Atık Geri Dönüşümünü Kapsayan Yıkım Yönetmeliği Yolda

Atik Geri Donusumunu Kapsayan Yikim Yonetmeligi Yolda
Atik Geri Donusumunu Kapsayan Yikim Yonetmeligi Yolda

Yeşil dönüşüm için hızlı sonuç verecek adımlar atılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde atıkların geri dönüşümünü de içeren yıkım yönetmeliğini hazırlıyor. Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, kentsel dönüşüm sürecinin doğru yönetildiği takdirde sürdürülebilirlik adına bunun gibi birçok fırsatı da beraberinde getireceğini belirtti.

Dr.Ilıcalı, “Elektrikli araç şarj istasyonlarının yerleştirilmesi, yağmur sularının geri kazanımı gibi önemli adımlara şimdi bir yenisi daha ekleniyor. Yıkım yöntemleri ve atık yönetimi konularında halihazırda geçerli mevzuat bulunmakla beraber, benzer konularda olduğu gibi uygulamaya geçirilmesinde zorluklar yaşanıyordu. Bu noktada yeni yönetmeliğin özellikle uygulamaya yönelik pratik çözümler getirmesi çok önemli” dedi.

Dr.Ilıcalı’ya göre geri dönüşüm sıra çatılarda fotovoltaik güneş enerjisi sistemlerinin zorunlu olmasına geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde atıkların geri dönüşümünü de içeren bir yıkım yönetmeliği hazırladığını duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yıkım yapacak müteahhitlerin sınıflandırılması, hatalı yıkım yapan müteahhitlere cezai işlem uygulanması gibi maddeler içeren yönetmelikle yıkım sonrası ortaya çıkan tüm atıkların geri dönüşümde kullanılarak ekonomiye kazandırılmasının da amaçlandığını açıkladı.

Konuyu değerlendiren Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, son dönemde çıkan kanun ve yönetmeliklerde bir süredir çevre dostu ve sürdürülebilir kentlere yönelik stratejiler eklenerek geri dönüşüme giden yolda önemli adımlar atıldığını belirtti.

Dr. Ilıcalı, “Altensis olarak kentsel dönüşümün kentlerin sürdürülebilirliği adına önümüze koyduğu fırsatların kaçırılmaması ve gelecek nesillere bırakacağımız yaşam kalitesinin tehlikeye atılmaması için, hızlı sonuç verecek bazı adımların stratejiye mutlaka eklenmesi gerektiğini zaman zaman dile getirdik. Son dönemde buna ilişkin birkaç adımın atıldığını sevinerek izlemekteyiz” dedi.

Yağmur suyunun depolanması artık zorunlu

Geçtiğimiz haftalarda yağmur suyunun geri kazanılması için binalarda depolanması ve bahçe vs. sulamasında kullanılmasını zorunlu kılan yönetmelik uygulamaya sokulurken, yeni reform paketi içinde de çevre kirliliğinde önemli bir faktör olan ulaşım kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmak için elektrikli araç şarj noktalarının altyapısının hazırlanması zorunlu kılınmıştı. Yine aynı reform paketinde yeşil organize sanayi bölgeleri teşvik edilerek yeşil alanların arttırılması ve enerji verimliliğine yönelik ek uygulamalara işaret edilmesi de yeşil dönüşüm stratejisini güçlendirmişti.

Sıra atık yönetim planına geldi

Şimdi sıra atıkların geri kazandırılmasına gelirken, Dr. Emre Ilıcalı “Kentsel dönüşümde yıkımda ortaya çıkacak atıkların mutlaka iyi yönetilmesi, asbest vb. zararlı atıkların anında bertaraf edilmesi, tekrar kullanım ve geri kazanım opsiyonlarının araştırılması hem çevre hem de ekonomi açısından çok önemlidir. Bakanlığın da geçmiş dönemlerde, 2023 yılında atık yönetiminden ekonomiye 10 milyar TL katkı sağlanması yönünde açıklamaları bulunmaktadır” dedi.

Atık yönetimine ilişkin mevzuat bulunmakla beraber, çok dağınık ve pratikte uygulanmasının zor olduğuna işaret eden Dr. Ilıcalı, “Bu mevzuata ek olarak gerekli atık geri kazanım ve bertaraf altyapısı hazırlandıktan sonra kentsel dönüşüm projelerine özgü, oldukça pratik bir İnşaat Atık Yönetim Planı oluşturulmalıdır.” diye konuştu.

Şimdi gözler Çatılara çevrildi

Bakanlıktan konuya ilişkin bir sonraki hamlenin çatı tipi fotovoltaik sistemlere dair olması gerektiğini belirten Dr. Emre Ilıcalı, güneş enerjisi kaynağını kentsel dönüşüme entegre etmenin en etkin yolunun, lisans gerektirmeyen, şebekeye bağlanmasına gerek olmayan, öztüketim için kullanılacak çatı tipi fotovoltaik sistemler olduğunu söyledi. Dr.Ilıcalı, “Bu konuda son yıllarda mevzuatta önemli değişiklikler yapıldı. Ama bu imkanı daha mikro ölçekte de olsa, her binaya yayabilmek için özellikle kentsel dönüşüm sürecine entegrasyonu çok önemli. Bunların boyutlarının hesaplanmasında proje kapsamında uygun çatı miktarları kullanılarak bir hesap cetveli hazırlanabilir. Türkiye gibi cari açığının ciddi kısmı enerji ithalatından kaynaklanan ve de ciddi anlamda güneş enerjisi potansiyeline sahip bir ülkede bu uygulamalar ciddi kazanımlar sağlayacaktır” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*