Kentsel dönüşüm kira yardımında 2021 yılı şartları

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı

Ülkemizde artan depremler ile birlikte ülke genelinde kentsel dönüşüm önem kazanırken pek çok kişi dönüşüm ile verilen kira yardımlarını araştırmaya başladı. Kentsel dönüşüm kapsamına giren ve riskli olduğu kesinleşen binaların yıkım işlemleri yapılarak depreme ve doğal afetlere daha dayanıklı binalar yapılmaktadır.

Dönüşüm kapsamına giren binalarda oturan vatandaşlara kira yardımı yapmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kira yardımlarında dairesi dönüşüme girecek olan vatandaşlara kira yardımı yapılmaktadır.

Yapılan kira yardımları 18 ay süre ile yapılır

Kentsel dönüşüme girdikten sonra tahliye kararı çıkarılan ve tahliye kararı ile birlikte 1 yıl, binanın yıkıldığı tarih ile birlikte 3 ay içerisinde bulunduğu ilin veya ilçenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdürlüklerine yapılan veya belediyelere yapılan başvurular ile kira yardımı alınabilmektedir.

Hak sahiplerinde bazı belgeler talep edilirken başvuruları onaylanan kişilere 18 ay boyunca kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru belgeleri nelerdir? Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi Başvuru sahibinin başvuruda bulunması için doldurması gereken başvuru dilekçesi Yapının riskli olduğunu belgeleyen rapor ve yıkım formu Hak sahibi kişinin ya da vekilinin Ziraat Bankası’nda hesabı bulunduğuna dair hesap cüzdanı fotokopisi Güncel tapu kaydı ya da tapu belgesi zorunludur. Başvuru sahibi adına herhangi bir fatura belgelenmelidir. Faturanın son üç aylık süreçte olması gerekir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir?

-Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilecek.

-Kentsel dönüşümde mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlara kira yardımı ve kredi kullanım hakkı sağlanacak.

-Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup Kanun kapsamındaki yapıları kullanmakta olan kişilere de geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilecek.

-Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının, enkaz bedeli ödenmesinin ve bankalardan kullanacakları kredilere dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilmesinin usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenecek.