Örnekköy’de ikinci etap için temel atma zamanı

Ornekkoyde ikinci etap icin temel atma zamani
Ornekkoyde ikinci etap icin temel atma zamani

Kentsel dönüşüm projeleriyle hem riskli konutlarda oturan yurttaşların sağlıklı yapılarda oturmasını sağlayan hem de yaşanabilir kentsel alanlar yaratan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Örnekköy’de 170 konut ve 20 işyerini kapsayan ikinci etap için temel atmaya hazırlanıyor. 13 Mart’ta yapılacak temel atma törenine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılması bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kentsel dönüşümde bir adım daha

Altı ayrı bölgede yüzde 100 uzlaşı ve yerinde dönüşüm anlayışıyla kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem riskli konutlarda oturan yurttaşların sağlıklı yapılara geçmesini sağlıyor hem de bölgeyi yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarıyla daha sağlıklı ve yaşanabilir hale getiriyor. Örnekköy’de 18 hektar kentsel dönüşüm alanında birinci etapta 130 konut ve 13 işyerini hak sahiplerine teslim eden Büyükşehir Belediyesi, ikinci etap kapsamında 170 konut ve 20 işyeri için 13 Mart’ta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla temel atmaya hazırlanıyor.

Son hazırlıkların yapıldığı Örnekköy kentsel dönüşüm alanını inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’de örneği olmayan bir kentsel dönüşüm modeli uyguladıklarını hatırlatarak “İzmir’de rant politikası haline getirilmeyen, tam tersi bölgede oluşan rantın oradaki yurttaş tarafından paylaşılmasını esas alan bir dönüşüm politikası var. İnsanların yerinde kalarak depreme dayanıklı konutlara ve sağlıklı bir çevreye kavuşmaları için oldukça büyük bir gayret gösteriyoruz.

Uzundere, Gaziemir, Örnekköy, Ege Mahallesi, Ballıkuyu ve Çiğli Güzeltepe’de kentsel dönüşüm projelerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yaklaşık bin bağımsız bölümü hak sahiplerine teslim etti. 2 bin 200 bağımsız birimin inşaatı başladı. Aynı şekilde yaklaşık 4 bin 600 bağımsız bölüm de yapım ihalesine hazır hale getirildi. İzmir’de uygulanan bu modelin tüm Türkiye’ye yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. İşte o zaman güvenilir ve yaşam kalitesi yüksek kentlerden söz edebileceğiz” dedi.

3 bin 520 konut, 338 işyeri olacak

Örnekköy’de üçüncü ve dördüncü etapta Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON tarafından inşa edilecek yaklaşık bin konut için tahliye ve yıkım işlemleri devam ederken, projenin diğer etapları için de ihale hazırlıkları sürüyor. Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda etaplar halinde devam eden proje tamamlandığında toplamda 3 bin 520 adet konut ile 338 adet işyeri inşa edilmiş olacak. Proje kapsamında alanda 4 bin 200 metrekare kapalı alanı olan iki katlı yeni pazar alanı, taşıtlar için yaklaşık 30 bin metrekare açık ve kapalı otopark alanları, 3 bin 500 metrekare kapalı alanı olan spor tesis binası ve sosyal alanlar yapılacak. Projeyle aynı zamanda alana 68 bin metrekare yeşil alan ve 20 bin metrekare sosyal donatı alanı kazandırılacak.

“Üç daire aldık”
Büyükşehir’in kentsel dönüşüm çalışması yürüttüğü bölgenin sakinleri de projenin içinde yer almaktan memnun. Örnekköy birinci etap kapsamındaki yeni dairesinde oturan Melek Mama, “Sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlarımıza geçtik. Deprem yaşandı, burada hiçbir hasar olmadı. Ne cam çatladı ne başka bir şey. Binalar etaplar halinde tamamlandıkça çevresi de güzelleşecek. Yeşil alan düzenlemesi, kapalı pazar yeri, spor tesisi, hepsi olacak. Yepyeni bir yaşam alanına kavuşuyoruz. Gerçekten çok memnunuz, Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” dedi.

Doğma büyüme Örnekköylü olduğunu söyleyen Melek Mama, kentsel dönüşüme girmeden önce mahallelerinin bir gecekondu alanı olduğunu belirterek “Tek katlı, üç dört katlı binalar vardı. Kentsel dönüşüm kararı alınınca evlerimizi Büyükşehir’e devrettik. Elbette başta bir tedirginlik yaşadık ama çalışmalar başlayınca rahatladık. Evlerimizin tapularını belediyeye verdik ve sözleşme imzaladık. Ama tüm süreç sorunsuz yürüdü. İnşaat başladı ve dedikleri tarihte evlerimiz teslim edildi. Evimiz bitene kadar belediye kira yardımı da yaptı. Yerinde dönüşüm olduğu için mahallemizden ayrılmak zorunda da kalmadık. Burada büyüdük, çocukluğumuz burada geçti. Şimdi eski komşularımızla yine bir aradayız” dedi.

Kentsel dönüşüm öncesi sadece tek katlı bir evi olduğunu, projeyle beraber üç daire sahibi olduğunu belirten Melek Mama, “Birinde kendim oturuyorum, diğer ikisi kirada. Gerçekten çok avantajlı oldu. Arada belediye olmasaydı böyle bir avantaj sağlamam mümkün değildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin süreci yürütmesi bizim için büyük bir güven kaynağı oldu. Sözleşme aşamasından tahliyeye kadar her aşamada Büyükşehir’in bölgede açtığı kentsel dönüşüm ofisine giderek bilgi aldık. Orada çalışan arkadaşlar her aşamada bizi aydınlattı. Kafamızda hiçbir soru işareti kalmadı” şeklinde konuştu.

“Hem evim hem dükkanım yenilendi”
Örnekköy birinci etaptaki yeni evi ve dükkânını teslim alan Ufuk Kurt ise 20 yıldır aynı mahallede olduğunu, 18 yıldır da esnaflık yaptığını söyleyerek “Yerinde dönüşüm olduğu için kimse mağdur olmadı. Burada bir evim bir de dükkanım vardı. Projeyle hem evim hem de dükkanım yenilenmiş oldu. Burada uzun yıllardır esnafım, herkesle samimiyetim var. İnsanlar birbirlerinden ayrılmak istemiyorlar. Alıp bizi başka yerlere götürselerdi mutlu olamazdık. Ayrıca sadece eski yapıları yıkıp yenilerini yapmıyorlar. Bölgeyi de yeşil alanlarıyla değiştiriyorlar. Bu sayede bölgenin değeri de artıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı kentsel dönüşüm modelinin diğer belediyelere de örnek almasını diliyorum. Halk memnuniyeti üst seviyede” dedi.

“Bölgemiz değer kazandı”
Dördüncü etap kapsamında evi tahliye aşamasında olan Emsude Kırca ise mahalleye Makedonya’dan gelerek yerleştiklerini, 1985’ten beri burada yaşadıklarını dile getirerek şunları kaydetti: “Şu anda tek katlı evimiz tahliye aşamasında. İki tane 2 artı 1, bir tane de 1 artı 1 daire alacağız. Herkes Büyükşehir’e güvendi ve evini verdi, imzasını attı. Sağlıklı güzel konutlarda oturacağız. Bölgemiz de değer kazanacak. Diğer yandan eski yapılarda depremlerin yıkıcı etkileri olabiliyor. Yeni evlerimiz depreme dayanıklı olacak. Ayrıca kendi çevremizden kopmuyoruz. Aynı mahallemizde oturacağız, bu çok güzel bir şey,”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*