Smyrna Antik Kenti denizle buluşuyor

Smyrna Antik Kenti
Smyrna Antik Kenti

Smyrna Antik Kenti’ni denizle buluşturacak 3 proje hazırlandı

İzmir Bayraklı’da önemli kültürel projelern hayata geçirilmesi adına yeni bir adım daha atıldı. Belediye Meclisinde görüşülen Smyrna Antik Kenti’ni denizle buluşturulma projesi büyük ilgi gördü.

İzmir Bayraklı Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan yeni projeler kapsamında tarihsel ve kültürel mirası gün yüzüne çıkaracak 3 farklı projenin sunumu gerçekleştirildi. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ilçenin tarihine ve kültürüne uygun bir kent kimliği oluşturmak istediklerini söyledi. Bayraklı Belediyesi meclis toplantısında sunum yapan Kentsel Tasarım Müdürü Umut Devrim Eryarar, kesintisiz ulaşım için İzban’dan sahile uzanan bir yaya köprüsü, Sevgi Yolu’nun zemininden sokak lambalarına, tentelerden tabelalara kadar yeniden düzenlenmesi, Smyrna Antik Kenti’ne bir meydan ve müze kazandırılmasını planlayan projelerin sunumunu gerçekleştirdi.

Köprü Projesi

Bayraklı’yı ikiye bölen İzban hattı ve Altınyol’un üzerinde, yayalar için bir köprü yapılması hedefleniyor. Sevgi Yolu’na kadar uzanacak köprü, Bayraklı sahili ile Eski Smyrna Kenti arasındaki engelleri ortadan kaldıracak. Kentin dokusunu, doğa, tarih ve kültürel miras ile bütünleştirecek olan köprünün üzerinde oturma terasları, çok sayıda bitki ve kent tarihini yansıtacak heykeller yer alacak. Sahilden gelen ziyaretçiler, bu köprüyü kullanarak, önce Sevgi Yolu’na, ardından Eski Smyrna’ya kolayca ulaşabilecek.

Sevgi Yolu düzenlemesi

Sevgi Yolu ve bu yolun yan aksları, Eski Smyrna Antik Kenti ile bütünlüklü olarak yeniden düzenlenecek. Bu amaçla sokaklar, zemin taşlarından lambalarına, tentelerinden tabelalarına, ağaçlandırmadan havuzlarına, temalı banklarından heykellerine kadar özel olarak tasarlanacak. Ayrıca tescilli yapıların dış cephe yenilemeleri yapılacak ve Sevgi Yolu, Eski Smyrna Antik Kenti’ne doğru uzanırken tarihle halkı bütünleştirecek. İZBAN durağının duvarlarını süsleyecek rölyeflerle Sevgi Yolu sürekli yaşayan bir sanat sokağı haline dönüşecek.

Symrna Kent Müzesi ve Meydanı

Eski Smyrna Antik Kenti’ni daha etkin tanıtmak amacıyla antik kentin girişinden itibaren bin 18 metrekare alanda, Bayraklı’nın yeni kent kimliğinin simgelerinden biri olacak Smyrna Meydanı ve Smyrna Kent Müzesi projesi hayata geçirilecek. Bu alanda turist bilgilendirme ve güvenlik ofisleri, otopark, kafeterya, hediyelik eşya stantları, oturma alanları, havuzlar ve küçük bir amfi tiyatro olacak. Ayrıca Kültür Bakanlığı ile ortak çalışılarak bir müzenin yapılması sağlanacak. Böylece meydan, hem yerli ve yabancı turistlerin gezdiği bir yer hem de kentlinin yaşam merkezi haline dönüşecek.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, projelerin henüz tasarım aşamasında olduğunu belirterek, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*