Türkiye’nin Ay Yolculuğu Hedefinde En Büyük Destek 3D Yazıcıdan Çıkacak

Ay Yolculuğu
Ay Yolculuğu

Yerli ve milli 3D Yazıcı üreticisi Zaxe’nin Genel Müdürü Emre Akıncı, Türkiye’nin 2023’e kadar Ay Yolculuğu planlayan Milli Uzay Programı’ndaki en büyük destekçinin 3D yazıcılar olacağını söyledi. 3D yazıcıların eskiden roketlerin kritik parçalarını ürettiğini anlatan Akıncı;

“Şimdi Ay Yolculuğunu uzayda 3D yazıcı ile gerekli roket ve istasyon yedek parçası imal ediliyor. Ay ve Mars yüzeyi için binaların inşası 3D yazıcı ile deneniyor. Astronotların yiyecekleri de 3D yazıcı ile basılıyor” dedi. Akıncı, Zaxe olarak Türkiye’nin Ay Yolculuğunu yerli mühendislerin çalışmalarıyla yer almaktan mutluluk duyacaklarını da söyledi.

Türkiye’nin 2023 yılına kadar Ay Yolculuğu planladığı Milli Uzay Programı’nın ilanı hem ülke hem de yurt dışında büyük ilgi görürken, ay yolculuğu ve uzay çalışmalarının temelinde ise 3D yazıcılar bulunuyor.

3D Yazıcı Sadece Eğitim ve Hobi Amaçlı Değil

Türkiye’nin yerli ve milli sermaye ile üretilen, Türk mühendislerin yazılımını kullanan Zaxe 3D Yazıcı da bu çalışmada kilit rolü üstlenecek. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, bugün Türkiye’nin Ay’a temas projesi, yine ABD’li ve Çin’li şirketlerin Ay ile Mars’ta koloni kurma fikirlerinin temelinde 3D yazıcılar olduğunu belirtti. Akıncı, şu bilgileri verdi:

“Uzay çalışmaları, her zaman en yüksek teknolojinin kullanıldığı daha sonra da bu ortaya çıkan fikirlerin bir şekilde ekonomiye dahil edilerek, ekosistemin büyütüldüğü alan olmuştur. Uzay çalışmalarında bugün Türkiye’nin de ‘Ben güçlü şekilde varım’ demesiyle beraber yerli 3D yazıcı olan Zaxe’nin de önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Şu an yüzlerce sanayi kuruluşunda ürünlerimiz kullanılıyor. Yine 600’ü aşkın ilk, orta ve lise ile üniversitede bizim 3D yazıcımızla öğrenciler eğitim alıyorlar. Aynı zamanda 3D yazıcının kişinin yaratıcılığına yaptığı katkıyı gören ebeveynler çocuklarına 3D yazıcı alırken, evde hobi ile hem otomobil, motosiklet hem de ev aletlerinin yedek parçalarının üretimi için yine bizim yazıcılarımız faaliyetlerini sürdürüyor. Bu denli geniş bir kullanım alanına yayılmış olan 3D yazıcıların, uzay yarışında ise kullanılmaması mümkün değildi.”

Uzayda Obje Basılıyor

3D yazıcıların uzay alanında kullanımının 2014 yılına uzandığını anlatan Emre Akıncı, “Bu tarihte Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ilk kez 3D yazıcı ile bir obje üretildi. Bu Neil Armstrong’un Ay’a ayak basması kadar önemli bir olaydı. Çünkü uzay boşluğundaki istasyonda ilk kez 3D yazıcı ile bir üretim gerçekleştirilerek, bir devrime de imza atılmış oldu. Yine NASA aynı yıl, uzay istasyonunda 3D yazıcı ile lokma anahtarı bastı. Ardından SpaceX ile NASA gibi şirket ve kurumlar, 3D yazıcıları kullanarak Mars ile Ay’da binalar, istasyonlar inşa ederek burayı yaşanabilir alanlara dönüştürmeyi tasarladılar. Bu amaçla da 3D yazıcıların kullanım alanı genişledi” dedi.

Çin Denemeleri Başlattı

2014 yılına dek, 3D yazıcılarla uzaya insan ve malzeme götüren roketlerin milimetrenin binde biri oranında hassasiyet içeren kritik plastik, metal ve kauçuk parçalarının 3D yazıcılarla basıldığını, ama 3D yazıcıların Dünya yüzeyi dışında gidilecek Ay ve Mars’ta da kullanılmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını anlatan Akıncı;

“Bu da sektörümüzün önemini bir kez daha ortaya koydu” dedi. Son olarak Mayıs 2020’de Çin’in uzayda kurmayı planladığı üs için inşaatı 3D yazıcı ile yapma konusunda tatbikat gerçekleştirdiğini anlatan Emre Akıncı “Çin geçen yıl uzayda 3 gün kalan aracında, yine Ay ya da Mars yüzeyinde kurulacak binaları inşa edecek 3D yazıcıyı denediğini duyurdu. Önümüzdeki yıl uzayda kuracağı yeni üssün merkezi de Çin tarafından 3D yazıcı ile yapılmak isteniyor. Bu amaçla, uzayda 3D yazıcıyı kullanarak farklı malzemelerden üretimleri deneyimlediler” diye konuştu.

Astronotların Yemeği Bizden

Uzay çalışmalarında 3D yazıcıların sadece inşa faaliyetiyle kullanılmadığını anlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı;

“2019 yılında uzayda, inek hücreleri kullanılarak astronotların beslenmesi için et üretimi yapıldı. Bu da uzayda 3D yazıcının beslenme amacıyla kullanılması noktasında bir devrim niteliği taşıyordu. Önümüzdeki zamanda, bu teknolojinin de insanlığa daha fazla hizmet etmesi bekleniyor. İsrailli firmaların bu yönde çalışmaları hız kazanmış durumda. Başarının yükselmesiyle beraber, 3D yazıcıların etkinliği de aynı oranda artacaktır. Zaxe olarak, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nda yer almaktan ve bu hedefte üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmekten de büyük mutluluk duyacağız”.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*