Konut kredisi faiz oranı ne kadar? Kredi faizleri ne zaman düşecek?.

x ziraat bankasi halkbank vakifbank konut kredisi faiz orani ne kadar kredi faizleri ne zaman dusecek
x ziraat bankasi halkbank vakifbank konut kredisi faiz orani ne kadar kredi faizleri ne zaman dusecek

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’e çekti

Temmuz ayında politika faizi yüzde 24’ken, konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi faizleri yüzde 2 seviyelerindeydi. 0,99 faiz kampanyası öncesi en düşük konut kredisi faizi yine kamu bankalarında 1,59’du. Vatandaşlar faizlerin düşmesiyle minimum 100 bin TL faiz karı sağlamış oldu.

İhtiyaç ve taşıt kredisi faizlerinin daha da gerileyeceği görüşünde birleşiyor. Özel bankaların oranı yüzde 1’in altına çekebileceği belirtilirken, kamu bankalarının 0,99 olarak uyguladığı konut kredisi faiz oranını daha da düşürerek 0,89 – 0,90 bandına geriletebileceği belirtiliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmada bir kez daha faiz vurgusu yaptı. Erdoğan, “Faiz düştükçe enflasyon düşüyor” dedi. Merkez Bankası’nın son faiz toplantısında yüzde 2 seviyesinde bir faiz indirimine gidebileceği belirtiliyor. Merkez Bankası’nın 2,25 puan indirim gerçekleştirerek yılı 11,75 faiz ile tamamlayabileceği de belirtiliyor.

Konut kredisi faiz oranlarının daha da düşmesi bekleniyor.

Merkez Bankası’nın politika faizini 3 ayda 10 puan gerileterek yüzde 14’e çekmesinin ardından bankalardan birçok faiz indirim haberi geldi. Ancak kamu bankaları beklendiği gibi 0,99 oranı düşürmedi. Kamu bankalarında konut kredisi faiz oranlarının 0,90 seviyesine çekilebileceği belirtiliyordu. İhtiyaç kredisinde birçok hamle gerçekleşirken, TEB ve İNG Bank konut kredisinde de indirime gitti. Katılım bankaları Türkiye Finans, Albaraka Türk, Kuveyt Türk de kar oranlarını düşürdü. Ancak konut alacakların gözü kulağı kamu bankalarından gelecek haberde. Merkez Bankası’nın son toplantısında faizi 11,75’e çekebileceği belirtiliyor.

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan sistem değişince (Başkanlık sistemine geçince) Merkez Bankası başkanını görevden alma yetkisini de aldıklarını belirterek “Böylece önceki Merkez Bankası Başkanını görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu” dedi. Başkan Erdoğan konuya dair şunları söyledi:

“Yeni arkadaşımızla yola devam ettik ve dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz, çünkü faiz bir ülkenin kalkınmasında en büyük zulümdür. Yatırımları durdurur, istihdamı durdurur, üretimi durdurur, rekabet gücünüzü ortadan kaldırır ve büyümenizi engeller. Bu adımlar atılınca hava değişti ve bakın enflasyonda tek haneye düştük. Döviz kurunu da nispeten stabil hale getirdik.”

Merkez Bankası 2019 yılının son Para Politikaları Kurulu toplantısını 12 Aralık’ta gerçekleştirecek. Toplantıda faiz indiriminin yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu zamana kadar beklenti 1 – 1,5 puan bandındaydı.

Enflasyonun tek haneye düşmesi, kurun dengelenmesi, yatırımın artması, konut ve araç satışının patlaması Merkez Bankası’nın faiz indiriminde elini rahatlattı. Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 14’ten 12’ye hatta 11,75’e çekebileceği belirtiliyor. Yılın son hamlesini gerçekleştirecek Merkez Bankası’nın 11,75 oranı uygulayarak yüzde 12’nin altında yılı tamamlayabileceği belirtiliyor.

MERKEZ’İN KARARI FAİZİ DÜŞÜRECEK

Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi 11,75 seviyesine çekerse kamu bankaları ve özel bankaların eli güçlenecek. Özel bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekebileceği belirtiliyor. Kamu bankalarının da oranı 0,99’dan aşağı düşürebileceği aktarılıyor.

KREDİLERDE YAPILANDIRMA OLACAK MI?

Vatandaşların kredilerle ilgili en çok merak ettiği soru yapılandırmanın yapılıp yapılmayacağı. Yüksek faizlerden kredi çeken vatandaşlar, uygun faiz oranları ile kredilerini güncellemek istiyor. Ancak bankalar kredileri yeni konut alımlarında uyguluyor. Vatandaşların talebinin bankalarca karşılanması beklenirken, konuyla ilgili şu an için atılmış bir adım yok. Yapılandırma kararı bankalarca duyurulduğunda bültenlerimizde sizlere bilgi vereceğiz.

İNGBANK’TAN BİR FAİZ İNDİRİMİ DAHA!

İNG Bank, konut kredisi alımlarında 1,09 oranında faiz uyguluyordu. İNG Bank son dakika kararıyla faizi 1,04’e çekti. 10 yıl vadede çekilecek konut kredileri 1,04’ten çekilebilecek. İşte İNG Bank’ın kredi faiz oranları…

Konut kredisi faizi: 1,04

İhtiyaç kredisi faizi: 1.09

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,21

TÜRKİYE FİNANS DA KAR ORANINI DÜŞÜRDÜ

Katılım bankaları arasında yer alan Türkiye Finans da konut kredisi kar oranını düşürdü. 1,08’den işlem yapan banka, 1,02 oranına kadar geriledi.

KONUT KREDİSİ: 1,02

TAŞIT KREDİSİ: 1,06

İHTİYAÇ KREDİSİ: 1,18

ALBARAKA KREDİ KAR ORANLARI

Konut kredisi : 1,09

İhtiyaç kredisi : 1.21

Taşıt kredisi: 1,13

KUVEYT TÜRK KREDİ KAR ORANLARI

Konut kredisi : 1,07

İhtiyaç kredisi : 1.27

Sıfır araç satışında kredi : 1,09

ZİRAAT BANKASI KREDİ FAİZ ORANI NE KADAR?

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.25

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,19

VAKIFBANK KREDİ FAİZ ORANI NE KADAR?

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.25

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,17

HALKBANK KREDİ FAİZ ORANI NE KADAR?

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.25

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,19

GARANTİ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.39

Taşıt redi faiz oranı: 1,29

YAPIKREDİ KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.34

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,49

AKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.27

Kredi faiz oranı: 1,23

TÜRKİYE İŞ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,17

İhtiyaç kredisi faizi: 1.26

Taşıt Kredisi: 1.19

YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

Kredi Yeniden Yapılandırma (Refinansman) ödemekte olduğunuz konut kredisinin kapatılması ve size şu andaki faiz oranlarıyla yeni bir kredi tahsis edilmesi anlamına geliyor. Daha önce yüksek faizle konut kredisi kullandıysanız, kredinizi yeniden yapılandırarak günümüzün düşük faizlerinden yararlanılabiliyor. Taksitler azaltabiliyor.

Krediyi yeniden yapılandırmak her zaman avantajlı olmuyor; avantajlı olması için faiz indiriminden elde ettiğiniz karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekiyor.

Kredinizi yeniden yapılandırmanın sizin için avantajlı olup olmadığını Refinansman Hesap Makinesini kullanarak görebiliyor, yeniden yapılandırma ürünü sunan bankaları karşılaştırmasını yapabiliyorsunuz.

Bu hesaplama aracı kullanıcılar için Refinansman (Kredinizin Yeniden Yapılandırılması) üzerine karar verme sürecini kolaylaştırmak üzere hazırlanıyor ve iki ana kısımdan oluşuyor.

1)Mevcut Kredinizin Bilgileri

2)Yeni Kredinizin Bilgileri (Refinansman Krediniz)

Yapılması gereken her iki kredinin bilgilerini ilgili kutucuklara girerek hesapla butonuna basmak yeterli oluyor. Bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz zaman sistem otomatik olarak gerekli hesaplamaları yaparak size bir sonuç tablosu oluşturuyor. Bu tablo sayesinde refinansman yapmanın sizin için ne kadar fayda veya zarara neden olacağını açık bir şekilde görebiliyorsunuz.

KONUT KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Konut kredisi kullanmak isteyen bir birey 3 tane belgeyi hazırlayarak bankaya başvuruda bulunması gerekiyor. Bu belgeler; nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Geliri olan her birey konut kredisi kullanabiliyor. Ancak kişinin daha önceden sorunlu kredisi varsa ve bankalar tarafından verilen kredi skorlaması kötüyse kredi kullanamaz.

Yapılan başvuru sonrasında, banka ilgili kişinin kredi skorlamasına ve önceden sorunlu kredisi olup olmamasına dikkat ederek, kredinin verilip verilmeyeceğine karar veriyor. Ancak ev kredisi almanın bazı şartları bulunuyor;

  • Ev kredisi alma şartları, kişiye ve alınacak konuta göre değişkenlik gösteriyor. Ev kredisi alacak tüketicide aranan özellikler; aylık gelir gider durumu, maaş ve maaş dışı gelir belgeleri, geçmiş dönem ödeme bilgileri (kredi skorlaması)

  • Konutta aranan özellikler; İnşaat ruhsatı, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi tapulardan en az birinin olması gerekiyor. Alınacak ev inşaat halinde ise, banka kendi anlaşmalı olduğu inşaat projelerinden kredi vermeye yönlendiriyor.

  • Bankalar, ev kredisi istenen ev ve isteyen kişi ile kriterlerini karşılaştırıyor. Olumsuz bir durum söz konusu olmadıkça başvurunuz onaylanır ve konut kredisi için gerekli belgeler isteniyor.

Ev kredisi verilmeden önce bankalar ev ile ilgili ekspertiz raporu istiyor. Ekspertiz Sermaye Piyasası Kurulu lisansına sahip gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından gönderiliyor. Bu ekspertiz konutun acil satış değeri ile gerçek değerine bakıyor. Bunu belirledikten sonra bankaya bir rapor veriyor. Böylece konut kredisi verilmeden önce konut için ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor.

Kredinin onaylanması halinde, ekspertiz raporunu ve kişinin gelir seviyesini göz önünde bulundurarak, konut kredisi miktarı belirleniyor. Talep edilen ev kredisi alınmış oluyor.

Turizm

Ucuz Sağlık Turizminin Cenneti – Türkiye

Türkiye’de saç, estetik, genel cerrahi ve diş gibi alanlarda en ucuz hizmeti mümkündür. Yazımızda sağlık turizminde nasıl lider ülke olduğumuzu anlatıyoruz. Türkiye’de Sağlık: Medikal Turizm […]

PWA'lar ve Yerel Uygulamalar: Ne Seçilmeli
Tanıtım Yazıları

PWA’lar ve Yerel Uygulamalar: Ne Seçilmeli

Yerel Uygulamalar veya PWA’lar: Hangisi Daha İyi? Günümüzde mobil cihazları neredeyse her şey için kullanıyoruz: hatta 7Slots‘da klasik slot oynamak için bile kullanıyoruz. Ancak “PWA” […]

Tanıtım Yazıları

Raylı spot lineer armatürler

Raylı spot günümüz modern aydınlatmasında en önemli ışıklardan biridir. Hareket edebilme yeteneği, çeşitli ışıklar ve kolay kurulum, mimarların ve tasarımcıların bu lambayı çeşitli ofis, konut […]

POPÜLER LİNEER AYDINLATMA UYGULAMALARI
YAŞAM

Popüler Lineer Aydınlatma Uygulamaları

Lineer armatür, günümüzde dekoratörler arasında çok popüler olan ve iç tasarımcılar, mimarlar vb. arasında pek çok hayran bulan en yeni aydınlatma türlerinden biridir. Lineer aydınlatma, […]

hisse senedi nedir
Ekonomi

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Borsada yatırım yapmak için en yaygın şekilde kullanılan yatırım enstrümanlarının başında hisse senedi geliyor. Oldukça kıymetli bir finansal varlık olan hisse senetleri borsa yatırım dünyasına […]

sigortam.net
GENEL

Konut Sigortası Poliçesi Nasıl Hazırlanır?

Ev sahipleri ya da kiracılar tarafından yaptırılabilen konut sigortası; hırsızlık, deprem, sel, yangın gibi çeşitli nedenlerle bina ve eşyalara hasar gelmesi durumunda zararı karşılayabilir. Poliçe […]

deprem sigortasi
Arsa-Arazi

Deprem Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Aytekin Çelik, deprem sigortalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Taşınmazların tamamının zorunlu deprem sigortası kapsamında olmadığını […]

EGIAD
Ekonomi

EGİAD Afet Koordinasyon Kurulu Kurdu

17 Ağustos 1999 depremi, 2020 İzmir depremi, 10 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş depremi tüm ülkede deprem gerçeğini ortaya koydu. Depremin yanında her yaz gerçekleşen […]

Emeklilik fonlari
Bankalar ve Faizler

Katılım Emeklilik Fonları Kazandırıyor

Katılım fonları için Genel Müdürü Ayhan Sincek, Katılım Emeklilik fonları 2022’de ağırlıklı getirisinin yüzde 76,7 ile sektörün üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl iyi bir fon […]

Hisarlar
Arsa-Arazi

Hisarlar Sezonu Ege’de Açıyor

Türkiye’de ve dünyada tarım makineleri konusunda önemli bir ticaret hacmine sahip olan Hisarlar, 01-05 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek Agroexpo İzmir Tarım Fuarı’na katılarak son ürünlerini beğeniye […]

E ticaret
Ekonomi

E-Ticaret 10 Yılda 50 Kat Büyüdü

Dijital mağazalar, 2013 yılında bir yılda yaptıkları toplam satışı, 10 yıl sonra 2023’te sadece 5 günde gerçekleştirecek. Türkiye’de alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle her yıl kendini geliştiren […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*