Azmi Sarıbay:”Uzaktan Çalışma Hayatında Ev Yerine, Eve Yakın Hazır Ofisler Tercih Edilmeli

Uzaktan calisma
Uzaktan calisma

2021 yılı iş dünyası için nasıl geçecek? Pandemi ile birlikte değişen çalışma biçimi kalıcı hale mi geliyor? Beyaz yakalı çalışanlar için ev orta mı ne kadar uygun? Dünya genelinde uzaktan çalışma modeline giden şirketler için en iyi çalışma modeli hangisi?

Turk Emlak Haber Ajansı son bir yıldır yaşamımıza giren yeni çalışma düzenini mercek altına aldı. Konuyla ilgili iş dünyasının önemli isimleri konuya nasıl bakıyor? Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

“Evden çalışma modeli yerine, eve yakın yerlerde çalışma modeline geçilmeli”

2020 yılında başlayan salgın ile birlikte tüm dünya yeni bir düzene geçmek durumunda kaldı. İnsanların bugüne kadar yaptıkları sosyal aktivitelerden, yeme içmesine kadar bütün alışkanlıkları değişti. 2021 yılının ilk aylarında salgının etkisi tüm dünyada hala devam ederken, kimi ülkelerde de mutasyona uğradığı söyleniyor. İş insanları olarak gördüğümüz bir gerçeklik var ki eski düzene dönülmesi belki de çok uzun zaman alacak gibi görülüyor. Fakat iş yerleri üretmeye ve çalışmaya devam etmek zorunda. İnsanlar hayatlarını bir şekilde idame etmeye mecbur. 35 yıldır emlak sektörü olarak bu tarz bir salgın ile karşılaşmadık, fakat gelişen teknoloji ve edindiğimiz bilgiler ışığında şunu söyleyebilirim.

Evden çalış demek yeterli değil

İnsanlara sadece evinden çalış demekle iş bitmiyor. Belki ilk zamanlar evden çalışmak herkese iyi hoş gelebilir. Tabi bunun bir de öteki yüzü var. Nedir o? Ailesi ile birlikte uzun süre aynı ortamda bulunması ilerde sıkıntıya sebep olabilir. Sonuçta herkesin evi, evden çalışmaya uygun olmayabilir. İş disiplini açısından da sorunlar yaratacağı bilinmeli. Bu işi büyük şirketler farklı yöntemlerle çözmeye başladılar.

Trafikte geçen zaman vs unsurlar işin içine dahil edildiğinde uzaktan çalışma modeli cazip hale geldi. Dünyada Google, Facebook gibi büyük firmalar çalışanları evlerinden çalışmaya teşvik ederken, kimi zamanda evlerine yakın hazır ofislere yönlendirdiler. Ülkemizde de Deniz Bank, Türk Telekom, Garanti Bankası, Koç Holding, gibi kuruluşlar da çalışanlarının bir kısmını uzaktan çalışma modeli ile çalıştırmaya başladılar.

Uzaktan çalışma modeli giderek yaygınlaşıyor. Fakat burada aslında yapılması gereken, çalışanları ev yerine evlerine yakın hazır ofislere yönlendirmeleri daha akıllıca olacaktır. Gerek maliyet açısından gerekse zamandan tasarruf konusunda çok daha verimli olacaktır. Aynı zamanda çalışanların iş disiplini zafiyete uğramamış olacağından yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum.

Evden çalışmak daha maliyetli

Şirketler eve gönderdiği her bir çalışanına masa, sandalye, internet, elektrik giderleri için bir ödenek ayırıyor. Bu da çok büyük maliyet demek. Fakat evden değil de eve yakın bölgeden çalışma modelinde bu tür ek masraflardan kurtulmuş oluyorlar. Masraflar neredeyse beş kat azalıyor. Bu yüzden şirketler çalışanlarını evlerine yakın lokasyonlarda çalıştırmalıdır. Kağıthane’de Twork Offices ve TAM Çözüm Merkezi, bu işlere en uygun yerler olarak ön plana çıkıyor. Şirketler için de cazip seçenekler sunuluyor. “Diyerek sözlerini tamamladı.

Anketler ne diyor?

Turk Emlak Haber Ajansı ve Tam Çözüm Merkezi iş birliği ile yapılan ankete toplam 2 bin 300 kişi katıldı. Beyaz yakalılıların yaklaşık yüzde 69 ’u evden çalışmaya mesafeli yaklaşıyor. Nedeni ise, iş arkadaşlarından uzakta olmanın sıkıcılığı ve çalışırken iş ile ilgili yaşanan olumsuz bir sorunun kısa sürede çözümlenememesi olarak gösteriliyor. Yüz 31’lik kesim ise evden çalışmaktan oldukça memnun olduklarını dile getirerek, sabah ve akşamları trafikte yaşanan zaman kaybı ve stresten kurtulduklarını aynı zamanda aileleri ile de daha fazla zaman geçirebildiklerini ifade ettiler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*