Çin-Avrupa Tren Seferleri Salgın Dinlemedi, yüzde 50 arttı

Avrupa Tren Seferleri
Avrupa Tren Seferleri

Pandeminin hüküm sürmesine ve tüm lojistik engellere karşın 2020’de Çin ile Avrupa arasında 12 bin 400 tren seferleri düzenledi.

Çin Devlet Demiryolları verilerine göre bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 oranında bir artış ifade ediyor. Çin ile Avrupa arasında tren seferleri trafiğinin başladığı 2011 yılından bu yana yük treni sayısı ilk kez 2020 yılında 10 bin sayısını aştı. Bu olgu, söz konusu ikili arasındaki ticaret yeteneğinin zor zamanlara da direnç gösterebildiğinin işaretidir.

Çin ile Avrupa arasında demiryolları aracılığıyla taşınmış olan konteyner sayısı geçtiğimiz yıl 1 milyon 130 bine ulaştı. Bu da, yine bir önceki yıla kıyasla yüzde 56 oranında bir artışa denk düşüyor. Bu arada her ay en az bin adet yük katarının bu ikili arasında gidip gelmesi, yeni bir uluslararası işbirliği modelinin ve pandemiyle mücadele bağlamında yeni bir anlayışın göstergesi niteliğinde.

Konteyner kıtlığının engellediği deniz yolu nakliyeciliği ve havadan taşımacılığın da artan maliyetlerle karşılaştığı bir arka planda, demiryolu taşımacılığı çok daha elverişli koşullar sağladı. Böylece, örneğin tıbbi ekipmana ilişkin ürünlerden günlük ihtiyaçlara kadar her türlü mal tam zamanında ve istikrarlı maliyetlerle menzile ulaştırılabildi.

Bu yolla Çin ile Avrupa arasındaki ticaret faaliyetinin zor koşullara dayanma kabiliyeti ortaya çıkarılabildi. Nitekim 2020 yılında ocak-kasım döneminde Çin ile AB arasındaki ticaret yüzde 3,5 oranında yükseldi.

Çin Uluslararası İncelemeler Enstitüsü’nün Avrupa İncelemeleri Bölüm Başkanı Cui Hongjian, Global Times’a verdiği demeçte iki kıta arasındaki ticaret hacminin yıllık ortalama yüzde 2-3 büyümesinin ulaşılması istenebilecek bir hedef olduğunu belirtti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*