Türkiye’nin Dijital Merkez Bankası Parası Çıkarma Çalışmaları Devam Ediyor

Merkez Bankasi
Merkez Bankasi

Sentez Medya, e-Safe Digital markası altındaki üçüncü video konferans etkinliğini, Kripto meda iş birliği ile “Kripto Para Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” teması ile 17 Şubat 2021’de gerçekleştirdi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda da blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası çıkarılması konusunda bir karar yer aldığını ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Etkinliğin moderatörlüğünü, e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri Başkanı Musa Savaş üstlendi. Dr. Sayan ve Savaş’ın yanı sıra etkinlikte yer alan diğer konuşmacılar; Kripto meda Kurucusu Eray Dengiz, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, The Mindstone Blockchain Labs Yönetici Ortağı Tansel Kaya ve GlobalB Hukuk Ofisi Kurucusu Avukat Sima Baktaş şeklinde sıralandı.

Konuşmacıların öne çıkardıkları konu başlıkları şunlar oldu;

-Toplumda blokzincir teknolojisinin ne olduğu konusunda bir bilgi eksikliği var. Kripto paraların gerçek anlamda anlaşılabilmesi için öncelikle bu teknolojinin insanlara anlatılabilmesi gerekiyor.

-Getirilecek yasal düzenlemeler öncesinde, kripto paralar aslında para birimi midir, emtia mıdır, hisse senedi midir yoksa varlık mıdır, öncelikle bu sorunu cevabı aranmalı.

-Türkiye her ne kadar blok zinciri ile ilgili teknolojilerin üretimine geç başlamış olsa da bu alana odaklanarak, yerli savunma sanayisinin İHA ve SİHA’lar alanında yakaladığı başarıyı elde edebilir.

-Getirilecek yasal düzenlemeler hem çok yönlü olmalı hem de teşvik edici olmalı. Böylelikle bu alandaki kalifiye iş gücünün yurt dışına gitmesi önlenebilir.

Blokzincir Pazarı 2024’te 9,6 Milyar Dolara Ulaşacak

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kripto paralar ile ilgili çalışmalar yaptığını aktardı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, her alanda dijitalleşme vizyonu ile teknolojiye çok büyük bir önem veriyor ve bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda da blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası çıkarılması kararı yer alıyor. Bu kapsamda devletimizin ilgili kurumlarının bu konuda çalışmalarını hep beraber takip ediyoruz ve bu çalışmaların devam ettiğini söylemek istiyorum.”

Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, blok zincir teknolojisinden de bahsetti: “Blok zincir teknolojisinin, başta kritik sektörler olmak üzere birçok sektörde uygulama alanı bulunuyor ve önümüzdeki dönemde çok daha yaygın olarak kullanılacağını öngörüyoruz. Bu teknolojiye olan talep, finans, perakende ve otomotiv sektörleri de dahil olmak üzere, dünyanın en köklü endüstrileri arasında büyümeye ve aynı zamanda yaygınlaşmaya devam ediyor.

Bu bağlamda blok zincir teknolojisi pazarının 2024 yılına kadar 9,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ülkemizde bu teknolojiye yerli ve milli imkanlarla yatırım yapan şirketlerin olmasını ve çeşitli kurumlarımızda blok zinciri konusunda araştırma yapılıyor olmasını da biz bu anlamda önemli bir gelişme olarak öngörüyoruz.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*