2021 Yılı Arsa Yatırımı ve Az Katlı Yapıların Yılı Olacak

Arsa Yatirimi
Arsa Yatirimi

2021 yılına iyi bir başlangıç yapmak isteyen gayrimenkul sektörü adımlarını dikkatli atıyor. Gayrimenkul uzmanlarına göre pandemi ile birlikte sektör farklı bir strateji geliştirdi. Bilindiği üzere salgının başlaması ile birlikte alınan tedbirler neticesinde, iş hayatı yeni bir çalışma anlayışına yöneldi. 35 yılı aşkın süredir gayrimenkul sektörüne yön veren öncü kuruluşlardan Turyap, 250’ye yakın temsilcilik ağı ile elde ettiği verilerle de bunu doğruluyor.

Turk Emlak Haber Ajansı’na pandemi sonrası emlak piyasasında yaşanacak değişimlerle ilgili bilgiler veren Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, “2021yılı, pandemi sonrasında bütün alışkanlıkların değiştiği bir yıl olacak” diyerek konuşmasına şöyle devam etti;

İnsanlar evden çalışmaktan mutlu değil

Bilindiği gibi salgınla birlikte çalışma hayatı da önemli ölçüde etkilendi. Büyük ölçekli birçok şirkette çalışan insanlar, uzun zamandır evden çalışıyor. Yaptığımız araştırmalar neticesinde, bu insanların evden çalışma hayatına tam olarak adapte olamadıklarını gördük. Gerek iş disiplini olsun, gerekse çalışma isteğinde önemli ölçüde motivasyon kaybı yaşandığını tespit ettik. Evden çalışmanın getirdiği diğer bir sıkıntının da, belli bir zamandan sonra eşler arasında yaşanan tartışmalar olduğunu gözlemledik. Bu da ister istemez evden çalışmanın doğurduğu olumsuz sonuçlar olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni trend alçak katlı projeler

2021 yılında konutların ve iş yerlerinin az katlı, her türlü sosyal donatı imkanına sahip alanlardan oluşacağının altını çizen Sarıbay, “İnşaat sektörü orta ve üst gelir gurubuna yönelik projelere ağırlık vereceğini düşünüyorum. Bilindiği üzere ülkemiz deprem kuşağı içinde. Malum salgın ve depremlerle dolu bir yıl geçirdik.

Gayrimenkul sektörü açısından bakarsak, bundan sonra geriye doğru bakıp ders çıkarmamız gereken bir takım olaylar var. Bir daha tekrarlamaması açısından tedbirler alıp, hızlı bir şekilde ileriye doğru emin adımlarla yürümek olacaktır.
Gayrimenkul sektöründe yaptığımız araştırmalarımız bize gösteriyor ki az katlı projelerde satış hızı çok daha fazla. Yatay konseptli yapılara olan talep bu yıl da artarak devam edecek. Pandemi ve deprem gerçeği üst gelir grubuna yönelik konutlara olan ilgiyi bir hayli yükseltmiş durumda.

Yine aynı şekilde az katlı çalışma alanları olan projelerin 2021 yılının gözdesi olacağına eminiz. Artık aşırı yüksek yapılar insanlar tarafından tercih edilmiyor. Ofisler metrekare olarak küçülürken teknoloji kullanımı artarak devam edecek. Şuan içinde bulunduğumuz tarzda ofis katları yeni çalışma alanlarının gözdesi olmuş durumda” dedi.

Şehrin dış çepherlerine ulaşım kolaylığı sağlanmalı

Şehirlerin artık nefes alması gerektiğinin altını çizen Sarıbay, “Şehrin dış bölgelerinde arsa üretilmesi gerekiyor. Büyükşehirlerde arsa sıkıntısı olduğundan dolayı, dış çeperlere ağırlık verilmeli. Şehre yakın bölgelerdeki arsalara olan talep oldukça artmış durumda. İnsanların buralara kolay şekilde ulaşım sağlayabilmesi gerek. Şehrin dış akslarında da arsa üretimi için çaba sarfedilmeli.

Bilindiği gibi, Ankara Golfkent projemizin konumlandığı bölge, şu an Ankarıların gözde yerleşim yerlerinden biri haline gelmiş durumda. Pandeminin de etkisiyle insanların sosyal ektivitelerini yerine getirebildiği ender projelerden biri olan Golfkent, spor federasyonlarının da başkenti olmuş durumda. Üniversiteler ve önemli kuruluşların merkez üssü haline gelen bir lokasyonda yer alan projemiz ulaşım aksları ve yeşil alanları ile Ankara’nın havası en temiz bölgesi içinde konumlanıyor. Bu da insaların bu bölgeye olan ilgisini katlayarak artıyor.

Yeni yılda konut ve arsa fiyatları artacak

Artan maliyetlerin etkisi ile bu yıl konut fiyatları ve arsa fiyatlarında artış kaçınılmaz olacaktır. Bir de deprem gerçeği var ki, geçtiğimiz aylarda, İzmir’de bunun bir örneğini yaşadık. Depreme dayanıklı yeni konut fiyatları bir anda 4-5 kat yükseldi. İnsanların arsa alarak müstakil yaşama yönelmesi de, arsa fiyatlarında ciddi artışa neden olacak diyebilirim. Bugün bakıldığında, Ankara’da arsalara talep her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle nitelikli arsalar yatırımcının gözdesi durumunda” diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*