Büyükşehir’den Manda Yetiştiriciliğine Destek

Büyükşehir
Büyükşehir

İzmir Büyükşehir Belediyesi manda yetiştiriciliğini canlandırmak için Selçuk’ta dokuz kadın üreticiye 28 manda hibe etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 50 yıl önce yok olan manda yetiştiriciliğini Selçuk’ta yeniden canlandırmak için dokuz kadın üreticiye bugün 28 manda hibe etti. Manda hibe edilen dokuz kadın Büyükşehir’in verdiği bakım, besleme, barındırma ve sürü yönetimi eğitimlerini tamamlayarak manda almaya hak kazandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ekonomiye, sağlığa ve doğaya kattığı değerlere rağmen Türkiye’de toplam süt üretimi içinde manda sütünün payının çok az olduğunu söyledi. Başkan Soyer bu tabloyu İzmir’den başlayarak değiştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Bugün dünya mutfaklarına İtalya’dan ulaşan mozerella peyniri manda sütünden yapılıyor. İtalya’ya giden mandalar ise bu coğrafyadan gitmiş. Biz kendi değerimize sahip çıkamazken başkaları bundan dünyaya pazarladıkları bir ürün yaratıyor. En büyük zenginliğiniz bu bereketli topraklar ve iklim, ancak biz bunları kullanmıyoruz. Aklımızı başımıza toplayarak üretmek, ürettiğimizi dünyaya satmak mecburiyetindeyiz. Manda besiciliğini de bu amaçla İzmir’den başlayarak yeniden yaygınlaştıracağız. Hedefimiz manda sütünden, katma değeri yüksek, İzmir’e özgü ve tüm dünyaya pazarlayacağımız İzmir mozerellası gibi ürünler üretmek.”

Manda besicisi dokuz kadına teşekkür eden Soyer “Bize inandılar. Kooperatif kurdular. Biz de bu hayvanlardan elde ettikleri sütün damlasını ziyan etmeyeceğiz; hepsini alacağız. Selçuk Efes’te bir zafer yaşanacak. Bir başarı hikayesi yaşanacak ve bu başarı hikayesi Türkiye’ye örnek olacak” dedi.

İzmir mozerellası 2021’de fuarda
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Selçuk Efes’i pilot bölge seçerek bu projeyi başlatan İzmir Büyükşehir Tunç Soyer’e teşekkür ederek, “2021 yılında Terra Madre Fuarı İzmir’de yapılacak. Biz de kadın üreticilerimizin ürettiği manda yoğurdu, manda kaymağı ve İzmir mozerellası ile orada olacağız” dedi.

Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selda Peynircioğlu, bu toprakların öz evladı olan yerel ırkları desteklediği ve başka bir tarımın mümkün olduğunu gösterdiği için Başkan Soyer’e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kurayla üreticilere bir erkek, 27 dişi Anadolu ırkı manda verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ardından tümü gebe olan mandalardan İzmir’de dünyaya gelen iki manda yavrusuna nazar boncuklu kolye taktı. Manda yavrularına Efes ve Artemis adı verildi.

“Mandanın geldiği yere sağlık, bereket gelir”
Projeyle manda yetiştiriciliğine başlayacak isimlerden Efes Selçuk Belevi Mahallesi’nde yaşayan Dursun Koyuncu, “Daha önceleri bu bölgede manda yetiştiriciliği varmış. Eskiler ‘Mandanın geldiği yere sağlık, bereket gelir’ derlerdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projesini duyunca çok mutlu olduk. Hayvancılık öldü. Çiftçi artık hayvan yetiştiremiyor. O nedenle projenin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Belevi’nde yaşayan ve manda yetiştiriciliği eğitimi alan Şerife Çıtak da “Tunç Başkan bu fikri geliştirmiş. Çok güzel bir proje. Köyümüzün geliri artacak. Burası manda için çok uygun bir bölge. Her şey hayalle başlar derler. Bu hayalin parçası olduğumuz için heyecanlıyız” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*