Yazılım Testinde Uluslararası Rekabetin Anahtarı Sertifikalar

YAZILIM TESTI
YAZILIM TESTI

Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board –TTB), Türkiye’de yazılım testlerinin uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve yazılım test alanının gelişerek bilişim sektörü ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla faaliyet gösteren, kâr amacı gütmeyen tek oluşum. Yazılım test ve kalite alanında dünyanın en saygın gönüllü organizasyonu konumundaki ISTQBⓇ’ye (International Software Testing Qualifications Board) bağlı olarak çalışmalarını yürüten Yazılım Test ve Kalite Derneği, 2006 yılından itibaren, Türkiye’deki bilişim profesyonellerinin yazılım testi alanında ISTQBⓇ standartlarında eğitilmesi ve sertifikalandırılması amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Yazılım testi ve kalite konusunda çok çeşitli yayınlar ve etkinliklerle de sektörü destekliyor.

Kâr amacı gütmeyen dernek, etkinlikler ve sertifikasyon sınavlarından elde edilen gelir de Türkiye’deki üniversitelerde bilgisayar, yazılım mühendisliği ve bilgisayar programcılığı bölümlerinde okuyan başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vererek kalifiye elemanların yetiştirilmesine katkıda bulunuyor.

2 bin kişi uzmanlığını belgeledi

Her yıl dernek tarafından belirlenen sıklıklarla gerçekleştirilen ISTQBⓇ Sertifikasyon Sınavları bilişim uzmanları tarafından büyük ilgi görüyor. Pandemi nedeniyle bu yıl online ortama da taşınan sınavlar, 6 farklı sertifikaya yönelik gerçekleştiriliyor. Bu yıl eklenen ISTQBⓇTest Otomasyon Mühendisliği Sertifikası da dahil olmak üzere 2’si Foundation Level, 4’ü Advanced Level olmak üzere ISTQBⓇ Foundation Level Uluslararası Sertifikalı Yazılım Test Uzmanı, ISTQBⓇ Foundation Level Agile Test Uzmanı, ISTQBⓇ Advanced Level Test Yöneticisi, ISTQBⓇ Advanced Level Test Analisti, ISTQBⓇ Advanced Level Teknik Test Analistisertifika sınavları, normal koşullarda da offline olarak İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere üç büyük şehirde düzenleniyor.

Yazılım Test ve Kalite Derneği, sertifika sınavlarını gerçekleştirmeye başladığı 2006 yılından itibaren toplam 4 bini aşkın kişinin bu sınavlara girmesine öncülük etti. Toplamda 3 bine yakın kişi de uzmanlığını belgeleyen sertifikayı almaya hak kazandı. Dünyada ISTQBⓇ’a bağlı tüm organizasyonlarda 117’den fazla ülkede 1 milyonu aşkın sınav yapılırken, 673 binden fazla uzman da sınavları geçerek ISTQBⓇ sertifikaları edindi.

Uluslararası rekabetin anahtarı

Sertifikasyon sınavlarının Türkiye bilişim sektörünün uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için çok önemli olduğunu belirten Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, ISTQBⓇ’nin yazılım test ve kalite konusunda en büyük uluslararası organizasyon olduğunu dile getiriyor. Yitmen ISTQBⓇ sınav ve sertifikaların sektör için önemini de şöyle anlatıyor: “ISTQBⓇ en üst düzeyde uluslararası bilişim profesyonellerinin yazılım testi alanında eğitilmesini ve sertifikalandırılmasını sağlıyor. Biz de 2006 yılından itibaren Türkiye’deki bilişim profesyonellerinin yazılım testi alanında ISTQBⓇ standartlarında eğitilmesi ve sertifikalandırılması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu sınav ve sertifikalar için bir anlamda uluslararası rekabetin anahtarı diyebiliriz. Çünkü yetkinliği tam anlamıyla ölçen ve değerlendiren bir sınav sistemine sahip. Sertifikayı alan uzmanlar da uluslararası standartlarda uzmanlığını kanıtlıyor.

Dernek olarak doğrudan eğitim vermiyoruz ancak eğitim kurumlarını belli şartlar doğrultusunda akredite ediyoruz. Şu an Türkiye’de bizim akredite ettiğimiz bir adet eğitim kurumu bu eğitimleri veriyor. Bugüne kadar Türkiye’de yaklaşık 3 bin kişi uzmanlığını belgeleyen sertifikayı almaya hak kazandı. Ama tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de dijital dönüşüm hızlanırken daha çok sayıda uzmana ihtiyacımız olacak. İçinde bulunduğumuz yeni normalde daha çok uzmanın bu sertifikalarla sektörde büyük fark yaratacaklarına inanıyor, sektörün uzman sayısını artırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*