Gayrimenkul Danışmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mustafa Kemal Isik
Mustafa Kemal Isik

Gayrimenkul danışmanı seçerken nelere dikkat edilmeli? Bir gayrimenkul danışmanında aranan özellikler nelerdir? Yaşanan barınma krizinden dolayı fırsatçılar artmaya başladı. Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık: “Vatandaşlar çalışacakları gayrimenkul danışmanını seçerken mutlaka bu işin eğitimini almış, sertifikalı olanlara yönelmeliler.”

İnsanlar, bir mülk alımı veya satımı yaparken yaşanan sürecin sorunsuz bir şekilde yönetebilecek insanlarla çalışmak istiyorlar. Remax Sonuç Bağdat Caddesi Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, “Gayrimenkul sektöründe tüm alım satım süreçlerini gayrimenkul danışmanları yönetmektedir. Bu danışmanlarda bulunması gereken en önemli özellik, yeterli eğitim veya sertifikalara sahip olmasıdır. İnsanlar, işin eğitimini almayan ama kendini gayrimenkul danışmanı gibi tanıtıp aynı yeri birkaç kişiye kiralayan hatta satan kişilere karşı dikkatli olmalılar.”

Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen insanlar, bu tür işlemlerde zarara uğramamayı ve bu sürecin olabildiğince sorunsuz bir şekilde yönetilmesini isterler. Bu noktada işin uzmanı olan gayrimenkul danışmanları ile çalışmak ve onların verdiği direktifler doğrultusunda ilerlemek en doğru olan yöntem denilebilir.

Remax Sonuç Bağdat Caddesi Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, gayrimenkul danışmanı seçerken dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Çalıştığı bölgede deneyimli olan danışmanlara yönelin

Gayrimenkul danışmanlarında olması gereken özelliklerden birinin, bulunduğu bölgede deneyim sahibi olması olduğunu belirten Mustafa Kemal Işık, “Bir gayrimenkul danışmanının, çalıştığı bölgenin hayat standardı, evlerin fiyatları, sosyokültürel durumu, vb. diğer faktörlerde bilgi ve deneyim sahibi olması çok önemli bir unsurdur. Bu tip danışmanlar, vatandaşları ihtiyaçları doğrultusunda kolaylıkla yönlendirebilirler. İnsanlar böyle danışmanlarla çalışarak daha güvenli ve emin bir şekilde bu süreci yönetebilirler.”

Sertifikalı gayrimenkul danışmanlarını tercih edin

Gayrimenkul sektöründe, emlakçılık mesleğini sürdüren insanların olduğunu ve bu insanların birçoğunun herhangi bir eğitim veya sertifikalarının bulunmadığını söyleyen Işık şunları da dile getirdi; “Gayrimenkul danışmanlığı, son yıllarda önemli bir evrim geçirdi. Eski tip emlakçıların aksine kurumsal hayatta yıllarca çalışmış, deneyimli profesyoneller, donanımlı bir eğitim sürecinden geçip gayrimenkul danışmanı oluyorlar. İnsanlar çalışacakları gayrimenkul danışmanlarını seçerken, mutlaka bu işin eğitimini almış, sertifikası olan danışmanlara yönelmeleri gereklidir. Ayrıca, bir gayrimenkul danışmanının bu işi yaptığına dair belgelerinin olması da zorunludur.”

İki tarafa da eşit mesafede duran danışmanlarla çalışın

Ev sahipleri ile ev arayanlar arasındaki uyumun kurulmasına dikkat çeken Işık, “Bir gayrimenkul danışmanının yapması gereken en önemli şey, tarafların arasındaki dengeyi sağlamaktır. Her ne olursa olsun gayrimenkul sektöründe karşılıklı memnuniyet en önemli şeydir. Bir tarafın memnun olmayacağı bir durum işimize zarar verebileceği gibi gayrimenkul danışmanlarına karşı bir ön yargı oluşmasına sebep olacaktır. İnsanlar da bu dengeyi oluşturacak, güvenilir ve dürüst gayrimenkul danışmanlarına yönelmeliler. Bu danışmanlar sayesinde huzurlu ve güvenli bir ortamda alım-satım işlemini sağlayabilirler.”

Fırsatçılara karşı dikkatli olun

Özellikle son dönemlerde yaşanan barınma krizinin, kendisini gayrimenkul danışmanı olarak tanıtan fırsatçıların da ortaya çıkmasına sebep olduğunu söyleyen Mustafa Kemal Işık, “Bu işi kötüye kullanan, yeterli sertifika ve eğitime sahip olmayan, hatta esas mesleği gayrimenkul danışmanı olmayan çok fazla kişi var. Nasıl ki bir doktora veya avukata gittiğinizde gerçek mesleklerinden emin olup kendinizi onlara emanet ediyorsanız aynı durum, gayrimenkul danışmanlığı için de geçerlidir. Sonuçta yaşayacağınız veya yatırım yapacağınız bir yerle alakalı önemli bir karar alma durumundasınız. O yüzden, bu işin eğitimini almış gerçek gayrimenkul danışmanlarıyla çalışmalısınız.”

Ayrıca Işık, fırsatçıların, hizmet bedeli almayacağı veya az alacağı gibi söylemlerde de bulunduğu dile getirdi. “Hizmet bedeli, bir gayrimenkul danışmanının geçim kaynağıdır. Gayrimenkul danışmanları, hizmet bedellerini bir şekilde temin etmek durumundadır. Sizden hizmet bedeli almayacağını veya az alacağını söyleyen kişilerin dediklerine itibar etmeyiniz. Burada önemli olan, sunulan hizmetin ve bedelinin şeffaf bir şekilde belgelenip raporlanmasıdır. Vatandaşlarımıza bu konuda da dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*