TOKİ’den 100 Bin Konut! TOKİ Konut Başvurusu Nasıl Yapılır?

TOKIden Bin Konut
TOKIden Bin Konut

TOKİ, genel amaç olarak; Düşük gelirli, Orta gelirli vatandaşların da konut alabilmesini belirlenmiştir.
Belirlenmiş amaca göre hareket eden bir sistem bulunduran TOKİ, konut başvuru odaklı çalışmaktadır. Açıklanacak olan şartlara uygun olan vatandaşlar başvurularını sisteme kaydettirmektedir. Sonrasında ise sıra kura işlemine gelmektedir. Sistemden konut almak isteyenler noter huzurunda çekilecek olan kura ile belirlenmektedir. Bu sistem 2021 yılı içerisinde 100 bin konut üzerinden uygulanacaktır.

Konut projelerinde her sene farklı iller konu edilmektedir. Buna ek olarak proje bazı durumlarda stoktan satış da yapmaktadır. Böyle durumların gerçekleşmesi halinde iller duyuru şeklinde açıklanmaktadır. TOKİ’den gelen açıklamalar bu sene 81 il için de ayrı projeler yürütüldüğünü göstermektedir.

Kimler TOKİ’den Konut Alabilir?

TOKİ konut başvuru şartları kimlerin TOKİ aracılığı ile konut sahibi olabileceğini göstermektedir. Öncelikle devlet destekli olarak devam eden bu proje yüksek gelir sahiplerine uygun değildir. çünkü projenin temeli dar gelirlilere de konut alım şansı tanımaktadır. Bu bağlamda TOKİ başvurusu yapmak isteyenlerin;

  • C. vatandaşı olmak,
  • Başvuru yapılacak olan proje merkezinde minimum 1 yıldır ikamet bulundurmak,
  • Başvuru yapacak olan kişinin üzerinde herhangi bir taşınmaz kaydı bulundurmamak,
  • Daha önce TOKİ bünyesinden konut satın almamış olmak,
  • Başvuru esnasında en az 25 yaşında olmak,
  • Hane halkı gelir sınırının maksimum 2.600 TL olması gibi şartları taşımaları lazımdır.
  • Bahsedilen alt sınır İstanbul için 3.100 TL şeklinde açıklanmıştır.

TOKİ Konut Başvuruları Nasıl Yapılır?

Günümüzde resmî kurumlardan hizmet alımı için başvuru sistemler kolaya indirgenmiştir. TOKİ başvurusu için de kolay yöntemlerden istifade edilmesi mümkündür. Başvuru öncesinde ilk olarak ilanların kontrol edilmesi gerekmektedir. Güncel olan ilanlar ise TOKİ resmi internet sitesinde yer almaktadır. Vatandaşlar başvurmak istedikleri projenin bilgilerine bağlı olarak hareket etmektedir.

Her proje için yatırılması istenen peşinat tutarı aynı değildir. Bu neden yüzünden projenin peşinat tutarı incelenmeli yatırımlar;

Ziraat Bankası,
Halkbank şubelerinden herhangi birine yapılmalıdır.
TOKİ başvurusunda bulunmak isteyenler peşinat dekontu ile birlikte başvurularını kuruma iletmelidir. Dekontu olmaması ya da başvuru şartlarına uygun olunmaması başvuruların reddedilmesine neden olacaktır.

TOKİ Başvurusunda Gerekli Olan Belgeler

Vatandaşlardan TOKİ başvurusunda gerekli belgelerin tamamlanması da istenmektedir. Başvuru sırasında hangi belgelerin gerekli olduğu da resmi internet sitesi üzerinden açıklanmaktadır. İstenen belgeler seneden seneye değişim gösterebilmektedir. Fakat olası değişimler de aynı site üzerinden anında duyurulmaktadır. Bu sayede herhangi bir sorun yaşanmamış olunmaktadır. Kurasız çekilişe hak kazanabilmek için;

  • Vergi sicil numarası,
  • Nüfus kayıt örneği,
  • C. kimlik numarası gibi belgeler istenmektedir.

Belgelerini tamamlayanlar otomatik olarak konut sahibi olma adımını da tamamlamış olmaktadır. Kura üzerinden konut sahibi olmak isteyenler ise yetkililer tarafından yönlendirmeye tabi tutulmaktadır. Her adım detaylı bir şekilde açıklandığı için olası karışıklıkların önüne geçilmiş de olunmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*