Enerji Verimliliği Projelerine 5.Bölge Yatırım Desteği Sunuluyor

Enerji Verimliligi Projeler
Enerji Verimliligi Projeler

Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, Enerji Verimliliği sanayiciler, fabrika ve enerji yöneticilerini yakından ilgilendiren 5. Bölge Yatırım Teşviği ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Endüstriyel tesisler enerji yoğunluğunu yüzde 15 azaltan projeler kapsamında 5. Bölge Yatırım Destekleri’nden faydalanabiliyor. Üstelik tesis büyükşehirde bile olsa bu teşviklerden istifade etmesi mümkün.

Konuyla ilgili kapsamlı bilgiler veren Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “5. Bölge Yatırım Desteği kapsamında enerji verimliliği projelerini de dahil edebilirsiniz. Yıllık 500 TEP ve üzeri enerji tüketiminiz varsa ve enerji verimliliği yatırımınız kendisini 5 yıldan kısa süre içerisinde amorti ediyorsa bu yatırımınızı 5. Bölge Yatırım ve Teşvik programına sokabilirsiniz.

Bunun için tek bir şart aranıyor. Enerji yoğunluğunuzu uygulama yapacağınız proseste ya da işletmede yüzde 15’in üzerinde düşürmeniz gerekiyor. Faaliyet gösterdiğiniz yer şayet 1. Bölge içerisinde yer alıyorsa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 5. Bölge Yatırım Teşvik ve Destek projesine başvuru yapmanız yeterli oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçici teşvik belgeleriniz hazırlanacak ve enerji yoğunluğunuzu azalttığınızda teşviği almaya hak kazanacaksınız.” dedi.

BU TEŞVİK NELERİ KAPSIYOR?

5. Bölge Yatırım Teşviği kapsamında sunulan avantajlar ve destekler hakkında bilgi veren Karataş,

“KDV istisnası, makine alımında gümrük vergisi istinası, bu bölümde personel çalıştırmanız gerekiyorsa sigorta desteği ile yatırım için ek bir alana ihtiyaç duyuluyorsa alan desteği sağlanıyor. En önemli destek ise finans tarafından yaşanıyor. Döviz bazında alacağınız kredi için 2 puan, TL bazında kullanacağınız krediye ise devlet tarafından 5 puan destek veriliyor. Devlet, enerji verimliliğiyle ilgili olarak destek, teşvik ve hibe sağlıyor. Bizler de enerji verimliliği projeleri geliştirmeye, yatırımlarımızı sürdürmeye devam edelim. Geleceğimizi daha da güzelleştirelim.” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*