Kripto Varlıklarda Coğrafya Kader midir?

Kripto
Kripto

Kripto varlıklar tüm ülkelerin gündeminde yer alıyor. Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan bu varlıklarla ilgili olarak, ülkelerin bakış açıları da coğrafi konumlarına göre farklılıklar gösteriyor. Türkiye’de 5 milyonun üzerinde kripto varlık sahibi, ülkede düzenlemelerin ne şekilde hayata geçeceğini merakla bekliyor.

Florida’da düzenlenen Bitcoin 2021 Konferansı, ülkelerin kripto varlıklara bakış açısındaki farklılıkları ortaya koydu. Konferansta, Orta Amerika’daki El Salvador’un Bitcoin’i ulusal para olarak kabul edecek ilk ülke olmaya hazırlandığı, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele tarafından açıklandı. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, yaptığı açıklamada ülkenin blokzinciri teknolojilerini kullanarak modern finansal altyapılar oluşturacağını ifade etti. Bitcoin, El Salvador’un resmi para birimi olan ABD doları ile birlikte kullanılacak. El Salvador Başkanı, Bitcoin’in yurtdışında yaşayan Salvadorluların memleketlerine ödeme göndermesini kolaylaştırdığı için böyle bir karar aldıklarını söylüyor.

Statista tarafından yapılan araştırmaya göre, 74 ülke arasında en yoğun kripto para kullanımı Nijerya’da gerçekleşiyor. Sebebi El Salvador’da yaşananlarla benzerlik taşıyor. Afrika’nın en büyük ekonomisine sahip Nijerya’da sınır ötesi para göndermenin yüksek maliyeti, çoğunluğu denizaşırı coğrafyalarda çalışmak zorunda olan ülke insanını kripto para borsalarına yönlendiriyor.

Statista araştırmasına göre, Nijeryalıların üçte biri bu zorluğu yaşıyor. Araştırma ikinci ve üçüncü sırada en yüksek kripto para kullanımı oranlarının ise yine aynı sebeplerin geçerli olduğu Vietnam ve Filipinler olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye 4. sırada

Statista’nın ülkelerdeki kripto varlık kullanımının yaygınlığı ile ilgili araştırmasında Türkiye ise 4. sırada yer alıyor. Türkiye’nin kripto varlık konusuna bakışı ile ilgili olarak Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz değerlendirmeler yaptı. Dengiz, Türkiye’de kripto para kullanımının yaygın olmasının önemli nedenlerinden birinin ülkeler arasında ödeme göndermenin maliyetleri olduğunu belirtiyor. Birçok Türk vatandaşın yabancı ülkelerde çalıştığına dikkat çeken Dengiz, bu kişilerin kendi ülkelerine ödeme gönderebilmeleri için kripto para borsalarını kullandığına dikkat çekiyor.

“Ülkelerin kripto para birimlerindeki gelişmeleri yakından takip ederek, düzenleme konularında kendi özel durumlarına uygun yaklaşımları geliştiriyorlar” diyen Dengiz; bu uygulamalardan örnekleri de şu şekilde veriyor: “Finlandiya kripto varlıkları finansal hizmet olarak sınıflandırarak, katma değer vergisinden muaf tutarken, Bulgaristan mevcut vergi kanunlarını kripto varlıklara göre güncellemiş durumda. Almanya, kripto varlıkları yasal olarak kabul etmekte ancak yetkili kuruluşların görev alanlarına bağlı olarak farklı kullanıcı gruplarının farklı ticari ilişkileri için farklı şekilde vergilendiriyor.

Coğrafya belirleyici oluyor

Kendi kripto para birimini oluşturma yolunda çalışmalar yapan Türkiye’nin ne gibi düzenlemeleri hayata geçireceği yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Bu konuyla ilgili olarak da değerlendirmeler yapan Dengiz; Türkiye’de ödeme ve elektronik para hizmetlerine bir mevzuat alt yapısı oluşturulurken coğrafi ve sosyal niteliklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor.

“Bugüne kadar AB ile paralel düzenlemeler içerisinde ilerledik” diyen Dengiz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kripto paraların yasal bir zemine oturması ve düzenlenmesi konusunda çalışmaların piyasalardaki büyümeyi desteklemesi gerekiyor. Söz konusu çalışmaların yatırımcının güvenini artırma yönünde olumlu katkılar sağlaması gerekiyor. Bu nedenle düzenlemeleri hayata geçirmeden önce, ülke dinamiklerinin gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Dünyadaki bu konuda yaşanan gelişmeler incelendiğinde bu konuya bakışımızın doğru olduğu teyit ediliyor.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*