Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ 100 Bin Sosyal Konut Kampanyası tanıtım törenine katıldı

Cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen TOKİ 100 Bin Sosyal Konut Kampanyası tanıtım törenine katıldı.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 Bin Sosyal Konut Kampanyası’na öncülük eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile finansmanına destek veren Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı tebrik ederek, 17 yıldır sürdürdükleri şehircilik hamlesine yeni bir altın halka daha eklediklerini söyledi.

TOKİ vasıtasıyla yüzde 90’ı sosyal konut vasfında 857 bin konut, 24 bin derslik, 40 bin yatak kapasiteli hastane, bine yakın ticari işyeri, kamu kurumu hizmet binası, stadyum, çok sayıda sosyal ve kültürel tesis inşa ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ tarafından 96 Millet Bahçesi’nin inşasının devam ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın ilk aylarında 250 bin sosyal konut kampanyası çerçevesinde başlatılan ilk 50 binlik konut projesine vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini, bunun üzerine hem sayıyı artırmaya hem de kampanyayı sürekli hâle getirmeye karar verdiklerini açıkladı.

“100 BİN DAR GELİRLİ AİLENİN, KİRA ÖDER GİBİ KONUT SAHİBİ OLABİLMELERİNİ TEMİN EDECEĞİZ”

Bugün de 2020 programı kapsamında, 81 vilayette 100 bin sosyal konutun daha inşa sürecini başlattıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşı itibariyle temeli atılacak konutların 1-1,5 yıl içinde tamamlanarak hak sahiplerine teslimini öngördüklerini ifade etti.

Vatandaşlara, yüzde 10 peşinatın ardından, kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânı sağlayacaklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylelikle 100 bin dar gelirli ailenin, kira öder gibi konut sahibi olabilmelerini temin edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedelinin yaklaşık 17 milyar 300 milyon lirayı bulduğunu ifade ederek, bu kampanyanın sadece ekonomik değil, kültürel bakımdan da önemli olduğunu, bu konut projelerinin geleneksel mahalle kültürünü yaşatacak şekilde tasarlanacağını kaydetti.

Yapılacak konutların bölgesel ve iklim şartlarına uygun mimari ve yapı özelliklerine sahip olacağına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her bölge için ayrı mimari projeler hazırlandığını, yapılarda iklim ve bölge şartlarına uygun malzemeler kullanılacağını belirtti.

“ÇARPIK KENTLEŞME ŞEHİRLERİMİZİN SADECE YAPISINI VE ESTETİĞİNİ DEĞİL, SOSYAL DOKUSUNU DA TAHRİP ETTİ”

Türkiye’deki ekonomik ve sosyal krizlerin, şehirleşmeyi de olumsuz etkilediğini, çarpık kentleşmeye neden olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Çeşitli nedenlerle kırsaldan göç eden vatandaşlarımız, genellikle denetimsizlik neticesinde şehirlerin etrafına, ‘gecekondu’ dediğimiz sağlıksız yerleşim yerleri kurmuşlardır. Popülist siyasetçilerin, özellikle seçim dönemlerinde göz yummasıyla, maalesef bu gecekonduların sayısı zamanla daha da artmıştır. Bir de buna on yıllar boyunca yoksulluğu çoğaltan, gelir adaletsizliğini derinleştiren, istikrarsızlık ve güvensizliği arttıran politikalar eklenince, sorun içinden çıkılmaz hâle gelmiştir. 1984’den itibaren ortaya çıkan bölücü terörle, çarpık kentleşme sadece belli şehirlerimizin sorunu olmaktan çıkıp diğer bölgelerimize de yayıldı. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşmanın şehirlerimizin sadece yapısını, estetiğini, kültürünü değil, sosyal dokusunu da tahrip ettiğini gördük. Suç oranlarının artmasından uyuşturucu kullanımına, güvenlikten çeşitli sosyal problemlere kadar birçok sıkıntıyla yüzleşmek zorunda kaldık.”

“BİZİM MİLLETİMİZ EN İYİSİNE, EN GÜZELİNE LAYIKTIR İNANCIYLA TEK TEK SORUNLARIN ÜZERİNE GİTTİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda gerçekten korkunç bir manzara ile karşı karşıya kaldığını, çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorununun İstanbul’da had safhada olduğunu hatırlatarak, “Ülkemize ve İstanbul’umuza yakışmayan bu tablo karşısında, başkaları gibi siyasi popülizme tevessül etmedik. Bizim milletimiz en iyisine, en sağlamına, en güzeline, en konforlusuna layıktır inancıyla tek tek sorunların üzerine gittik. Bir milyona yakın TOKİ vasıtasıyla yaptığımız konutlar bunun adımlarıydı” diye konuştu.

Çarpık kentleşme sorununa çözüm bulmak için çalıştıklarını, gecekonduları şehirle, gecekondu sakinlerini de devletle kucaklaştırmanın mücadelesini verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da KİPTAŞ ile başlattıkları toplu konut hamlesini tüm Türkiye’ye yaygınlaştırma fırsatı bulduğunu, TOKİ projeleri sayesinde birçok yerleşim yerinin çevre düzenlemeleri ve sosyal donatılarıyla modern yerleşim yerlerine kavuştuğunu kaydetti.

TOKİ’nin projeleriyle şehirlerin çehresinin değiştiğini, gelişmeye başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilhassa İstanbul, Ankara, Diyarbakır gibi büyük kentlerdeki gecekondu sorununun büyük oranda çözüme kavuşturulduğunu vurguladı.

Diyarbakır’da terör örgütünce tahrip edilen, tüneller açılarak bombalar yerleştirilen binaların hepsini yıkarak, TOKİ aracılığıyla o bölgede yaşayan vatandaşların insanca yaşama imkânı bulduğu konutlar inşa ettiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu yaparken orada Kürtler, filanca yerde Türkler yaşıyor demedik, buralarda benim vatandaşım yaşıyor dedik” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlattıkları kentsel dönüşüm hamlesinin birileri tarafından sürekli engellendiğine değinerek, “Özellikle CHP ve güdümünde hareket eden kimi meslek odaları projelerimizi sabote etmek için olağanüstü çaba harcadılar. Kimi zaman medya aracılığıyla, kimi zaman mahkemeler yoluyla, bunlar fayda etmeyince da sokaklar kışkırtılarak mega projelerimiz durdurulmaya, akim bırakılmaya çalışıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte de vatanperver, milliyetperver bütün devlet adamlarının karşılarına hep başını CHP’nin çektiği zihniyetin dikildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve İstanbul Havalimanı gibi dev eserlere de CHP’nin karşı çıktığını, ancak tüm engellemelere rağmen bu eserlerin tamamlandığını anlattı.

“Millete faydası dokunacak tüm eserler daha fikir aşamasında CHP zihniyeti tarafından çeşitli bahanelerle öldürülmeye çalışılmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arifiye’deki Tank Palet Fabrikası’nın işletme hakkının devrinin, daha önce de Kocaeli’ndeki SEKA fabrikasında yapılan işlemlerin aynı şekilde CHP tarafından yanlış şekilde kamuoyuna aksettirildiğini söyledi.

İstanbul Havalimanı’nın durdurulmak istendiğini, bunun için Gezi olayları dâhil her türlü provokasyonun denendiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Almanlar Berlin’de havalimanı yapmak için 17 yıldır çalışıyorlar, 17 yıldır Berlin havalimanını bitiremediler. Şimdi Almanlar Alman Hükûmetine diyorlar ki; ‘Türk müteahhitlere verin, gelsinler bu havalimanını bitirsinler. Berlin Havalimanı’ndan daha büyüğünü yaptılar’ diyorlar. Evet, şu anda dünyanın ilk üçü içerisinde İstanbul Havalimanımız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Projesi’nin de hızla devam ettiğini, Taksim’deki merkezin bir opera binası olarak hizmet vereceğini vurguladı.

“YAKIN ZAMANDA İHALESİNİ YAPARAK, KANAL İSTANBUL’A BAŞLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin şehir hastanelerine, kamuda başörtüsü düzenlemesine, meslek liselerinde katsayı zulmünün kaldırılmasına, 4+4+4 ile eğitimin özgürleşmesine, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile demokrasinin güçlenmesine, terör örgütleri PKK ve FETÖ ile mücadeleye kadar birçok konuda engel çıkardığını anlatarak, tüm engellemelere rağmen çalışmaya devam ettiklerini, Türkiye’yi savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtardıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi Kanal İstanbul’a da karşı çıktılar. Çıkmış belediye başkanları diyor ki; ‘Kanal İstanbul buraya uymaz’. Ya sen otur işine bak nasıl uyduğunu göreceksin. Bütün bunların çalışmalarını biz gayet iyi yaptık. Üniversiteleri çalıştırdık, kendi ekiplerimizi çalıştırdık ve inşallah en yakın zamanda ihalesini de yapmak suretiyle Kanal İstanbul’a da başlayacağız. Kanal İstanbul nedir biliyor musunuz? Boğazı çok ciddi bir felaketten koruma projesidir. Hatırlayın, daha önce bir Independenta olayı olmuştu Selimiye önünde ve aklımda kaldığı kadarıyla yedi ay o Romen tankeri orada yanmıştı. Ve zaman yalılara bindiren gemiler bunları da hatırlayın. Fakat şimdi burası yapıldığında bu işin sadece çevrecilik yönünden inşallah kurtuluşu değil, bunun yanında çok daha bir siyasi boyutu olacak ki, bunu şimdi kullanmıyorum vakti saati geldiğinde onu da kullanırız. O siyasi boyutuyla da inşallah bu Kanal İstanbul dünyada çok ciddi bir sükse yapacak.”

Kanal İstanbul’a karşı “istemezük” tavrının amacının Türkiye’yi büyütecek, stratejik bakımdan elini güçlendirecek bu projenin rafa kaldırılması olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün olduğu gibi bugün de CHP’nin takoz siyasetine boyun eğmeyiz. CHP’nin kendi çapsızlığının, vizyonsuzluğunun bedelini milletimizin ve ülkemizin ödemesine kesinlikle rıza göstermeyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her açıdan güvenli evleri, ekonomik gücü yerinde insanlarımız yanında 82 milyonun her bir ferdi içinde hayata geçirmekte kararlıyız. Vatandaşlarımızı aileleriyle huzur içinde mahalle kültürünü teneffüs ederek, insanlık onuruna uygun bir ortamda yaşayabilecekleri konutlara kavuşturmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması öncesinde Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında, 100 bin sosyal konut yapımına ilişkin protokol imzalandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*