Fikirtepe’deki Yeni Kentsel Dönüşüm Süreci

Fikirtepedeki Yeni Kentsel Donusum Sureci
Fikirtepedeki Yeni Kentsel Donusum Sureci

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Fikirtepe semti 2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş fakat kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve müteahhitlerin rant amaçlı projeleri yüzünden Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesinde yeterli ilerleme kaydedilememişti. Yüzlerce ev sahibi müteahhitlerle yaptıkları sözleşmeleri feshetmek için başvurduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgedeki kentsel dönüşüm projelerini devraldığını duyurdu.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bölgede yarım kalmış ya da başlanmamış bütün projeleri devlet imkanlarıyla yapmak için kolları sıvadıklarını açıkladı. Fikirtepe sakinlerini heyecanlandıran son dakika açıklamasının detaylarında önemli noktalar var. Dönüşümün ilk olarak 2007 yılında gündeme geldiği bölgede 5 bin konut yıkılmayı bekliyor. Toplamda 60 bin vatandaşı ilgilendiren dönüşüm için Bakanlık hak sahiplerinin haklarını koruyacak bir yol haritası belirlediğini duyurdu.

İnşaatlar Yarım Kaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yeterli türlü ilerleyemeyen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’ni tamamlama kararı aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fikirtepe’nin örnek şehircilik başarısı olarak anılması için devletin taşın altına elini koyduğunu müjde olarak duyurdu.

Bölgede hak sahibi olan 60 bin vatandaşı doğrudan ilgilendiren adım kapsamında yarım kalmış ya da başlanmamış inşaat faaliyetleri TOKİ ve Emlak Konut eliyle yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla harekete geçtiklerini ve Fikirtepe’nin artık terkedilmiş bir yer olarak değil örnek bir şehircilik başarısı olarak anılması için devletin elini taşın altına koyduğunu açıklayan Bakan Kurum bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini şu ifadelerle dile getirdi:

Fikirtepe’deki kentsel dönüşünde bugün gelinen nokta itibariyle ise; alanda bazı yapı adalarında temeller atıldı, ancak inşaatlar devam etmedi. Kimi yerlerde de bitmiş olan bölgelerin civarında yıkılmayan binalar olduğu için yollar ve altyapı yapılamadı. İskân ruhsatı alan bazı proje adalarında hayat başladı ancak alt yapı problemleri sona ermedi. Birçok yerde de sözleşme yapılmasına rağmen inşaatlar çok çeşitli nedenlerle bir türlü başlamadı.

Ocak Ayında Yıkım Başlıyor

Konuyla ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmeyen projeleri biz başlatacağız. Ocak ayında inşallah uygulamasıyla birlikte tamamlayıp ardından yıkım sürecine başlayacağız. İhale süreci de eşzamanlı olarak gidecek ve inşallah ocak ayı itibarıyla ihaleleri yapıp, şubat, en geç mart ayında inşaata fiilen sahada başlamış olacağız. 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren Yeni Fikirtepe Projesi’nin yatırım değeri yaklaşık 5 milyar lira olacak 1,5 milyon metrekare inşaat alanını kapsayan projeyi inşallah hızlı şekilde başlayıp etaplar halinde vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız.” dedi.

FİKİRTEPE’DEKİ YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

• 49 yapı adasında işlerine başlayan firmalardan teminat alınacak ve kendilerine 1 ay süre verilecek.

• Bir ay içerisinde projelere başlanılmaması halinde bakanlık bu projeleri yürütecek ve aşamalı olarak 3 yıl içerisinde tamamlayıp, vatandaşlara teslim edecek.

• Hiç başlamamış, herhangi bir anlaşma yapılmamış, sözleşme imzalanmamış, yıkılmamış adaların da planları revize edilecek.

• Aralık ayında yeni planların askıya çıkarılmasının ardından yıkımlara başlanacak.

• Ocak ayında ihale süreci başlayacak ve en geç şubat ya da mart ayında inşaat faaliyetlerine başlanacak.

• Terk edilmiş yerler, temeli açılmış ama devam edilmemiş projeleri de bakanlık yapacak.

• Alanda şu anda 5 bin konut hazır bir şekilde yıkılmayı bekliyor. İlk önce toplam 15 bin konut olan bu alanda, tüm altyapılarıyla beraber 10 bin konut yapılacak.

• Proje bilgilendirme ofisi de en kısa sürede hizmete açılacak.

• Kimsenin mağdur edilmeyeceği yeni süreçte kira yardımları da yeniden başlatılacak.

• Herkes doğduğu yerde oturacak. Komşular yeniden buluşacak. Hatıralar yeniden buluşacak. Kiralarını alamadıkları için, Anadolu’nun dört bir yanına dağılan vatandaşlar yeniden bir araya gelecek.