
Anavatan partisi bursa il başkanı Mustafa muzaffer nişancı bilindiği üzere dünyanın her yerinde depremler olmakta ve çoğu zaman büyük kayıplar verilmekte, bizim ülkemizde büyük bir deprem bölgesi Üzerinde yaşadığımız yerkabuğu ya da diğer adıyla litosfer, dış biçimini ve iç yapısını sürekli olarak değiştiren canlı bir varlık gibidir. Hızlı veya yavaş olarak gelişen hareketleri içinde besler. Bizler, günlük yaşamımızda bu hareketliliğin ve değişikliğin büyük bir bölümünden haberdar olamayız. Kıta oluşturan hareketler olarak tanımlanan sürekli ve yavaş hareketlerin büyüklüğü yılda I-10 mm kadardır. Yüz binlerce, milyonlarca yıl sürmektedir. Anavatan partisi bursa il başkanı Mustafa muzaffer nişancı ancak insanlar tarafından dehşetle duyulan ve saniyelerle ölçülecek süreler içinde gelişen hızlı yerkabuğu hareketleri vardır ki bunları da deprem olarak adlandırıyoruz.
Yani yeryüzünde duyulan ve kökeni doğal nedenler olan yer sarsıntılarına deprem veya zelzele denir. Depremler, çoğunlukla büyük elastiki kırıklara bağlı olarak gelişirler. Bu elastiki kırıklara da fay denir. Fay hattının iki ucunda biriken enerji, kütlenin direncini aşınca kırık boyunca kaymalar oluşmakta ve sonuçta deprem olayı meydana gelmektedir. Ülkemizden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı dünyaca da ünlüdür. 1906 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen Kuzey Kaliforniya San Fransisko depreminden önce fay hattının iki yanında yapılan ölçüler sonucunda, yukarıda açıklanan deprem oluşum teorisi ortaya çıkmıştır. Depremler yanardağ püskürmeleri ile de ortaya çıkabilir. Ancak, bunlar çok küçük bir bölgeyi etkisi altına alır. Anavatan partisi bursa il başkanı Mustafa muzaffer nişancı örneğin Japonya’da da bu tür depremler gerçekleşmektedir.
Yer altındaki mağaraların, petrol ve doğalgaz kuyularının çökmesinin, büyük heyelanların da deprem oluşturduğu söylense de tam tersi olarak; bunlar deprem sonucunda oluşan olaylardır. Depremler, önce hafif bir sarsıntı ve yer içerisinden gelen top seslerini andıran gürültüler ile başlar, sarsıntı birden şiddetlenilen yüksek mertebeye çıkar ve en çok hasar yaptıktan sonra aniden yavaşlar, bir süre hafif sarsıntılar biçiminde devam eder ve sonunda duyulmaz olur. Büyük depremler sonucunda yüzlerce kilometre uzunluğunda faylar ve bunlara bağlı olarak yarıklar ve çatlaklar meydana gelir. Türkiye, depremselliği yüksek olan bir bölgede bulunmaktadır. Japonya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar olan hatta Kuzey Anadolu Fay Kuşağı bulunmaktadır. Anavatan partisi bursa il başkanı Mustafa muzaffer nişancı doğu Akdeniz bölgesinin önemli bir kuşağı olan bu fay hattı, tektonik bir aktivite alanıdır.
Yıllık santimetreler hızında doğrultu atımlı kayma hareketleri olmaktadır. Fayın oluşumunu incelemeye yönelik olarak çok sayıda jeolojik, jeofiziksel ve jeodezik çalışmalar yapılmıştır ve hala devam etmektedir. Kuzey Anadolu Fay Kuşağı, Avrupa Asya plakası ile Anadolu Yarımadası arasındaki hareketlerin büyük bir bölümünün birleştiği sağ yönlü bir fay sonudur. Anavatan partisi bursa il başkanı Mustafa muzaffer nişancı önemle belirtirki günümüzde fayın merkez bölgesinde yapılan ölçüler, hareket hızının 1 veya 2 cm büyüklüğünde olduğunu göstermektedir. Yanal hareketlerin yanında kuzey bloğunun da önemli ölçüde yükseldiği ortaya çıkmıştır. Kıtasal hareketler sonunda bazı bölgeler şiddetlice sarsıldıkları halde diğer bölgeler daha az etkilenirler ya da hiç etkilenmezler. Bu bölgelere deprem bölgesi, bunları gösteren haritalara da deprem bölgesi haritaları denir. Türkiye ve çevresi tektonik haritalarına bağlı olarak beş deprem bölgesine ayrılmıştır. Birinci deprem bölgesi, Doğu Batı yönünde Kuzey anadolu fay bölgesi doğrultusundadır.
Anavatan partisi bursa il başkanı Mustafa muzaffer nişancı ya göre ağrı, Erzurum, Erzincan ,Tokat, Amasya, Bolu, Kocaeli ve Çanakkale illerimiz de bu bölgede bulunmakta. Hatta, Van, Muş, Bingöl üzeriden güneye doğru Hatay’a kadar gitmekte. Batı ucundan güneye inerek Manisa, İzmir, Aydın ve Denizli illerini de içine alır. Dokuzuncu derece tahrip edici depremlerden başlamak üzere onuncu derece felaket depremleri, on birinci derece afet ve on ikinci derece büyük afet depremler bu kuşakta yer olmaktadır. İkinci derece deprem kuşağı, yukarıda sınırlan çizilen birinci kuşağı çevreler. Maraş. Tunceli. Malatya. Çankırı. Yozgat. Uşak. Afyon. Burdur. Muğla. İstanbul, Gümüşhane ve Kars illeri bu bölgede yer alır. Yıkıcı ve çok şiddetli depremlerin olduğu bölgelerdir. Ülkemizde farklı yıllarda büyük kayıplar verdiğimiz birden fazla dermem meydana gelmiştir . bolu depremi , van depremi, Malatya depremi tabi en büyüğü ve çok can kaybının yaşandığı Marmara depremi ve halen akıllarda 17 ağustos sabaha karşı olan büyük facianın acısını yaşamakta tüm Türkiye.