İzmir Çiğli’de Ekolojik Yaşam Konuşulacak

İzmir’in kalbi, Çiğli’de atacak
İzmir Çiğlide Ekolojik Yaşam

İzmir Çiğli’de Ekolojik Yaşam projesi ‘Sürdürülebilir bir Kent ve Adil bir Yaşam’ sloganı ile düzenlenen Çiğli Belediyesi Kent Sempozyumu’nun açılışı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katılımı ile gerçekleşti. 2- 4 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumun programında birçok uzman ve akademisyenin yerel yönetimler, kentsel dönüşüm, tarım, yenilenebilir enerji, iklim değişikliği, doğa, katılımcılık, sivil toplum, demokrasi, kooperatifçilik konularına yönelik gerçekleştireceği paneller yer alıyor.

İzmir Çiğli’de Ekolojik Yaşam Sempozyumu açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak da katıldı.

İzmir’in Kalbi Çiğli’de Atacak

Açılışta konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “İzmir’in kalbi, Çiğli’de atacak’ demiştik. Bugün bu anlamda önemli bir gün benim için. ‘Bir kenti sevmek ona hizmetle başlar’ demiştik. Yaklaşık 4 aydır yeni bir hizmet hamlesi yapmaya çalışıyoruz. Kenti, kentlilerle beraber yönetmek arzusundayız. İki dönem üst üste belediye başkanlığı iddiam olduğunu söylemiştim. Daha 9 buçuk yılım var diyebiliriz. Çiğli halkına ve onun dinamizmine ve Başkan Tunç Soyer’in kentleşme vizyonuna inanıyorum. Bu kenti 10 yıl içerisinde başka noktaya taşıma iddiasındayız. Çiğli’nin bir resmini çektik ve bunu yaparken bilim eksik olmasın dedik. Bugün bu kent sempozyumunu bizlere ve Çiğli halkına bir yön çizebilmesi için dünyadaki çağdaş örnekleri, gelişmeleri bizlerle paylaşabilmesi için değerli katılımcılarımızla birlikte düzenledik. Umuyorum yaptığımız çalışmalar İzmir’in ve Türkiye’nin değişik ilçelerinde de daha farklı ve değişik şekillerde hayata geçer. Temel hedefimiz Türk kültürünü muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmak. Çiğli özelinde de bu hedefimiz mevcut ve bunu yaparken de akıl ve bilimden başka yol göstericimiz yoktur. Mustafa Kemal Atatürk’e bağlı bir belediyecilik anlayışımız olduğunu bir kez daha Türkiye’ye ilan ediyorum”

Sempozyumun farklı bir önemi olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, flamingoların, toprağın ve denizin de belediye başkanı olacağını da belirterek, şunları söyledi:

Çiğli’de ilk kez böyle bir sempozyum düzenleniyor. Ülkemizde şehircilik, kentsel politika ve yerel yönetimlere yönelik uygulamalar son yıllarda zarar gördü. Kamulaştırma, kentsel dönüşüm gibi konularda merkezi müdahaleler bu zararların en büyük nedeni oldu. Mevcut yaklaşımlardan farklı bir yol izlemeliyiz. Mevcut durum insan ve tüm canlıların yaşam alanlarını ve doğasını yok ediyor. Yeni İzmir stratejimizin temelinde İzmir’in doğası ve tarihsel konumu var. Biz İzmir’i yeniden doğu ile batı arasında bağ kuracak bir dünya kenti olarak görüyoruz. Yol ve barınma ne kadar temel ihtiyaç ise bir şehrin yeşil olması, nefes alabilmesi de en temel ihtiyaçlarındandır. Ulaşımda temel perspektifimiz yaylı sistemi mümkün olduğunda yaygınlaştırmak.

İzmir’in asıl fark yaratması gereken konulardan biri ise demokrasi.

Demokrasinin kökleri bu topraklardan filizlendi. Demokrasi 5 yılda bir sandık başına gitmekten ibaret bir rejim değil bir yaşam biçimidir. Alınacak kararları halkımızla ortak almaya devam edeceğiz. İzmir çoğulculuğun en önemli merkezlerinden biri. Yola çıkarken sadece bize oy verenlerin değil, flamingoların, toprağın ve denizin de belediye başkanı olacağıma söz vermiştim. İnsanların diğer canlılarla, havayla, suyla ve iklimle barışık bir hayat sürdüğü bir yaşamı tahayyül ediyoruz. Biz bu toprakların bize bahsettiği uyumlu hayatı yaşamadığımızı düşünüyoruz. Başka bir hayatın mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Biz Gediz Deltası’nı dünyanın en güzel doğal parklarından biri haline getireceğiz. Göreceksiniz, dünya Çiğli’yi ilgiyle merakla görmek isteyecek”dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*