Kentsel Dönüşüm İmar Planı AKP’ye Takıldı

Kentsel Dönüşüm İmar Planı AKPye Takıldı
Kentsel Dönüşüm İmar Planı AKPye Takıldı

Bakırköy, İstanbul’da birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor ve deprem kuşağında bulunan yedi mahallesinde 135 bin kişi yaşıyor. Ancak bu mahallelerin dönüşümünü sağlayacak imar düzenlemesi, AKP’ye takıldı.

BİRİNCİ DERECEDE DEPREM BÖLGESİ

AKP grubunun çoğunlukta olduğu İBB Meclisi’nde Bakırköy’ün birinci derece deprem bölgesinde yer alan 144 hektarlık alanı kapsayan Osmaniye, Kartaltepe ve Zuhuratbaba mahalleleri ile 68.3 hektarlık alanda yükselen Zeytinlik, Cevizlik, Yenimahalle ve Sakızağacı mahallelerinin kentsel dönüşüm planları reddedildi. Planlarda konutlara bir katlık artış öneriliyordu.

Bakırköy Belediye Meclisi’nde 8 Kasım 2019 tarihinde AKP ve CHP grubunun oybirliği ile gerçekleştirdiği plan değişikliğinin, onay için gönderildiği İBB Meclisi’nde oy çokluğu ile reddedilmesi tepki çekti.

İBB Meclisi’nde reddedilen kararda, ilçenin birinci derecede deprem bölgesinde kaldığı ve binaların yenilenmesi gerektiği belirtildi.

Osmaniye, Zuhuratbaba ve Kartaltepe mahallelerinde 3 bin binada yapılan çalışmada, 2 bin 765 binanın güvenli olmadığı tespit edildi.

Bakırköy Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün inceleme raporuna göre Bakırköy’deki yapılar ortalama 40-50 yıllık. Büyük çoğunluğu 1960 ile 1980 yılları arasında eski Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılmış durumda. 1999 depreminden sonra Bakırköy Belediyesi’nin İTÜ ve İstanbul Üniversitesi’ne yaptırdığı 2003 tarihli risk analiz raporu da ilçenin karşı karşıya olduğu riski gözler önüne seriyor.

CHP’li İBB ve Bakırköy Meclis Üyesi Nadir Ataman da karara tepki göstererek şunları söyledi:

“İBB Meclisi’ndeki AKP kentsel dönüşüm ile ilgili plan değişikliklerinde taraflı davranıyor. AKP’li ilçelerden gelen plan değişikliklerinde sorgusuz sualsiz ‘evet’ derken, CHP’li belediyelerden gelen amacı sadece depreme dayanıklı olmayan binaların yenilenmesi olan plan değişikliklerine ‘hayır’ diyor. Buradan da şu çıkıyor: AKP’ye oy verdiysen binaların yenilenir, depremde ölemezsin. CHP’ye oy verdiysen çürük binalarda depremden kurtulma şansın yok.”ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*