Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

asgari odeme tutari
asgari odeme tutari

Kredi kartları günümüzde en sık kullanılan ödeme araçlarından biri haline geldi. Kredi kartı kullanan herkes asgari ödeme tutarı konusunda da bilgi sahibi olmak istiyor.  Öncelikle sürekli olarak asgari ödeme tutarını ödeyen kişilerin yakın zamanda ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtelim. Asgari ödeme tutarını yatırarak bunu bir alışkanlık haline getirenler bankalar tarafından uygulanan faiz oranlarına maruz kalıyor. Bu durumda kişinin toplam kredi kartı borcu da çok daha yüksek rakamlara tekabül edebiliyor.

Dolayısıyla kredi kartı asgari hesaplama noktasında da bilgi sahibi olunması son derece önemlidir. Asgari ödeme tutarı banka tarafından belirlenen kredi kartının son ödeme tarihine kadar mutlaka yatırmanız gereken en düşük ücret olarak açıklanabilir. Tahmin edilebileceği gibi tüm kredi kartı kullanıcılarının asgari ödeme tutarı aynı şekilde hesaplanmaz. Hesaplama işleminde dikkate alınan temel unsur kişinin kredi kartı limitidir. Aynı zamanda asgari ödeme tutarları bankalar tarafından ortak olarak kullanılan yönetmelikler dikkate alınarak belirleniyor.

Asgari Ödeme Tutarı Limitlere Göre Değişebilir!

Kişinin kredi kartının limitinin 15 bin TL olduğunu varsayalım. Bu durumda asgari ödeme tutarı borcun % 30’u oranında olacak ve hesaplama da bu şekilde yapılacaktır. Kişinin kredi kartının limiti 15 bin TL ile 20 bin TL arasındaysa bu durumda borcun % 35’i asgari ödeme tutarı olarak belirlenir. Kredi kartı limitinin 20 bin TL üzerinde olması durumunda ise asgari ödeme tutarının borcun % 40’ı olduğunu söyleyebiliriz.

Görüldüğü gibi kredi kartının limiti asgari ödeme tutarının belirlenmesinde en önemli parametre olarak değerlendiriliyor. Ancak belirlenen rakam limit dikkate alınıyor olsa da kredi kartından yapılan harcamalara yani bankalara olan borca göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle aynı limit oranına sahip olan iki kişinin kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı aynı olmayacaktır.

Bununla birlikte sürekli olarak asgari ödeme tutarının yatırılması durumunda mevcut borç da artar. Çünkü bankalar belirli oranlarda faiz uyguluyor ve bu faiz de toplam borca ekleniyor. Eğer ne oranda faiz uygulandığı gibi konularda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz hemen Findeks internet sitesine tıklayabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*