Merkez Bankası Faiz düşüşü Konut Fiyatlarını Etkiler mi?

Merkez Bankası Faiz
Merkez Bankası Faiz

Merkez Bankası Faizleri perşembe günü  4.25 baz puan yani 4,5 puan düşürerek % 20’nin altına çekti. Merkez Bankası Faiz düşüşü ile konut kredisi faizleri de düşmeye başladı. Merkez Bankası Faiz düşüşünden sonra bazı bankalar aylık 1.5’in altına yani 1.49’a çekti. konut fiyatları halen gerçekçi değil. Merkez Bankası Faiz halen olması gerekenden çok fazla. Zira faizlerin 0.78 olduğu ve paranın bol olduğu dönemde konut fiyatları aşırı derecede manipüle edilerek yükseltildi. Merkez Bankası Faiz oranından sonra bankaların elinde o kadar çok para vardı ki? Önüne gelen herkese konut kredisi veriyordu. Bu da aşırı talep nedeniyle konut fiyatlarının aşırı derecede yükselmesine neden oldu.

100 bin liralık ev 600 bin liraya 500 bin liralık evler ise kredi ile 1,5 milyona satılmaya başlandı.Bu artış öyle bir rant sağladı ki, iş adamları fabrika arsalarına bile konut projeleri ve AVM’ler yapmaya başladılar.

İstanbul Levent’te 3 AVM sırt sırta. Dünyanın neresinde var? Bir bakın İstanbul Topkapı’daki Şişe Cam fabrikası binası yerindeki yüzlerce dairelere.

Gidin Şanlı Urfa’ya. 1 milyon liraya satılan deniz manzaralı evlere. Şanlı Urfa’da deniz mi var diyeceksiniz? Elbette yok!  Bir apartman dairesi Urfa gibi bir yerde 1 milyon lira olunca deniz manzaralı olduğunu düşünüyor. Bu da şunu gösteriyor konut fiyatları halen olması gereken yerde değil. Halen bankaların elinde satılmayı bekleyen hacizli on binlerce gayrimenkul var. Gelelim faizlere:Faizler düştü ne nereye düştü? 1.49.

 Maliyet hesabı yaptınız mı?

Kaba bir hesap yapalım. 300.000 TL bir ev alacaksınız. Bunun 100.000 TL kendiniz koydunuz ve 200.000 TL da kredi olarak alacaksınız. Faiz oranı 1,49 olarak baz alınca 120 ay hesabı yaptığımızda ayda 3.588 tl taksit ödeyeceksiniz. Toplamda masraflar hariç ödeyeceğiniz tutar 430.591 bin tl. Sigorta ekspertiz ve masraflarla beraber 300 bin liralık evin size toplam maliyeti kendi ödediğiniz parayı da katınca 540.000 TL buluyor.

Akıl ve hesap bunun neresinde?

Kredisiz elinde para olan için mantıklı. 300.000 tl verip evi peşin alabilirsiniz. Ancak Türkiye’de kaç kişi kredisiz ev satın alabilir. Zaten o kadar parayı verebilecek insanların başını sokabileceği bir evi mutlaka vardır. Son 10 yılda satılan konutların büyük bir bölümü yatırım amaçlı alındı. Yatırım amaçlı alanlar ise bugün ne kadar kötü bir yatırım yaptıklarını anladılar. Hem dolar bazında hem altın veya faiz hesaplaması ile hep zarardalar. Hükümetin faiz ısrarının arkasında herkesin bildiği gibi inşaat sektörü var. Üretim yapmak, teknolojik ve katma değeri yüksek ürün geliştirip dünyaya satmayı bilmiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*