Merkez Bankası 12 Aralık 2019 tarihinde bu yılın son Para Politikası Toplantısını yapacak

Merkez Bankası
Merkez Bankası

Merkez Bankası’ndan uzun vadeli ticari ve konut

kredilerini teşvik edecek yeni uygulama

Merkez Bankası uzun vadeli ticari ve konut kredilerini teşvik edecek yeni bir uygulama başlatacak. Merkez Bankası’nın yeni uygulamasıyla bankaların da uzun vadeli ticari ve konut kredilerinde indirime gitmesi bekleniyor.

Merkez Bankası 19 Ağustos 2019’da yaptığı bir düzenlemeyle Zorunlu Karşılıkların belirlenmesinde kredi büyümesi kriterini başlatmıştı. Bu düzenlemeyle büyümesi %10 ile %20 arasında olan bankalar TL zorunlu karşılık oranları, 1 sene ve 1 seneden uzun vadeli mevduat veya katılım fonu ve 3 seneden uzun vadeli diğer yükümlüler hariç bütün vade bölümlerinde %2 olarak uygulanmaya başlanmıştı. Diğer bankalar için ise zorunlu karşılık fonu başla bir adım atılmadı.

Merkez Bankası yayımladığı bir zorunlu karşılıklara dair tebliğde 29 Kasım 2019’dan itibaren geçerli olan bu kararla kredi büyümesi %15’ten fazla olan bankalar adına, 2 sene ve daha uzun vadeli ticari kredilerle 5 sene ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerin tamamı büyüme oranı formülünün pay bölümünden eksiltilerek bulunan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının %15’in altında olması, kredi büyümesi %15’in altında olan bankalar için 5 sene ve daha fazla vadeli konut kredileri haricinde bireysel reel değişimlerin %50’si büyüme oranı formülünün payından eksiltilerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının %5’ten fazla olması halinde bankaların zorunlu teşviklerden faydalanabileceği olarak değiştirildi.

Konut Kredisi Faiz Oranları Nasıl Olacak?

Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruda, üretim ve yatırımlara dair uzun vadeli ticari kredilerle ithalatla ilişiği az olan uzun vadeli konut kredileri teşvik edileceği belirtildi.

Bu uygulamayla birlikte kredi büyüme oranları, TL nakdi kredilerin TÜFE ile düzenlemiş üçer aylık stok değerlerinin ortalamaları esas alınarak hesaplanacak. Yıllık reel kredi büyümesi %15’in üzerinde olan bankaların uzun vadeli ticari ve konut kredilerinde büyümesinin devam edebilmesi için, kısa vadeli ticari ve konut kredilerindeki büyüme toplam reel kredi büyümesinden düşülecek. Bankaların kredi büyümesini yakalayabilmesi için 5 seneden daha uzun vadeli konut kredilerine ilgi göstereceği tahmin ediliyor.

Merkez Bankası’nın bu son toplantıda da faiz indirimi yapacağı tahmin ediliyor. Piyasalarda, Merkez Bankası’nın Aralık ayı para politikası toplantısında 150 ile 200 puan arasında indirim yapacağı görüşü hakim.

Merkez Bankası’nın Zorunlu Karşılıklılara dair kararlarıyla birlikte bankaların konut kredilerinde de indirimler uygulaması bekleniyor. Merkez Bankası’ndan beklenen oranlara göre likidite masrafları düşecek olan bankaların uygulamalarla beraber konut kredisi kullandırmaya yönelik çalışmalar içerisine gireceği tahmin ediliyor.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*