EGİAD ”Patronluk Out Profesyonel Koçluk İn”

EGİAD
EGIAD

EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, iş dünyasında kullanılan en iyi koçluk uygulamalarının konuşulduğu “Değişimi Koçluk ile Yönetin” başlıklı bir webinar etkinlik düzenleyerek, ICF Türkiye yetkililerini üyeleriyle buluşturdu. Etkinlikte, liderlik potansiyelini daha yukarılara çekerek kurumlarda verimliliği artırmak, bakış açılarını değiştirmek ve becerileri geliştirmek üzerine, kurum genelinde gerçekleştirilen deneyimler paylaşıldı.

EGİAD “Değişimi Koçluk ile Yönetin” başlıklı toplantıda Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği ICF Türkiye Ege Bölge Temsilcisi Çakır Dilek Yunar ve ICF yetkilileri Serdar Samsun, İlkay Öğrenci, Serkut Kızanlıklı katılım gösterdi. Dünyada 40 binden fazla üye sayısına ulaşan ve koçluk mesleğinin küresel liderliğini sürdüren Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in bir şubesi olan ICF Türkiye yetkililerinin konuşmacı olduğu organizasyonda “Dünyada ve Türkiye’de profesyonel koçluk”, “Değişimin yönetiminde koçluğun gücü ve etkisi”, “Dayanışma”, “Dayanıklılık”, “Denge” ve “Dönüşüm” gibi başlıklar ele alındı.

Patronun Yerine Koçluk Geldi

Değişimlerle başa çıkmak için koçluğun iyi bir araç olduğunu dile getiren EGİAD Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, “Koçluk, bireysel düzeyde sağladığı desteğin yanı sıra sürekli hale gelen değişim ve gelişim gereksinmelerine de katkıda bulunmaktadır Bu nedenle koçluk, değişim öncülerini yeniden yapılandırmakta, başarıyı hedefleyen örgütlere ve bireylere rehberlik ederek temel bir rol üstlenmektedir Çağdaş yöneticiler, çalışanlarına kılavuzluk yaparak, cesaretlendirerek ve motive ederek “Patron”dan çok “Koç” olmakta, bundan dolayı da otorite odaklı yaklaşımları bırakıp çalışanlarını yetkilendirerek liderlik tarzlarını değiştirmektedir.

Yöneticilerin anlatan değil soru soran, karşısındakini korkutan değil etkileyen, astlarını tehdit etmek ya da ezmek yerine onları cesaretlendirmeyi ve desteklemeyi seçen kişiler olmaları beklenmektedir. “Koçluk” kavramı, insanların içindeki potansiyelin, anlamlı ve önemli amaçlara ulaşmak için ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktır” dedi.

Çalışanların Güçlü Yönlerini Ortaya Çıkarmalıyız

Kurumlar tarafından verilen akreditasyonla birlikte, Türkiye’de profesyonel koç eğitimi veren firma sayısı ve bu kurumlardan eğitim almış olan profesyonel koç sayısının hızla artış gösterdiğine dikkat çeken Yelkenbiçer, “Uygulamalı pozitif psikoloji yöntemi olarak da değerlendirilen koçluk, kişiyi probleme odaklı bakış açısı yerine çözüme odaklı bakış açısına yönlendirmekte. Kişinin güçlü yönlerini ön plana çıkarmakta.

Kişinin kendisini daha iyi tanımasına ve daha iyi bir noktaya ulaşmasına destek olmaktadır. Koçluk, kontrol etmek ve yönetmek değildir. Bir süreçtir. Bu süreçte koç, birey ve kurum için doğru olabilecek seçenekleri sunan, yanlış olduğunu düşündüğü konularda fikir belirten, fakat son kararı kişiye bırakan bir kolaylaştırıcı, ayna tutucudur. Kısaca koçluk, potansiyeli maksimize etmektir” dedi.

ICF Türkiye Ege Bölge Temsilcisi Çakır Dilek Yunar ise, koçluk mesleğinin Türkiye’de güvenilirliğini sürdürmek için programlar ve standartlar oluşturduklarını dile getirerek, “ICF Türkiye olarak amacımız, koçluk mesleğinin toplumun ayrılmaz bir parçası haline gelmesini sağlamaktır. Üyelerimiz bu amaca, profesyonel koçlukta en yüksek kaliteyi temsil ederek liderlik etmektedirler.

Şeffaf, ulaşılabilir, katılımcı bir yaklaşım sergileyerek, teknoloji olanaklarından yararlanarak, üyelerimize ve topluma fayda sağlayacak projeleri devam ettirmeyi ve yenilerini hayata geçirmeyi önemsiyoruz. Mesleğimizin güvenirliğini artırmak üzere iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve diğer koçluk dernekleri ile ortaklıklar gerçekleştirmek, üyelerimiz ile güçlü ilişkiler kurmak, ICF Global’de gerçekleşen değişim ve yeniliklere paralel olarak yönetmeliklerimizi güncellemek, ele alacağımız başlıca konular arasında yer almaktadır” dedi.

2019 yılında küresel olarak yaklaşık 71 bin koç olduğunu belirten Yunar, koçluk mesleğinin geleceğin 50 mesleği içinde gösterildiğini vurgulayarak, “2019 ABD pazar büyüklüğü yaklaşık 15 milyar dolar, 2022 tahmini ise yaklaşık 22 milyar dolar. Koçluk becerilerini kullananların yüzde 61’i yüksek lisans veya doktora, yüzde 33’ü lisans mezunu olanlardır.

ICF yetkililerinden Serdar Samsun ise profesyonel koçluğun, kesinlikle danışmanlık, mentorlük, eğitim modeli ve terapi olmadığını ifade etti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*