Üçyol – Buca Metrosu için 80 milyon avroluk imza atıldı

Üçyol Buca metro
Üçyol Buca metro

İzmir’in en büyük yatırım projesinde ilk imzalar atıldı

Üçyol – Buca Metro Projesi’nin başlangıç finansmanı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası arasında sözleşme imzalandı.

İzmir tarihinin en büyük yatırımının finansmanı için ilk büyük adım atıldı. Üçyol ile Buca’yı birbirine bağlayacak 13,3 kilometrelik metro projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bugün 80 milyon avro tutarında finansman yetkilendirme sözleşmesi imzaladı. Bu yetkilendirme sözleşmesiyle birlikte EBRD’nin uluslararası satın alma politikaları ve kurallarına tabi olarak ihale çalışmalarına hemen başlanabilecek. Proje kapsamında 2020’de ihaleye çıkılarak temelin atılması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’ndaki imza töreninde bir konuşma yapan Başkan Tunç Soyer, “İzmir’in tarihindeki en büyük yatırım için ilk imzayı atıyoruz. Vatandaşlarımızın hızlı, modern, güvenli ve çevreci bir ulaşıma daha kolay erişmelerini hedefliyoruz. Üçyol – Buca metro projemiz, İzmir’in nüfus yoğunluğu çok olan bir bölgesinde daha trafik sorununu kökten çözecek ve herkese rahat bir nefes aldıracak” dedi.

“Hazine garantisiz ve teminatsız kredi almayı başardık”
Uluslararası işbirliğinin karşılıklı güvenle sağlanabildiğine dikkat çeken Tunç Soyer, “Finansman sağlayan kuruluşlar kredi verecekleri kuruluşları titizlikle denetleyip önemli mali analizlerden geçiriyor. Bu testlerin sonucunda uluslararası finansman kuruluşları, kalkınma bankaları belediyemizin geleceğine ancak güvenle baktığı taktirde finansman sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu mali ortamda, Hazine garantisiz ve teminatsız kredi almayı başarmıştır. Belediyemizin kredibilitesinin yüksek olduğunu böylesine önemli ve büyük projelere finansman desteği alarak bir kez daha göstermiş olduk” şeklinde konuştu.

Amaç sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek
EBRD Türkiye Başkan Vekili Şule Kılıç ise EBRD’nin, İzmir Belediyesi’nin uzun süreli ve güçlü ortaklarından olduğunu söyleyerek, “İzmir Belediyesi’nin İzmir halkı için daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için gösterdiği çabayı her zaman takdir ediyoruz. Bugün Üçyol – Buca Metro Projesi’nin kredi yetkilendirme mektubunu imzalarken aynı anda Yeşil Şehirler Eylem Planı açılış ve bilgilendirme toplantısını da yapıyoruz. Yeşil Şehirler Programı ile EBRD, şehirler ve sakinleri için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi amaçlamaktadır. Program çerçevesinde İzmir’i daha yeşil bir şehir haline getirmesi planlanan bir eylem planı hazırlanacaktır. Yeşil Şehir Eylem Planı, iklim değişikliği ile mücadele konusunda İzmir’in stratejik hedeflerini ortaya çıkaracak ve bir dizi kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi öngörülen eylem ve yatırımları belirleyecektir” dedi.

12 yıllık vade
Toplantıda kredinin detayları hakkında da bilgi verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı 80 milyon avroluk kredi, 4 yıl anapara geri ödemesiz toplam 12 yıla uzanan vade yapısına sahip. Projenin geri kalan finansmanı için uluslararası kalkınma bankaları ve finansman kuruluşlarıyla görüşmeler sürdürülüyor.

Proje, 2019 Yılı Yatırım Programı Revizyon Cetveli’nde
Üçyol ve Buca Metro Projesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2019 Yılı Yatırım Programı Revizyon Cetveline dahil edilmişti. Projenin finansman ihtiyacı için Hazine garantisi olmaksızın 6 milyar 165 milyon 852 bin TL tutarında dış finansman sağlanması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı uygunluk vermişti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*