Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Beklentilere paralel olarak faizi sabit bıraktı. Fakat karar metninde sıkılaşma vurgusu yapan ifadelerin yer almaması dikkat çekti. Karar metninde önceki metinden farklı olarak “uzun bir müddet sıkı duruş” ve “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak” ifadeleri çıkarıldı.

TC. Merkez Bankası politika faiz kararını yüzde 19 seviyesinde tutarken, metinde yapılan değişiklikler dikkat çekti. Bir önceki karar metninde yer alan “uzun bir müddet sıkı duruş” ve “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadeleri bu metinde yer almadı.

Karar metnindeki değişiklikler sonrasında Dolar/TL kurunda yükseliş gerçekleşti.

İhracattaki artış ve altın ithalatındaki gerilemeye rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatlarının cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

Karar metninde parasal duruşa ilişkin şu vurgular yapıldı

Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Yeni başkanın ilk mesajları sıkı duruşa işaret etmişti
Başkanlık değişiminin ardından TC Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu farklı platformlarda para politikasına yönelik mesajlar verdi.

TC Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Bloomberg’e verdiği özel röportajda “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. TCMB Başkanı, Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefine de sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurgulamıştı.

TC Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bankanın olağan genel kurulunda ise “Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız. Enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*