Yabancılara konut satışı yılın ilk yarısında 20 bine ulaştı.

Yabancılara konut
Yabancılara konut

GYODER, “GYODER Gösterge – Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2019-2. Çeyrek Raporu”nu yayınladı.Buna göre, kredi faizlerindeki düşüşün gayrimenkul satışlarını artıracağı ifade edildi.

Yayınlanan raporda, yılın ilk yarısında gayrimenkul sektörü ile ilgili, “2019 yılı ikinci çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %27’lik bir düşüş göstererek 249 bin 363 adet seviyesinde kapandı. 2019 yılı ilk 6 aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %22’lik bir düşüşle 505 bin 796 adet oldu.” şeklinde açıklandı.

İpotekli satışlar etkili oldu

Yılın ilk yarısında, önceki yılın aynı dönemine göre ilk el satışlarda %38,6, ikinci el satışlarda ise %17 düşüş görüldü. İpotekli konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yaklaşık %60,2’lik bir düşüş gerçekleşirken, taleplerde yaşanan daralmada ipotekli satışların etkili olduğu görüldü.

İpotekli satışların dışında diğer satışlarda ise ikinci çeyrekte %10,9 aşağı yönlü hareket izlendi. Taleplerde yaşanan daralmaların konut fiyatlarındaki etkisi de görülmeye devam etti. Konut fiyat endeks artışında yılın ilk çeyreğinde de görülen ivme kaybı 2019 yılı ikinci çeyreğinde de görüldü. Mart ayı itibarıyla %3,45 olan Merkez Bankası konut fiyat endeksi yıllık artışı Mayıs ayında %1,57’ye kadar geriledi.

Yabancıya konut satışı  %68,9 arttı

Rapora göre, yabancılara yapılan konut satışları 2019 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre  %68,9’luk artış ile 19.952’ye yükseldi.

2019 yılı ikinci çeyrek bazında ise geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %58,5’lik büyüme gerçekleşti. Toplam satışlar içinde yabancılara satışın aldığı pay ise ikinci çeyrekte %4,1 seviyesinde gerçekleşti.

İkinci çeyrekte yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırada 544,3 pay ile İstanbul, ikinci sırada %21,2 pay ile Antalya yer aldı. Aynı dönemde konut satışlarında Türkiye’yi tercih eden ilk üç ülke ise sırasıyla Irak, İran, Rusya oldu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*