su, atık su, yol katılım payları ve KYK borçları. SGK prim borçları, idari para cezaları, birlik aidat borçları, vakıf taşınmazları borçları, nüfus para cezaları, Karayolları Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, karayolların usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu. Taşınmaz kültür hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen diğer alacaklar. TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, İhracatçılar Birliği aidat ödemeleri, KOSGEB kapsamındaki aidatlar ve alacaklar, Organize Sanayi Bölgelerinin kredi borçları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesi yüzde 50’den fazlası bunlara ait şirketlerin irtifak hakkı, kiralama hakkından alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve vakıf mallarını kiralanması ve kirala alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idare, belediye, sanayi odalarından alacakları, TSE hizmet bedeli alacakları.

NASIL BAŞVURULACAK

Başvurular yasanın çıkmasıyla başlayacak ve yıl sonuna kadar sürecek. Posta yoluyla ya da internet aracılığı ile başvuru yapılabilecek.

Borcun bulunduğu kuruma başvuru yapılacak. Vergi ise vergi dairelerine ya da belediyelere başvuru yapılacak. Prim borçları için SGK’ya başvuru yapılacak.

Biriken borcun faizleri silinecek. Ana paraya aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak gecikme farkı eklenecek. Borçlar ilk taksitte ödenirse, bu gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek.

Taksit ödemeleri başvuruların bitmesiyle başlayacak. Vergi ile ilgili borçlarda ilk taksit Ocak 2021, prim borçlarında ise Şubat 2021 tarihinde başlayacak.

Daha önce yapılandırmaya katılanlar, ya da yapılandırması bozulanlar da bu düzenlemenin kapsamında olacak.

Yapılandırmaya başvurup ilk taksitin ödenmesiyle tüm adli takipler de durmuş olacak.

İşi olmayan, anne babasından dolayı bakılmakla yükümlü olmayan kişilerin Genel Sağlık Sigortası prim borçları için farklı bir ödeme kolaylığı sağlanıyor. Bu kişilerin sadece anaparayı ödemeleri yeterli olacak. Prim borcunun anaparasını ödeyenlerden gecikme faizi veya enflasyon farkı alınmayacak. Bu kapsamda borcu bulunanlar 30 Nisan’a kadar ödeme yapabilecek. GSS prim borcu olanlar, Nisan 2021 tarihine kadar ücretsiz olarak sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edecek.

Yapılandırma kapsamında öğrenim kredisi borçları da bulunuyor. Gençler, yapılandırma imkanıyla öğrenim kredisi borçlarını kolaylıkla kapatabilecek. Ödemeler Ocak’ta başlayacak. İsteyen peşin avantajıyla, isteyen de 36 ayda 18 eşit taksitte borcundan kurtulabilecek. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili, “Burada 3.1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar lira” dedi.

Ödemeler ilgili kurumun veznesine yapılacağı gibi bankalar aracılığı ile de ödenecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*