Değerli Konut Vergisi’nde yeni dönem başlıyor!

Değerli Konut Vergisi
Değerli Konut Vergisi

Devletin getirdiği ek vergilere şimdi yeni bir vergi daha eklendi. Değerli Konut Vergisi’yle değeri 5 milyon lirayı aşan konutlardan ek vergi alınacak. Değerli Konut Vergisi’nde yeni dönem şubat ayında başlıyor. İşte Değerli Konut Vergisi başvuru şartları…

Değerli Konut Vergisi için beyanname verme süresi 22 Şubat Pazartesi günü doluyor. İlk taksitler ise 1 Mart Pazartesi gününe kadar ödenecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, kapsamdaki mesken nitelikli taşınmazlara ilişkin “değerli konut vergisi beyannameleri”ni, elektronik ortamda vermek isteyen mükellefler için İnternet Vergi Dairesinin “https://intvrg.gib.gov.tr/” sitesinde uygulamaya açtı. Birden fazla değerli konuta sahip olanlar bu taşınmazların tamamı için tek beyanname verecek.

Değeri 5 Milyon Lirayı Geçenler Ödeyecek

Türkiye genelinde bulunan ve bina vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar bu yıl ‘değerli konut vergisi’ ödeyecek. Mükellefler için e-beyanname süreci de başladı. Vergi tutarı bina vergi değerine göre belirlendiği için taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyeden tutar öğrenilmeli.

İkinci aşama ise beyanname

Mükellefler, beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerin belediyesinden alınan bina vergi değerini (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgeyi ekleyerek, ilgili yılın şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine verecek.

Buna göre, bu yıla ilişkin beyannamelerin 20 Şubat’a kadar verilmesi gerekirken, bu tarihin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle söz konusu süre 22 Şubat Pazartesi günü dolacak.

Mükellefler, beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi, bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler ile sözleşme imzalayarak e-beyanname şeklinde de verebilecek.

Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, buna eklenecek bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*