Lujo Hotel Bodrum Atık Yönetim Projesi ile Sıfır Atık Belgesine Hak Kazandı

Lujo Hotel
Lujo Hotel

Tesiste ve ofislerde çıkan atıkları mümkün olduğunca azaltan ve ayrıştıran Lujo Hotel Bodrum sektör için bir örnek teşkil ederek “Sıfır Atık Belgesi”ne sahip oldu. Bodrum’un Güvercinlik Koyu’na mevcut doğayı koruyarak inşa edilen Lujo, etkileyici atık yönetim projesini devam ettirerek çevrenin geleceği için emin adımlar atıyor.

“Sanat ve Keyif” konsepti ile hizmet veren Lujo Hotel Bodrum’da atık yönetiminin de kendi içinde bir sanat gibi yönetildiğini belirten Lujo Hotel Bodrum Satış ve Pazarlama Direktörü Çağsal Kılıçkaya konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sıfır Atık Belgemizi aldığımız için gururluyuz. Sorumluluklarımızın farkındayız ve sürdürülebilirliğin sosyal, ekonomik ve ekolojik yönlerini, işimizin temel bileşenleri olarak kabul ediyor ve bu anlayışı otelimizin tüm faaliyetlerine de yansıtıyoruz. Bodrum‘da çevresel faktörleri gözeterek otelimizde projeler geliştirmeye devam ediyoruz.

2021 yılında otelimizde pipet, bakım kitleri, çamaşır torbası gibi tek kullanımlık plastik maddelerin kullanımını önemli oranda azaltmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Eylül 2020 tarihinden itibaren çamaşırhanemizde faaliyete geçirdiğimiz Akıllı Dozaj Pompası ile güncellediğimiz yıkama programları sayesinde kimyasal ve su tüketiminin en aza indirmeyi başardık. Sürdürülebilir yaşam politikamızı her zaman geleceğe dair motivasyonumuzun odağında konumlandırıyoruz.” dedi

Tesisin peyzajında kullanılan tüm ağaç ve çalıların bile bu misyona katkıları olduğunun altını çizen Kılıçkaya; “Örneğin zeytin ağaçlarımızı civardaki başka bir bahçeden kesilmekten kurtardık. Yerel ve taze malzeme kullanmak için ise mutfakta kullandığımız bazı otları kendimiz yetiştiriyoruz.” dedi.

Çıkması zorunlu atıklar için de otelin Kalite Departmanı’nın yönetiminde etkili bir atık yönetim projesi yürüten ve günden güne yöntemlerini geliştiren Lujo Hotel Bodrum geri dönüşümdeki en önemli adımlardan birinin dönüştürülecek atıkların ayrımının iyi yapılması olduğunun önemini vurguluyor. Otelin hem ofislerinde hem de tesisin farklı birimlerinde atıklar kağıt, metal, plastik ve cam olarak ayrıştırılıyor. Bunlar daha sonra ilgili atıkların firmaları tarafından ayrı ayrı toplanıyor ve doğaya kazandırılıyor.

2020 sezonunda 40 ton cam, 10 ton kağıt, 4 ton plastik, 1 ton metal atık ve 6 ton atık yağ ayrıştırılarak toplandı. Günlük kullanım atıklarının dışında, proje kapsamında tehlikeli atıklar da ayrıştırılarak lisanslı firmalar aracılığı ile yok ediliyor. Lujo 6 ayda 157 kilosu pil olmak üzere, toplam 2.5 ton tehlikeli atığı doğaya zarar vermeden yok etmeyi başarmıştır.

Ayrıca turistik tesislerde sıkça rastlanan bitki atıkları da Lujo Hotel Bodrum’un titiz tutumu sayesinde doğru bir şekilde doğaya kazandırılıyor. Normal şartlarda ne yaş çöp ne de geri dönüşüm atığı olarak kabul edilen bitki atıkları Lujo Hotel Bodrum’un öncülüğünde kendi oluşturdukları bitki depolama alanında toplanıyor. Geçtiğimiz 2020 yaz sezonunda Lujo Hotel Bodrum’un çevreyi kirletmeden yerine ulaştırdığı bitki atıkları 63 tonu bulmaktadır.

Ayrıca Lujo, otel genelinde kullanılan tüm pet şişelerin mavi kapaklarını da toplayarak Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne göndererek felçli bireylere elektrikli sandalye alınmasına destek oluyor.

Kılıçkaya, atık yönetiminde gösterdikleri başarının kendileri için çok önemli olmakla birlikte, asıl hedeflerinin tüm operasyonlarında atık miktarını en aza indirecek uygulamaları hayata geçirmek olduğunu ekledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*