Depremin ve Pandeminin Gayrimenkule Etkisi

deprem ve pandemi
deprem ve pandemi

Ülkemizi derinden etkileyen deprem ile birlikte insanların korku ve endişeleri doğrultusunda yeni konutlara yönelimleri oluştu. Aynı zamanda pandemi ile birliktede gayrimenkullerin çeşitlerinde değişim gerçekleşti. Balkonlu, teraslı ve şehir merkezinden uzak kısacası açık hava ile bir şekilde bütün oluşturacak gayrimenkullerin tercih edildiğini görmekteyiz. Buna sebep olarak şunu diyebiliriz ki yaşam alanımız, çalışma alınımız konumuna geldi. Bu sebeple artık daha büyük gayrimenkullere istek oluşmaktadır.

Prokule Türkiye Yönetim Yetkilisi Gökhan Gürlek: “bu tarz gayrimenkullerin pandeminin başlangıcından yani Mart ayından itibaren daha çok aranmaya ve Haziran ayında zirve yaptığına şahit olduk” dedi. Haziran ayında gözlemlediğimiz zirvenin sebebi aslında o dönemde ki konut kredisinden kaynaklanmaktadır. Sonra ki aylar içerisinde de bu ivme düşüş yaşamış gibi gözlemlense bile hala pandemi öncesine göre iki kat daha fazla talep görmekte.

KIRSALA DÖNÜŞ SÖZ KONUSU

Kırsala dönüş söz konusu ve arsa, tarlaya talebin olduğunu görmekteyiz. Yine pandemi ile birlikte bu gayrimenkullerin sıkça arandığını gözlemiş bulunmaktayız. Bu gayrimenkuller Mayıs ayında zirve yapmış bulunmakta ve mayıs ayı satışlarının %50 sini oluşturmakta idi. Sonrasında yerini konutlara bırakıyor olsa bile hala arsa aranma oranı çok yüksek olarak devam ediyor. Yani şunu söyleyebiliriz ki yatırım yapmak isteyen yatırımcılar kendi bütçeleri doğrultusunda gayrimenkul alımı yapmalarını tavsiye etmekteyiz.

GAYRİMENKUL İÇERİSİNDE EN CİDDİ YARAYI ALAN GRUP HANGİSİ OLDU?

Gayrimenkul içerisinde en ciddi yarayı alan sektörün ofis sektörü olduğunu görmekteyiz. Ofislerde kiralamaların ötelendiği ve ertelendiği, kiralama taleplerinin duraksama söz konusudur. Tabii olarak bu noktada ciddi bir arz fazlalığı yaşanmaktadır.

PERAKENDE SEKTÖRÜ NE DURUMDA

Perakende sektörü dediğimiz AVM, dükkan ve mağaza gibi alanlara baktığımızda bu gayrimenkullerin fiyat incelemesi yıl içerisinde zaman zaman değişim gösterdiğini sürekli bir artış ve azalış sağladığını görmekteyiz diyerek Prokule Türkiye Yetkilisi Gökhan Gürlek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*