Elektra Elektronik Yılın İlk Yarısını Son Dönemlerdeki En Yüksek Büyümeyle Kapattı

Elektra Elektronik
Elektra Elektronik

Türkiye’den 6 kıtada 60 ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik, sektörde 41. yılını doldurduğu 2021 yılının ilk yarısına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Pandemiye rağmen yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerini korumayı başardıklarını belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, yılın ilk yarısını geçtiğimiz üç yılın aynı dönemine oranla döviz bazında daha yüksek ciro ile kapattıklarının altını çizdi.

Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, 2021 yılının ilk yarısında pandemiye rağmen üretim ve ihracatın devamı için yoğun bir şekilde çalışarak cirosunu yüzde 7 oranında büyütmeyi başardı. Geçtiğimiz yıl, 2021 yılı büyüme hedefini yüzde 10 olarak belirleyen şirket, yılın henüz ilk yarısında elde ettiği bu başarıyla yıl sonu büyüme öngörüsünü yüzde 15’e yükseltti. 6 farklı kıtada 60 ülkeye trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleştiren Elektra Elektronik, 2021 yılında yeni ihracat pazarlarını da radarına aldı.

İlk yarıda yüzde 7 büyüdü, yıl sonu hedefini yükseltti

Pandemi koşullarından sektör olarak bir hayli etkilendiklerini belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, “Pandemi sürecinde yan sanayinin tam kapasite çalışamaması ham madde fiyatlarını, ham madde fiyatları da üretim maliyetlerini artırdı. Bu nedenle tüm dünyada bir fiyat karmaşası olsa da Elektra Elektronik olarak performansımızı artırarak başarılı satış grafiğimizi sürdürdük. Mevcut istihdamımızı ve müşterilerimizi koruyarak 2021’in ilk yarısını üç yılın aynı dönemine oranla döviz bazında daha yüksek ciro ile kapatmayı başardık. 2021 için büyüme hedefimiz yüzde 10’du. Ancak ilk yarıda yüzde 7 büyüyerek ilk yarı için hedefimizin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Önümüzdeki sürecin hem üretim hem de satış süreçlerimiz açısından daha efektif geçeceğinden eminiz. Bu doğrultuda yılı yüzde 15 büyümeyle kapatacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Pandemi döneminde ihracat hacmini artırdı

Birçok sıkıntı ve belirsizliği beraberinde getiren pandemi sürecinin bazı pazarlara girmelerine vesile olduğunu belirten Armağan Şakar, “Elektra Elektronik olarak İstanbul’daki fabrikamızdan başta Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleriyle birlikte toplamda 6 farklı kıtada 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde bu ülkeler arasına bir süredir hedef pazarlarımız arasında yer alan Hollanda’yı da eklemeyi başardık. Hollanda, enerji kalitesi ile ilgili elektronik ürün tedariğini İtalya’dan sağlıyordu. Pandemi nedeniyle İtalya’da yaşanan üretim gecikmelerinin etkisiyle Hollanda’ya biz destek olduk ve bu da yeni ilişkiler geliştirmemizi sağladı. Hollanda’ya yaptığımız satışlarla geçtiğimiz yıllarda yaptığımız ihracat hacmimizi korumayı hatta belli bir oranda artırmayı başardık.” dedi.

Güç kalitesini artıran uzun ömürlü teknolojiler üretmeye devam etti

Yılın ilk yarısında DynamiX markasıyla üretmeye başladığı Türkiye’nin ilk ve tek yerli aktif harmonik filtre serisine bir yeni ürün daha eklediklerini belirten Armağan Şakar, ürünle ilgili de bilgi verdi: “Günümüzde endüstri alanındaki birçok tesis üretim süreçlerini kolaylaştırmak için çok çeşitli elektronik ekipman kullanımını tercih ediyor. Ancak bu durum güç kalitesinde bozulmalara neden olabiliyor. Biz, bu noktada hayata geçirdiğimiz DynamiX serisi Static Var Generator ile güç kalitesini doğru bir şekilde yöneterek güç kalitesi ile ilgili yaşanan sorunları çözmenin bir yolunu sunuyoruz. Mükemmel güç kalitesi ile tesislerin bakım maliyetlerini azaltıyor, güç kalitesi sebepli oluşan arıza sayısını düşürüyor ve makine, ekipman ömrünü uzatıyoruz. Yeni yatırım yapacak ve yeni kurulacak tesislerin yanı sıra hali hazırda kompanzasyon panosu bulunan ve mevcut güçlerini artırmak isteyen firmaların; SVG ile hızlı, güvenilir ve sınırsız adımda hassasiyete sahip bir sistem kurmaları mümkün oluyor.”

Yurt içinde pazar payını artırmayı hedefliyor

2021 yılının ikinci yarısı ile ilgili hedeflerini paylaşan Şakar, “Pandeminin etkisinin ülkemizde ve tüm dünyada azalarak bitmesiyle yurt dışında yeni pazarla odaklanmak ve uluslararası fuarlara katılım sağlamak ikinci yarı hedeflerimiz arasında yer alıyor. Pazarda üretim lideri bir firma olarak Ar-Ge yatırımlarımızla geliştirdiğimiz ürünlerin pazar payını artırmak da yine öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor. Özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hızlanan yatırımlarla bu bölgelerde de yoğun olarak yer almayı istiyoruz. 2021 yılının başlarında yaşanan durgunluğun aşılamalarla sona ermesi sonucu sektörümüzün 2021’i büyüyerek tamamlayacağına inanıyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*