Depreme Hazır mıyız?
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’da dün meydana gelen deprem dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Bütün İstanbullu hemşehrilerime geçmiş olsun, diyorum. Bilinçli şekilde depreme karşı tedbirlerimizi alıp hayatımıza devam etmeliyiz.” açıklamasında bulundu.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç “İş dünyamızı, onlarca ve yüzlerce insanın çalıştığı binalarımızın, imalathanelerimizin ve fabrikalarımızın depreme dayanıklılığını gözden geçirmeye, varsa eksiklerini giderip devletin açıkladığı standartlara getirmeye davet ediyorum” dedi.
Kamu, vatandaş ve iş dünyasının birlikte deprem farkındalığı oluşturmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu dile getiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Özellikle iş dünyasını, onlarca ve yüzlerce insanın çalıştığı binalarımızın, imalathanelerimizin ve fabrikalarımızın depreme dayanıklılığını gözden geçirmeye, varsa eksiklerini giderip devletin açıkladığı standartlara getirmeye davet ediyorum” dedi.
Deprem sigortasına yoğun talep!
İstanbul’daki 5.8’lik deprem vatandaşları korkuttu ve 2 günde 15 bin 708 konuta deprem sigortası yaptırıldı. Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul’da vatandaşlar, 2 günde 15 bin 708 konut için deprem sigortası yaptırdı.
Depremin ardından İstanbul’da konutlarını güvenceye almak için deprem sigortası yaptıranların sayısında büyük bir artış yaşandı. Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) verilerine göre, deprem sonrası İstanbul’da, 15 bin 708 konut için deprem sigortası yaptırıldı. DASK’ın resmi internet sitesinde yürürlükte olan poliçe sayısı depremden bir gün sonra, yani 27 Eylül tarihinde 2 milyon 315 bin 137 iken, 29 Eylül tarihinde bu rakam 2 milyon 330 bin 845’e çıktı. Buna göre, İstanbul’da depreme karşı sigortalanan konut sayısı yüzde 62,9’dan 63,3’e yükseldi. Vatandaşların sigorta için yoğun başvuru yaptığı, poliçe sayısında yüzde yüze yakın artışlar yaşandığı belirtildi.
Türkiye genelinde de sigortalılık oranında artış yaşandı. Deprem öncesi 17 milyon 661 bin 690 konuttan, deprem sigortası yapılan sayısı 9 milyon 247 bin 865, sigortalılık oranı yüzde 52,4 olarak belirtilmişti. Deprem sonrası sigortalı konut sayısı 9 milyon 264 bin 251’e, oranı ise yüzde 52,5’e yükseldi. İki gün içerisinde Türkiye genelinde 16 bin 386 konut deprem sigortası yaptırdı.
Toplanan paralar nereye gitti.
Gölcük depreminin ardından yıllar geçmesine rağmen tolanan deprem vergileri nereye gitti? İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında cok az sayıda bina yenilendi. Bir çok bina depremde yıkalacak durumda. Evler yenilenmemiş durumda. Ayrıca deprem sonrası yaşanan iletişim sorunu güçlendirilmeli. İletişim güçlendirilmemiş.
Ülke sanayisinin en önemli illerinden 4’ü 1. derece deprem kuşagında. Olası bir İstanbul depremi, İstanbul ve Kocaeli ekonomisini büyük ölçüde sarsacaktır.