Aydın Organizesi Sanayiyle büyüyecek 

Aydın Organizesi
Aydın Organizesi

Aydın Organizesi sanayinin lokomotifi olan 7 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), son yıllarda büyük çaplı yatırımları bünyesinde toplamasıyla birlikte bazı OSB’lerde genişleme alanı çalışmaları başlatılması, yeni yatırımların Aydın’a gelmesinin önünü açtı.

Aydın Organizesi bin 423 hektar büyüklüğe ulaşırken, Nazilli, Çine ve Söke OSB’nin bu yıl başlayan genişletme çalışmalarında da nihai sona geliniyor. Başlatılan genişletme çalışmaları kapsamında,  Nazilli OSB’nin 126 hektar olan mevcut alanına 91 hektar, Çine OSB’ye 158 hektar, Söke OSB’yeyse ilave 64 hektar alan kazandırılmasıyla Aydın’a yeni yatırımların gelmesinin de önü açılacak.

Aydın’daki OSB’lerde kurulacak ve tarımsal hammaddeyi katma değere ve markaya dönüştürecek yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Tunay Çoban, yatırımcıları Aydın’daki OSB’lerde yatırım yapmaya davet etti. Organize Sanayi Bölgelerinin altyapı, teknik ve donatı alanlarıyla bütünleşmiş sanayi üretiminin toplu olarak yapıldığı alanlar olduğunu söyleyen Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Çoban, “Üretimin OSB’lerde yapılması işletmelere rekabet avantajı sağlamakta, bu işletmelere çeşitli destek ve teşvik mekanizmaları uygulandığından, OSB’lere talep her geçen gün artıyor.

Ülkemizde hazır 329 adet organize sanayi bölgesi kurulmuştur. İlimizde 7 adet OSB’nin büyüklüğü toplam bin 423 hektardır. İlimizdeki OSB’lerde 517 adet sanayi parseli oluşturulmuş olup, bunlardan 363’ü yatırımcıya tahsis edilmiş, 245 adedinde üretime geçilmiştir. Aydın Bölgesel Teşvik sisteminde 2. Bölgede yer almasına rağmen, OSB’lerde kurulan işletmeler 3. Bölge teşviklerinden yüksek teknoloji yatırımlar ise 5. Bölge desteklerinden faydalanmaktadır.

OSB’lerde binalar emlak vergisinden muaftır.

Aydın’ın coğrafi konumu, iklimi, hammadde ve limanlara yakınlık, ulaşım kolaylığı gibi nedenlerle yatırım için cazip illerden olduğunu söyleyen Tunay Çoban, “Yatırımcı için ilk aranılan yatırımı için uygun arsadır. Hedefimiz yatırımcı için uygun maliyette, altyapısı tamamlanmış arsa üretmektir. Bu hedef doğrultusunda 2019 yılında Nazilli, Çine ve Söke Organize Sanayi Bölgelerini genişletme çalışmalarına başladık. Nazilli OSB’nin 126 hektar olan mevcut alanına 91 hektar ilave ediyoruz. Aynı şekilde Çine OSB’ye 158 hektar, Söke OSB’ye 64 hektar genişletiyoruz. İlimizde üretilen hammaddenin, ilimizde son ürüne ve katma değere dönüşmesini arzu ediyoruz. Çine OSB ilimizin en önemli maden kaynağı olan feldspat ve kuarsın işlendiği üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. Ülkemizin önemli seramik işletmeleri Çine OSB’de yatırım yapmak istiyor” dedi.

Aydın’ın incir, zeytin ve kestane başta olmak üzere bir çok tarım ürününde önemli bir üretici konumunda olduğunun altını çizen Tunay Çoban, “Ancak, ilimizde üretilen bu ürünlerin önemli miktarı işlenmek için dışarıya gitmekte, İlimize yeteri kadar katma değer bırakmamaktadır. İlimizde organize sanayi bölgelerinde kurulacak, tarımsal hammaddeyi katma değere ve markaya dönüştürecek yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır.  Bu yatırımlar tamamlandığında istihdama önemli katkı sağlayacak, üretilen gayri safi milli hasıla ve ihracat artarak refah seviyesi yükselecektir. Bu yatırımlar için genişleyen OSB’lerimizde yatırıma davet ediyoruz. OSB’lerde yatırımcıların arsa tahsisinden itibaren bir yıl içerisinde yapı ruhsatını, yapı ruhsat tarihinden itibaren de iki yıl içerisinde yapısını tamamlayarak üretime geçmelerini bekliyoruz. Bu süreler yasal zorunlu süreler olup, bu sürede yatırımın tamamlamayanların arsa tahsisleri iptal edilmektedir.

OSB’lerde arsa tahsis edilen yatırımcıları da yatırımlarını yasal süre içerisinde tamamlamalarını istiyoruz” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*