Ev Alırken Dikkat Edilecekler

ofis fiyatları
ofis fiyatları

İstanbul Ataköy semtindeki ev fiyatlarındaki artış dikkat edici düzeyde! Ataköy Konakları İstanbul’un en yüksek fiyatlı yerlerinden birisi. Son dönemlerde ev alma ile ilgili şartlar çok değişti, hem pandemi hem de artan döviz kurlarından dolayı artık ev alırken daha da dikkatli olmak gerekiyor. İkamet etmek ya da yatırım yapmak için bir ev almaya karar verdiyseniz önünüzde ince eleyip sık dokumanız gereken bir süreç var demektir. Ev alırken dikkat edilecek hususlar doğrultusunda karar vermek; sonradan pişman olmanızı engeller, doğru bir yatırım yapmanızı sağlar, daha huzurlu zaman geçireceğiniz bir yaşam alanına kavuşmanıza yardımcı olur. Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri hemen incelemeye başlayalım.

Satın almak istediğiniz konutun ulaşım kolaylığı, eğer bir projeden ev alıyorsanız sunulan sosyal olanaklar, evin büyüklüğüdür. Örneğin kalabalık bir aileniz varsa ve evden çalışıyorsanız 2+1 bir konut sizin için yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra evinizde balkon, bahçe, teras gibi açık hava alanların bulunmasını da isteyebilirsiniz. Dolayısıyla ev alırken öncelikle hangi konumda ve büyüklükte, hangi özelliklere sahip bir daire alacağınızı belirlemelisiniz.

Eğer amacınız yatırım için ev almaksa bu noktada yeni yapılaşmaya başlamış, örneğin bir ulaşım projesine yakın olan lokasyondan ev almak kârlı bir tercih olabilir.

Ataköy konakları satılık ya da Ataköy Konakları Kiralık konusundaki diğer imkanlar için tıklayınız!

atakoy konaklari

Fiyat Karşılaştırması Yapın

Evin konumu, özellikleri gibi detaylara karar verdiniz. Şimdi sırada emlak siteleri, emlakçılar ya da inşaat şirketlerinde hayal ettiğiniz evi araştırmak var. Bu araştırmada evin özelliklerinin yanı sıra bütçeniz de hangi eve sahip olabileceğinizde söz sahibi.

  • Eğer alacağınız gayrimenkul inşa halinde ise müteahhidinin mali durumunu araştırın.
  • Kat karşılığı yapılan bir inşaattan gayrimenkul alıyorsanız, müteahhitle noter onaylı anlaşma yaparak kullanılacak tüm malzemeleri ve işin aksaması durumdaki tazminatları belirtin.
  • Alacağınız gayrimenkulde bir kiracı varsa yapılan kira kontratını inceleyin. Kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırın
  • Bölgedeki emsallerden konutun fiyatını değerlendirin.
  • Gayrimenkulün işinize, okulunuza, merkezlere olan uzaklığını ve ulaşım durumunu göz önünde bulundurun.
  • Sonradan çok yüksek aidatlarla karşılaşmamak için konutun mevcut aidatlarını öğrenin.
  • Konutun ses ve ısı yalıtımı olup olmadığına dikkat edin.
  • Bina ve konutun inşaat malzemesi kalitesini öğrenmeye çalışın.
  • Konutun yeşil alanı ve otoparkı olmasını tercih edin.
  • Konutun kira getirisini göz önünde bulundurun.
  • Konutun oda sayısı ve kullanışlı olup olmadığına bakın.
  • Konut alırken pazarlık yapmayı ihmal etmeyin.
  • Konutun tesisatlarının durumuna bakın.
  • Konutun bulunduğu sitedeki sosyal donatıların kime ait olduğunu ve kimler tarafından kullanılacağını öğrenin.
  • Konut fiyatının yüzde 5’inden fazla kaparo vermeyin.
  • Mutlaka daha sonradan satıcıyı bulabileceğiniz adres ve telefonu alın.
  • Taraflardan birinin cayması halinde cezai şart ödeyeceğini satış protokolüne yazın ve cezai şart miktarını belirleyin. Genelde alıcı vazgeçerse verdiği kaparo yanar. Satıcı vazgeçerse aldığı kaparo ile birlikte bir o kadar daha ödeme yapar.
  • Tapudaki masrafların kim tarafından ödeneceği konusunda anlaşmaya yarın ve bunu satış protokolüne yazın.
  • Konutun emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, su, elektrik, doğalgaz, apartman aidatı, telefon, kablolu TV gibi borçlarının olmadığıyla ilgili belgeleri alın.
  • Konutların ekonomik ömrünün yaklaşık 50 yıl olduğunu düşünerek, çok yaşlı olmayan konutları tercih edin.
  • İklim koşullarını bilmediğiniz bir yerde konut alıyorsanız öncelikle kış şartları hakkında bilgi edinin. Bu yüzden kış aylarında olabilecek problemleri göz ününe alarak en uygun evi seçmeye çalışın. Sizin için en uygun olan sistemle ısınan bir ev seçmeye dikkat edin.

Ataköy Konakları

Evinizin büyüklüğü, fiyat üzerinde doğrudan etkilidir. Bir eve değerinden fazla bedel ödememek ve evin ihtiyacınıza cevap verip veremeyeceğini öğrenmek için ise brüt ve net metrekare arasındaki farkı bilmeniz sağlıklı olacaktır. Net metrekare, evin kullanabileceğiniz bölümlerini belirtirken brüt metrekare; duvarlar, kolonlar, balkon gibi alanları da kapsar. Yani brüt 100 m² brüt büyüklüğe sahip olan bir evin tüm alanlarını kullanamayabilirsiniz. Dolayısıyla diğer tüm özellikleri aynı olan ve aynı fiyattan satılan brüt 100 m² ve net 100 m² ev arasındaki karşılaştırmada net ölçüsü 100 m² olan konut daha avantajlıdır.

Tapu Hakkında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Konutun tapu kaydı mutlaka önceden kontrol edilmeli. Üzerinde ipotek olabilir.
  • Kat irtifakının kurulup kurulmadığına, iskanın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığına dikkat edin.
  • Satılan konut aile konutu ise eş muvafakati mutlaka alınmalı. Aksi takdirde ileride açılacak tapu iptal davasında tapu devredilse bile tapu iptaliyle karşı karşıya kalınır.
  • Kadastro müdürlüğüne giderek almak istediğiniz gayrimenkulün haritasına bakın. Çevresinde neler olduğunu önüne, arkasına, yanına ne gibi inşaatlar yapılabileceğini öğrenin.
  • Binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını, projenin denetiminin ve ruhsat izninin olup olmadığını araştırın.
  • Tapu işlemi sırasında alacağınız konutun değerini yeniden değerleme oranlarına göre hesaplayarak beyan edin. Çünkü beyanınız eksikse ödenen alım satım harçları cezalı olarak size geri dönebilir.

İyi bir emlak komisyoncuyla çalışın Konut almaya karar verdikten sonra bireysel araştırmalarınızın yanı sıra kurumsal bir emlak komisyoncusuyla çalışabilirsiniz. İyi bir emlakçı size en doğru konutu en iyi fiyattan almanızda ve tüm hukuki işlemlerde yardımcı olacaktır. Emlakçıya vereceğiniz ücret size gereksiz gibi görünebilir fakat bu tercih konut alımında hem işlerinizi çok kolaylaştıracak hem de hata yapma olasılığınızı en aza indirecektir. Emlak komisyoncusu alacağınız gayrimenkulün yasal durumu hakkında sizin adınıza ayrıntılı araştırma yapmakla yükümlüdür. Fakat emlak komisyoncusuna vekaletname ya da satıcının imzası olmaksızın kaparo vermeyin. Ayrıca emlak komisyoncusuna yer gösterme ücreti de ödemeyin, çünkü bu ücret yasal değildir.

atakoy konaklari
Ataköy Konakları

Maket üzerinden ev alırken riskleri en aza indirmek için projenin tapu kayıtları ile hukuki bir sorunu olup olmadığı incelenmeli, vaat edilen her şeyin sözleşmeye yazılmalıdır. Eğer projenin hukuki bir sorunu yoksa müteahhit firma tarafından vaat edilen her şeyin sözleşmeye yazılması sağlanmalı. Satış ve satış vaadi sözleşmesi mutlaka noter onaylı olmalı, firma tarafından verilen garantiler ve süreler iyi irdelenmeli.

Müteahhit firmanın geçmişini, daha önce yaptığı işleri, bu işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini araştırmak da daha sonda karşılaşılabilecek tatsız durumların engellenmesini sağlayabilir. Ayrıca sözleşmenin satır satır okunması, bu konuda bir uzmandan yardım alınması tavsiye ediliyor.

Maket üzerinde de olsa evin ekpertizini yaptırmak en doğrusu. Bu yolla evin gerçek değeri, hukuki bir sorunu olup olmadığı ortaya çıkarken, vaat edilen sosyal tesis, yeşil alan gibi donatıların fiyat üzerinde yarattığı farkın yani şerefiye bedelinin de gerçeğe uygun olup olmadığı tespit edilebiliyor.

Konut Kredileri Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bankaların verdiği krediler konut alıcılarına büyük bir kolaylık sunuyor. Fakat kredi çekerken de çok dikkati olmak gerekiyor. Çünkü ödenemeyecek bir kredi kullanımı satın alınan konutun elden gitmesine neden olabilir. Gelirin 3’te birini geçmeyen miktarlarda kredi kullanılması önerilirken, konut bedelinin büyük bir bölümünün peşin olarak verilmesi de alıcılar için riskleri çok daha fazla azaltıyor.

Konut kredisi kullanırken, aylık taksit tutarlarının yanı sıra, vade uzunlukları ile faiz oranları arasındaki ilişkinin iyi kurulması ve faizlere ilave olarak ödenen komisyon ve masrafların da dikkate alınması gerekiyor. Masraf ve komisyonlar eklendiğinde en düşük faiz açıklayan herhangi bir bankanın faiz oranı aylık ve yıllık toplam maliyette en yüksek orana çıkabiliyor. Burada belirleyici olan bankaların uyguladıkları komisyon ve masraflar. Bankaların kredilere uyguladığı masraf ve komisyonlara sigortalar da dahil edildiğinde kredinin tüketicilere toplam maliyetinde farklı rakamlar ortaya çıkıyor.

Konut kredisi alınırken, sabit faizli ve vadesi 5 yıldan uzun olmayan kredilerin tercih edilmesi öneriliyor. 5 yıldan uzun vadeli kredi almak ise riskli oluyor. Çünkü bu dönemde kredi sahibi işsiz kalabiliyor. İşsizlik ve konut kredisi sigortası yaptırmak ise bu riskleri biraz olsun azaltıyor.

Kredi borcu bulunan konutları satın almak için mutlaka yeni bir kredi kullanılması gerekiyor. Bu da güncel faiz oranlarından ve masrafları ödenerek alınabilecek bir kredi kullanılmasıyla mümkün oluyor. Kredili konut alımında dikkat edilmesi gereken hassas noktalar var. İlk ve en sağlam yöntem olarak yeni kredi alınarak tapunun el değiştirmesiyle satış yapılması gerekiyor. Bankaya olan borç satıcının üstünde kalsın alıcı ödemeye devam etsin. Borç bitince tapu devri yapılır? gibi bir uygulamadan mutlaka uzak durmak büyük önem taşıyor. Çünkü karşılıklı güvene dayalı bu tür uygulamalar uzun bir süreci kapsayan kredili konut alımında bazı önemli riskleri içinde barındırıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*