2021’de Konut fiyatları düşmeyecek

Konut Sektörü Çöküş Yaşıyor
Konut Sektörü Çöküş Yaşıyor

Endeksa Dijital Sohbetler’in konuğu Lüks Konut Uzmanı ve Coldwell Banker Baras Ofisi Broker’ı Sühran Aras oldu. Aras’ın 2021 yılı beklentileri, piyasanın durağan seyredeceği ve fiyatların düşmeyeceği yönünde.

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt’ün sorularını yanıtlayan Lüks Konut Uzmanı ve Coldwell Banker Baras Ofisi Broker’ı Sühran Aras, lüks konutun fiyat, metrekare gibi kriterleri ve tarifi olmadığının altını çizerek, “Eski zamanlarda az bulunan, ulaşılamayan şeylere lüks deniyordu. Günümüz koşullarında lüks, artık yaşam tarzımızın tamamı. Biz değişiyoruz ve hayatımızın her dönemine ait lüks kavramı değişiyor.

Pandemi ile birlikte tekrar geniş bahçeli villaların, bahçe dublekslerin ve geniş metrekareli residence dairelerin tercih edildiğini sözlerine ekleyen Sühran Aras, “İhtiyaca göre yine lüks konut kavramı değişti. Lüks konut kavramında değişmeyen şeyler ise kişiye özel, özgün ve zamansız olmaları.

Pandeminin gayrimenkul sektörüne etkilerini de değerlendiren Sühran Aras, “2020 çok zor bir yıldı. Gayrimenkul sektörü başlangıçta çok negatif etkilendi, dünyada pek çok bölgede hala negatif etkiler devam ediyor. New York’ta ofislerde %40 daralma var. Manhattan’daki ofisleri konuta çevirmenin planlarını yapıyorlar.

Türkiye’de ise; Haziran ayında konut kredisi faizi indirimi başlatıldı ve bu özellikle 5 milyona kadar olan mülkleri hareketlendirdi. 3,5 milyon – 4 milyon rakam aralığındaki konutlar çok hızlı satışa geçti. Nedeni, pandemi artık yeni bir yaşam standardı getirdi. İnsanlar artık merkezde ve kalabalıkta olmak istemiyorlar. Biraz daha şehir dışında, geniş bahçeli villalarda ve geniş metrekareli evlerde yaşamak istediler. 2+1 konut isteyenler 3+1, 3+1 isteyen 4+1 istemeye başladı. Çünkü evimizden çalışmaya başladık. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yazlık bölgelere de talep çok fazla arttı. O bölgelerde de yine villa tarzında kiralama ve satış tarafında işlemler gerçekleştirildi. Ancak faiz oranlarının yükselmesi sebebiyle Kasım ayı itibarı ile tekrar bir yavaşlama var.

2021 yılı gayrimenkul sektörüyle ilgili beklentisine de değinen Aras, yeni yılda piyasanın durağan olacağı ve fiyatların düşmeyeceği yönünde görüş belirtti. Aras “stokların erimesi ve yenilerinin yapılamaması önemli bir etken. Yeni yapılacak gayrimenkullerde de inşaat maliyetlerinin çok yükselmesi sebebiyle fiyatlar da yüksek olacak. Müteahhitlerin bir daha bu fiyatlarla böyle gayrimenkul üretmeleri mümkün görünmüyor” şeklinde görüşlerini belirtti.

Pandemi ile aileye bağlılığın da arttığını belirten Aras, “şehir dışında geniş arsalara talep çoğaldı, bu arsalar üzerine 5-6 villalık geniş ailelerin yaşayacakları mülkler yapılmak istendi. 2021 yılı pandeminin hala devam edeceği bir yıl olacağı için bu tarz alımların artacağını düşünüyorum” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*