Daire Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Daire Satin Alirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Daire Satin Alirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun süren kiracılık döneminden sonra ev sahibi olmak ya da yatırım amacıyla yeni bir ev satın almak isteyenler için günümüzde olanaklar oldukça fazla. Özellikle internet üzerinden ev satışlarının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte, tek bir noktadan fiziki sınırların ötesine geçebilmek ve farklı lokasyonlardaki evleri inceleyerek satın alabilmek mümkün. Ancak alınacak daireden memnun kalabilmek ve satın alma sonrasında herhangi bir sorun yaşamamak için, sahibinden satılık daire alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğunun da unutulmaması lazım.

Depreme Dayanıklılık 

Türkiye’nin en kalabalık kentleri, aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Bu deprem kuşaklarında zaman zaman meydana gelen depremler ve meydana gelme ihtimali bulunan depremler, daire alırken depreme dayanıklılık hususunun göz ardı edilmemesini gerektirir. Özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde sahibinden satılık daire alacak olan bireylerin, binanın depreme dayanıklı olduğuna dair raporları görmeden bu işlemi gerçekleştirmemeleri önerilir.

Ruhsat

Satın alınacak dairenin ruhsatının olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. 2014 yılında çıkan yeni Tüketici Kanunu, ruhsatı olmayan projelerde daire satılmasını yasaklar. Ancak buna rağmen kötü niyetli olarak insanlara ruhsatsız daire satmaya çalışan ya da ruhsatın sonradan çıkacağını söyleyerek ön teminat alan kötü niyetli kişiler mevcut. Ruhsatı olmayan bir daire için ödeme yapmak, yapılan ödemenin yanmasına ve ömür boyu ruhsat alınamayacak bir eve para yatırılmasına neden olabilir. Bu yüzden de satın alınacak dairenin ruhsatını görmeden ödeme yapılmaması gerekir.

Ulaşım ve Sosyal Yaşam

Sahibinden satılık daire satın alırken, ulaşım olanaklarının gelişmiş olması da göz ardı edilmemesi gereken noktalar arasında yer alır. Özellikle bilinmeyen bir lokasyondan daire satın alınacağı zaman, ulaşım olanaklarının iyi araştırılması önerilir. Ulaşım zorluğu bulunan daireler hem yollarda çok fazla zaman kaybedilmesine hem de ulaşım için normalden daha fazla maliyet ortaya çıkmasına yol açar. Ayrıca bölgedeki sosyal yaşam olanaklarının değerlendirilmesi de önem arz eder. Okul ve hastane başta olmak üzere zorunlu hizmetlere yakın olması, çocukların güven içerisinde oynayıp eğlenebilecekleri alanların bulunması, farklı sosyal aktivitelere olanak tanıması gibi hususlar da daire satın almanın ince noktalarındandır.

Cephe

Daire seçiminin belki de en önemli noktalarından birini cephe seçimi oluşturur. Kuzey cephede yer alan daireler genellikle daha az güneş alır ve bu yüzden de daha soğuk olur. Kuzey cepheli evlerin ısıtılabilmesi için daha yüksek faturalar ödenmesi gerekir. Güney cepheli evlerde ise tam tersi bir durum söz konusudur. Özellikle kışların soğuk geçtiği bölgelerde, bu duruma daha fazla dikkat edilmesi önerilir. Kuzey cephede yer alan daireler genellikle daha uygun fiyatla satılsa da uzun vadede ödenecek yüksek ısınma faturaları, bu avantajın bir dezavantaja dönüşmesine yol açabilir.

Fiyat Değerlemesi

Sahibinden satılık daire alırken, o bölgedeki ortalama daire fiyatlarının göz önünde tutulması da önem arz eder. Bu yüzden de fiyat değerlemesine gereksinim duyulur. Satın alınacak eve değerinden daha fazla ödeme yapmamak adına, metrekare başına ortalama fiyatların araştırılması gerekir.

Sektorden.com ile Kolayca Alın Satın!

Günümüzde satılık dairelerin listelendiği çok sayıda ilan sitesi mevcut. Ancak bu sitelerin hemen hepsinde ilan yayınlamak ya da ev satın almak için belirli bir komisyon ödemesi talep edilir. Bu ilan siteleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan sektorden.com ise hem daire sahiplerinden hem de daire satın alacak kişilerden herhangi bir ücret talep etmez. Siz de sektorden.com üzerinden kolayca dairenizi satılığa çıkarabilir ya da uzun zamandır aradığınız daireyi kolayca bularak satın alabilirsiniz.

1 Comment

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*