
Osmanlı Tapusu, bir gayrimenkulün, kadastro çalışmaları sırasında kimin adına tespit edildiği önemlidir. Dedenize ait 1850 tarihli Osmanlı tapuları 1960 yılında yapılan kadastro çalışmalarında (Türkiye Cumhuriyeti Kadastro Kanunlarına göre) kimin adına yazılmıştır? İki ihtimal var ;
1- Türkçe oluşturulan yeni tapu, Osmanlı tapusundaki hak sahibi şahıs adına yazılmış olabilir. Yani Osmanlı devleti zamanında yaşamış dedenizin hakkı korunmuş demektir. Bu durumda yapılması gereken şudur; Osmanlı tapusunun yer olarak hangi gayrimenkule uygulandığını tespit ederek, tapu maliki şahsın yasal mirasçılarını gösterir veraset ilamıyla tapuda intikal yaptırılır.
2-Türkçe oluşturulan yeni tapu, üzerindeki fiili işgalci veya hiç tanımadığınız 3. bir şahıs adına yazılmış olabilir. Osmanlı devleti zamanında yaşamış dedenizin tapusu kendisine verilmemiş demektir. Bu durumda ilgisiz adına tapu oluşturulan kimse aleyhine yapılacak bir dizi hukuki işlem vardır.
Dedenize ait Osmanlı tapusunun günümüzde hangi ada parsel ile kayıtlandığını tespit etmek en önem arz etmektedir. Bu işlemler sırasıyla aşağıda izah edilecektir.
1-Osmanlı Tapusu türkçeye çevrilerek ilgili il, ilçe, mahalle, tapu kaydının tarihi, sırası, malik bilgileri, geldi ve gitti cilt numaraları eksiksiz tespit edilecektir.
2-İlgili Tapu Müdürlüğüne gidilerek Osmanlı Tapu Kütüklerinin nerde saklanıldığı hakkında bilgi alınacaktır. Tapu müdürlüğü bünyesinde zabıt kaydı kütüklerinin nerede olduğu araştırılacaktır. Bu ciltler Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünde veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde veya ilgili tapu müdürlüğünde olabilir.
3-İlgili cilt tespit edildikten sonra Osmanlıca okuyabilen uzman bilirkişi marifetiyle dedinize ait tapunun tarih, sıra ve kayıt no bilgileriyle ciltteki sayfası araştırılacaktır.
4-Ciltteki sayfada dedenize ait tapunun bilgilerine ulaştınız ve malik olarak dedeniz görünmekteyse doğru yoldasınız demektir. Bundan sonra yapılması gereken sayfanın sağ tarafına bakarak Osmanlı Tapusunun hangi ada parsele revizyon gördüğünü not almak olacaktır.
5-İlgili ada parsele tapu memurunun yardımıyla Türkçe oluşturulan günümüzdeki tapu kütüklerinden bakarak, kadastro çalışmaları sırasında dedenizin adına oluşturulup oluşturulmadığını öğrenebilirsiniz.
6-Tapu kaydı dedeniz adına oluşturulmuş ise hak sizindir ve dedenizin veraset ilamını ilgili sulh hukuk mahkemesinden alarak tapuda intikal yaptırabilirsiniz.
7-Kadastro çalışmaları sırasında tapu kaydı Dedenizin adına değil fakat tanımadığınız ilgisiz üçüncü bir şahıs adına yazılmış ise aşağıdaki işlemleri yapmalısınız.
Kadastro Uygulaması Sırasında Yapılan Yanlış Tespitler (Başkası Adına Yazılma) ve Zamanında İtiraz Davasının Açılması 3402 sayılı Kadastro Kanunu Madde 12; 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.
-Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir.
-Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.(Ek cümle: 25/2/2009–5841/2 md.) Bu hüküm, iddia ve taşınmazın niteliğine yahut Devlet veya diğer kamu tüzel kişileri dahil, tarafların sıfatına bakılmaksızın uygulanır.
-Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz.”
-Dedenize ait Osmanlı tapusu kadastro çalışmalarında farklı şahıslar adına, örneğin gayrimenkulü işgal etmiş kişiler adına yazılmış olabilir.
-Kadastro tespiti ilan edildikten sonra 30 gün içerisinde ilgili kişilerin. kadastro mahkemesine itiraz hakkı vardır.
-30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.
-Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.
İtiraz edilmeyen, Veli adına kesinleşen tapuya karşı kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir. Aksi halde dedenizin tapusunun hiçbir hukuki kıymeti olmayacaktır.
Dedenizin binlerce dönüm arazisi olsa bile, kadastro çalışmaları esnasında dedenizin hakkı korunarak onun adına Türkçe tapu oluşturulmalıdır.
Tapu dedeniz adına oluşturulmamış yabancı şahıslar gayrimenkulü gasp etmiş ise; 10 yıl içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açarak dedenizin gerçek hak sahibi olduğunu ispat etmelisiniz.
10 yıllık süre geçirilmiş olsa dahi, henüz Yargıtay tarafından bir içtihat oluşturulmamış olsa dahi Tapu İptal ve tescil davası açılabilir.