Engellilere sağlanan TOKİ konut hakları nelerdir?

Engellilere saglanan TOKI
Engellilere saglanan TOKI

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Türkiye’nin dört bir tarafında konut projeleri üretmeye devam ediyor. TOKİ konut satışlarında şehit ve gaziler ile birlikte engellilere de çeşitli haklar sağlandı. Birçok kişi tarafından TOKİ konut satışlarında engellilere sağlanan hakların neler olduğu merak ediliyor.

Ankara İstanbul Adana Eskişehir TOKİ 2020 Projeleri

TOKİ Türkiye’nin her ilinde 1+1 yada 2+1 veya 3+1 konutlar inşa etmekte bunu vatandaşlara istihdam sağlamaktadır. Uygun ödeme seçenekleri ile peşinatın az olması vatandaşların ciddi anlamda ilgisini çekmektedir. Kalite ve sağlam inşa edilmesi ve çevre düzenlemeleri ise TOKİ konutlarına ayrı bir güzellik katmaktadır.

TOKİ Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Adana ile Eskişehir illerimizde ‘de çalışmalarını nüfusun ve talebin daha fazla olmasından ötürü çok daha hızlı bir şekilde ilerletmektedir. Daha önceki içeriklerde Emeklilere TOKİ hangi illerde başlayacak? belirtmiştik. Şimdi ise engelli kardeşlerimiz için TOKİ ‘nin hangi illerde istihdam sağladığının nasıl öğrenileceğinden bahsedeceğim.

İlk olarak https://www.toki.gov.tr/satis/tr/projeler adresine girmeniz gerekmekte siniz.

Daha sonra ana sayfanın yan bölümünde yer alan menüden ”SATIŞ KATEGORİSİ” tıklayınız.

Açılan sekmeler ‘de resmini de sizler ile paylaşmış olduğumuz gibi ” ENGELLİ ” kutucuğunu işaretleyin.

Sonra ise en altta yer alan ” FİLTRELE ” butonuna tıklayınız.

Karşınıza engellilere özel olarak yapan yada engelli vatandaşların hak sahibi olduğu bütün TOKİ evlerini tüm iller bazında göreceksiniz.! Ayrıca açılan sayfada sadece sizin için yapılan evlere değil, evin bütün bilgileri (fiyat dahil) yer alacaktır.

TOKİ Engelli Kontenjanı Ne Kadar?

TOKİ engelli vatandaşlara sadece özel olarak kontenjan ayırmak ile kalmayıp ayrıca talep etmiş olduğu şartlarda ‘da ciddi anlamda tolerans göstermektedir. TOKİ tarafından engelli vatandaşlarımız dan talep edilen şartlara geçmeden size olarak sağlanan kontenjan oranını belirtmek ister ise %5 diye biliriz. Yani buda demek oluyor ki TOKİ tarafından tapılan her toplu konut da 100 daireden 5 tanesi size özel olarak ayrılmış şekilde inşa edilmektedir. Tabi konut sayısı 200 olduğunda bu sayı 10 daha fazla oldukça çok daha fazla bir şekilde artık göstermektedir. Ancak, her ne kadarda engellilere ayrılan kontenjan sayısı %5 olsa da şayet bu dilimin üstünde bir engelli başvurusu oluştuğunda iş kura çekimine gitmektedir.

Örnek: 300 konutluk bir projede engelli vatandaşlara ayrılan kontenjan %5 tir. Şayet bu 300 projeye 15 engelli arkadaşımız başvuru yapar ise iş kura çekmeye gitmektedir.!

TOKİ Engelli Başvuru Şartları Nedir?

TOKİ konutlarından yaralanacak olan engelli vatandaş bir çok şarttan muaf tutulmaktadır. Bu şartlardan muaf olmasına karşın bazı şartlara da uygun olması gerekir. Bunların en başında engelli raporunun en az %40 olması gelmektedir. Bunun haricinde TOKİ ‘den ev alacak olan engelli vatandaşımdan şu şartlar talep edilir.

-Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması
-Projenin bulunduğu ilden en az 1 senedir ikametgah ediyor olması
-TOKİ ‘den daha önce ev almamış olması yada kredi kullanmamış olması gerekmektedir.
-Kendi yada eşine ait herhangi bir tapu kaydının olmaması gerekmektedir.
-Başvuru tarihi itibarı ile 25 yaşını doldurmuş olması
-Aylık hane gelirinin en fazla 5.000 lira olması gerekmektedir. İstanbul için bu rakam 5.800 liradır.

Engelli TOKİ başvurusu nereden yapılır?

Emekliler gibi tüm engelli vatandaşlarımızda kendilerine ayrılan kontenjan başvuruları için devlete ait bankalara başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Devlete Ait Bankalar Hangileri ?

Tam 8 Tane ancak her ne kadarda bu bankaların sayısı 8 tane olsa da içlerinden başvuru yapacakları bankalar Ziraat Bankası-Türkiye Halk Bankasıdır seçeneklerini kullanmaları gerekmektedir.

Ayrıca başvuru esnasından engelli vatandaşlar ‘dan da diğer vatandaşlardan belli bir teminat bedeli isterseler. Bu teminat bedeli başvuru yapacakları evin m2 ve iline göre değişir. İstanbul ‘da yada Ankara ‘da bu başvuru bedeli 10.000 TL bulabilir iken Eskişehir yada başka diğer illerimizde bu miktar 5.000 TL olabilmektedir.! (%10 olarak peşin alınmaktadır.)

Başvuru işlemlerini isterseniz e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.

TOKİ Engelli Hakları ve İndirim Oranları Ne Kadar?
Kura çekiminde hak sahibi olan engelli vatandaşlara üzülerek belirtmem gerekir ki indirim söz konuru olmamaktadır. Ancak bazı ev kampanyaları bu indirime engel olmamaktadır. Ayrıca şunu belirmek gerekir ki TOKİ belli dönemlerde erken ödemeye %18 ile %20 varan indirim uygulamaktadır. Hatta bu indirim fırsatından bende zamanında istifade etmiştim. Normal şartlar ‘da TOKİ konut projelerinde %10 peşin 240 ay vadeli olarak olanak sağlanmaktadır. Gelen kalan tutar ise sabit %0.49 faiz oranı ile 240 ay olarak ödenmektedir. Bu da örnek olarak;

Evin değeri 250.000 lira ise sizden 25.000 lira peşinat alınır gelir kalan 225.000 lirada 240 aya bölünür. Buda aylık 1.751,99 lira taksit ödemesine tekabül eder.

TOKİ evin değeri 300.000 lira ise peşin ödemeniz ise 30.000 lira olur geriye kalan 270.000 lira ise yine 240 aya bölünür aylık ödemeniz ise bu kez 2.102,39 lira olur.

Başvuru esnasından 2+1 daireleri için 500 TL 3+1 daireler için ise 1.000 TL başvuru bedeli nakit olarak alınmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*