Emlak Vergisine Yüzde 30 Zam Yapıldı! Metrekare Fiyatı 2 TL’den 3 TL’ye çıkartıldı…

Emlak Vergisine Yuzde Zam
Emlak Vergisine Yuzde Zam

Emlak vergisi metrekareye 2 TL’den 3 TL’ye çıkartıldı. UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti, yasa gücünde kararname yayımlayarak, yıllık olarak ödenen emlak vergilerini artırdı. Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, belediyelere ‘nefes’ aldırmak amacıyla metrekare başına 2 TL olarak uygulanan emlak vergisinin 3 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

UBP-DP-YDP Hükümeti, Emlak Vergisine, yasada öngörülen Hayat Pahalılığı oranından daha fazla artış yapmak için Anayasanın 112. Maddesine dayanarak Yasa Gücünde Kararname yayınlamış.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, bu alanda 10 yıldır herhangi bir düzeleme yapılmadığını söyledi. Bakan Arıklı, yerel gelirlerde beklenen artış olmaması nedeniyle belediyelere yeterli katkının yapılamadığını, kararın bu nedenle alındığını sözlerine ekledi.

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sunguryaptığı açıklamada;

“Ekonomiyi rahatlatmak adına dendi ama vergiler arttı” Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kararın ‘ekonomiyi rahatlatmak’ adına alındığının ifade edildiğini ancak vergilerin artırıldığını dile getirdi. Sungur, ekonomiyi rahatlatmanın vergilerin düşürülerek yapıldığını vurguladı. Alınan kararın ardından ilgili bakanla görüştüklerini ifade eden Sungur, kendilerine ileriki süreçte piyasayı rahatlatıcı yeni tedbirler alabileceklerine dair bilgi verildiğini kaydetti.

Karar neydi?

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti, Taşınmaz Mal Vergisi Vergi Miktarları ve Vergi Oranları hakkında yasa gücünde kararname yayınladı. Kararnamenin, Anayasanın 112’nci maddesine dayandırıldı. Kararnamenin amacının; ‘ Taşınmaz Mal Vergisi Yasası altında düzenlenen Taşınmaz Mal Vergisi, Vergi Miktarları Ve Vergi Oranları düzenlenmesine olanak vermek suretiyle tehdit altına alan covid-19 kaynaklı toplum sağlığını koruma adına alınacak önlemlerin ülke ekonomisinde oluşturması beklenen etkilerinin azaltılması’ olarak belirtildi. Kaynak: Emlak vergisi metrekareye 2 TL’den 3 TL’ye çıkartıldı.

Peki Anayasa 112 ne diyor?

‘Yasa Gücünde Kararname ile yeni mali yükümlülük getirilemez.’

Yani bu kararname Anayasaya aykırıdır. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi’nde dava açacak oda, birlik, dernek çıkacak mı çok merak ediyorum gerçekten. Malum Anayasa değişikliklerini reddediğimiz için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılamıyor!”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*